Obrazovanje

Akcenat na pronalasku rješenja za provjeru znanja učenika u RS

BANJALUKA - U narednom periodu poseban akcenat treba biti na pronalaženju rješenja za provjeru znanja učenika osnovnih i srednjih škola, te za održavanje ispita za studente kada se za to steknu uslovi.

Bijeli mantil i volan privlačni za odrasle

​BANJALUKA - Odrasli u Republici Srpskoj lani su najviše upisivali zanimanja medicinskog tehničara, vozača motornog vozila i ekonomskog tehničara.

Trivić: Učenici neće učiti suvišno gradivo

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je cilj rasteretiti učenike suvišnog gradiva i motivisati ih da stiču znanja i vještine koje će moći da primijene u životu.

Trivić: Jačati povezanost obrazovanja sa tržištem rada

BANJALUKA - Pravci razvoja obrazovanja u Republici Srpskoj odnose se na inoviranje nastavnih planova i programa i udžbenika, te izmjenu saznavanja sa koncepcije poučavanja na koncepciju učenja, rekla je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić na Svjetskom forumu obrazovanja u Londonu.

Iz EU dva miliona evra za obrazovanje na zapadnom Balkanu

BRISEL - Evropska komisija je u okviru pilot šeme za Mobilnost strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (VET) za zemlje u procesu proširenja izdvojila dva miliona evra.

Upisna politika za narednu godinu u skladu s potrebama privrede

BANJALUKA - Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je danas da je na sjednici Vlade Srpske usvojena uredba o standardima zanimanja na osnovu koje će biti kreirana upisna politika za narednu školsku godinu kako bi bila usklađena s tržištem rada i potrebama privrede.

Talić na konferenciji "Dualno obrazovanje, znanje za budućnost" u Beogradu

BEOGRAD - Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić, na poziv domaćina, učestvovao je danas na konferenciji o dualnom obrazovanju u Beogradu, koje se održava u organizaciji Privredne komore Srbije, Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

Zavod za obrazovanje odraslih obilježio 10 godina postojanja

BANJALUKA - U posljednjih 10 godina oko 12.000 ljudi, koji su iz bilo kojih razloga propustili obrazovanje, steklo je obrazovanje odraslih, a u istom periodu oko 200.000 ljudi je položilo vozačke ispite.

Učiti za život, a ne samo za ocjenu

BANJALUKA - Poražavajući rezultati PISA testiranja u BiH posljedica su i sticanja znanja koje je samo nužno potrebno za dobijanje ocjene, nije se radilo dovoljno na funkcionalnom znanju te je u budućnosti potrebno kontinuirano praćenje učenika u cilju formativnog ocjenjivanja.

Pročitajte tajnu estonskog obrazovnog čuda

TARTU - Estonska osnovna škola "Tartu Raatuse Kool" u drugom je najvećem gradu u toj baltičkoj državi s jedva 1,4 miliona stanovnika. Tartu ima oko 90.000 stanovnika i zovu ga intelektualnim i kulturnim scentrom Estonije jer je u njemu najstariji univerzitet u zemlji.

Najčitanije