OHR

Ambasadorka SAD: Raditi na ispunjavanju uslova za zatvaranje OHR-a

NJUJORK - Sjedinjene Države podržavaju BiH kao jedinstvenu državu čija sudbina je u evroatlantskoj zajednici, rekla je Linda Tomas Grinfild, ambasadorka SAD u UN-u, na sjednici na kojoj je Valentin Incko, visoki predstavnik, predstavio izvještaj o svom radu u proteklih šest mjeseci.

Dodik: RS ne želi novog visokog predstavnika

BANJALUKA - Predstavnici međunarodne zajednice, a najviše EU i SAD najviše govore o vladavini prava a oni ga najčešće krše, što pokazuje djelovanje visokog predstavnika, rekao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH na posebnoj sjednici NS RS posvećenoj djelovanju visokih predstavnika.

Dodik traži sazivanje posebne sjednice NS RS, tema visoki predstavnik

BANJALUKA - Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, zatražio je sazivanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će biti riječi o radu visokog predstavnika u BiH i dolasku novog, kao i o Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, a moguće je da poslanici o ovome raspravljaju već u srijedu.

Blagojević za "Nezavisne": Sankcije OHR-a očekujem, ali ih se ne bojim

Milan Blagojević, sudija Okružnog suda u Banjaluci, u pisanom intervju za "Nezavisne novine" rekao je da u sistemu kojem pripadamo Evropska unija i mi, ustave i zakone ne može da donosi bilo koji pojedinac, već isključivo ustavne institucije u vidu parlamenta države i federalnih jedinica u služeno uređenim državama.

Vijećnici u Mostaru (ne)će ignorisati OHR

MOSTAR - I pored toga što je Valentin Incko, visoki predstavnik u BiH, poništio prvi krug glasanja za gradonačelnika Mostara i što su ga podržali Misija OEBS-a, Delegacija EU, specijalni predstavnik EU u BiH kao i ambasade Velike Britanije i SAD, Gradsko vijeće grada Mostara, sudeći prema najavama, nastaviće sjednicu drugim krugom glasanja za gradonačelnika Mostara.

OHR će pod Šmitovom palicom raditi najmanje četiri godine

BANJALUKA, BERLIN - Ukoliko bude postignuta saglasnost da naredni visoki predstavnik bude njemački kandidat Kristijan Šmit, procjena Njemačke je da će OHR funkcionisati minimalno dodatne četiri godine da bi se završile zacrtane reforme, saznaju "Nezavisne" od diplomatskog izvora koji je upućen u ovaj prijedlog.

OHR iznio stav o izjavi ministarke inostranih poslova BiH

SARAJEVO - Političke stranke treba da se pobrinu da pojedinci koji ih predstavljaju na službenim pozicijama u stanju rade u duhu kompromisa umjesto da te pozicije koriste da bi davali izjave koje vuku zemlju unazad, stav je OHR-a povodom izjave ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković protiv Republike Srpske i njenih legitimino izabranih predstavnika.

Zatvaranje OHR-a na dnevnom redu PIC-a početkom decembra

BANJALUKA - Pitanje zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) biće stavljeno na dnevni red na predstojećoj sjednici Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira (PIC) početkom decembra, potvrđeno je za RTRS u Ambasadi Ruske Federacije u BiH.

Ruski ambasador u UN predložio razgovor o zatvaranju OHR-a

NJUJORK - Stalni ambasador Ruske Federacije u UN Vasilij Nebenzja skrenuo je pažnju partnera na to da je sazrelo vrijeme za reviziju uslova i kriterijuma zatvaranja Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) i predložio da se o tome razmijene mišljenja tokom sjednice Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira 1. i 2. decembra.

"Septembarske reforme zavise od političkih odluka donesenih u julu"

SARAJEVO - Realizacija preuzetih reformskih obaveza u okviru postojećih rokova, uključujući i prečišćavanje biračkih spiskova, te snažan odgovor na svaku zloupotrebu javnih sredstava u svrhu kampanje ili drugih vidova korupcije, pomoći će da se učvrsti integritet izbornog procesa i omogući sprovođenje tematski zasnovane izborne kampanje, ocijenio je supervizor za Brčko distrikt Majkl Skenlan.

Najčitanije