Obrazovanje

Iz EU dva miliona evra za obrazovanje na zapadnom Balkanu

BRISEL - Evropska komisija je u okviru pilot šeme za Mobilnost strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (VET) za zemlje u procesu proširenja izdvojila dva miliona evra.

Upisna politika za narednu godinu u skladu s potrebama privrede

BANJALUKA - Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je danas da je na sjednici Vlade Srpske usvojena uredba o standardima zanimanja na osnovu koje će biti kreirana upisna politika za narednu školsku godinu kako bi bila usklađena s tržištem rada i potrebama privrede.

Talić na konferenciji "Dualno obrazovanje, znanje za budućnost" u Beogradu

BEOGRAD - Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić, na poziv domaćina, učestvovao je danas na konferenciji o dualnom obrazovanju u Beogradu, koje se održava u organizaciji Privredne komore Srbije, Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Zavod za obrazovanje odraslih obilježio 10 godina postojanja

BANJALUKA - U posljednjih 10 godina oko 12.000 ljudi, koji su iz bilo kojih razloga propustili obrazovanje, steklo je obrazovanje odraslih, a u istom periodu oko 200.000 ljudi je položilo vozačke ispite.

Učiti za život, a ne samo za ocjenu

BANJALUKA - Poražavajući rezultati PISA testiranja u BiH posljedica su i sticanja znanja koje je samo nužno potrebno za dobijanje ocjene, nije se radilo dovoljno na funkcionalnom znanju te je u budućnosti potrebno kontinuirano praćenje učenika u cilju formativnog ocjenjivanja.

Pročitajte tajnu estonskog obrazovnog čuda

TARTU - Estonska osnovna škola "Tartu Raatuse Kool" u drugom je najvećem gradu u toj baltičkoj državi s jedva 1,4 miliona stanovnika. Tartu ima oko 90.000 stanovnika i zovu ga intelektualnim i kulturnim scentrom Estonije jer je u njemu najstariji univerzitet u zemlji.

Obrazovanje u BiH treba na popravni

Školsko zvono je zazvonilo, ali ne za početak časa, već za uzbunu. Kompletan obrazovni sistem u BiH treba na popravni ispit.

Moramo mijenjati sve, od nastavnog kadra do đaka

SARAJEVO, BANJALUKA - Istraživanje PISA pokazalo je poražavajuću činjenicu da je svaki drugi petnaestogodišnji učenik u BiH funkcionalno nepismen u sve tri oblasti (čitanje, matematika, prirodne nauke), a stručnjake najviše zabrinjava to što će ta djeca za desetak godina biti radna snaga te da obrazovanje vapi za reformom.

Dijalog o kvalitetnom obrazovanju održan u Banjaluci

BANJALUKA - Obrazovna dijaloška platforma održana je juče u Banjaluci za 35 učesnika iz različitih društvenih sektora u oblasti obrazovanja sa teritorije Banjaluke.

Trebinjac najbolji na osnovnim studijama mašinstva u Beogradu

TREBINJE, BEOGRAD - Trebinjac Milan Janković najbolji je student osnovnih studija Mašinskog fakulteta u Beogradu u akademskoj 2018/2019. godini.

Najčitanije