Okean

Snažan zemljotres blizu Novog Zelanda

VELINGTON - Zemljotres jačine 7,4 stepena po Rihterovoj skali dogodio se u Tihom okeanu blizu Novog Zelanda.

Naučnici pronašli najčistiji vazduh na svijetu

NJUJORK - Naučnici vjeruju da su pronašli najčistiji vazduh na svijetu, bez čestica prouzrokovanih ljudskom aktivnošću, koji se nalazi iznad Južnog okeana, koji okružuje Antarktik.

Dramatično ubrzanje klimatskih promjena na dnu okeana

Dublji slojevi okeana zagrivaju se sporije, ali mnogo dramatičnijom brzinom nego njihova površina, što nagovještava veoma tmurnu budućnost za dubokomorsku faunu, pokazalo je novo istraživanje.

Naučnici predviđaju katastrofalno povećanje nivoa okeana

Međunarodna grupa naučnika, koju predvode istraživači sa Nanjang tehnološkog univerziteta u Singapuru, zaključila je da će podizanje nivoa mora u 21. vijeku biti snažnije nego što se smatralo prije, objavljeno je u časopisu "Klajmat end atmosferik sajens".

Otkrivena čudna bakterija na dnu okeana, preživljava bez kiseonika

Neobična forma bakterije koja je otkrivena na dnu okeana ima čudan metabolizam kakav nema nijedna do sada otkrivena forma. Sama stvara energiju i preživljava u svim uslovima.

Morima i okeanima plutaju tankeri nafte koju niko ne želi

Amerika crpi velike količine nafte hidrauličkim frakturiranjem, Rusija i zemlje OPEC-a u svojevrsnom su naftnom ratu na iscrpljivanje i zasipaju tržište sirovinom, a povrh svega naftu gotovo niko neće jer je svjetski saobraćaj usporio zbog pandemije virusa korona.

U okeanima će uskoro biti više plastike nego živih bića

​Ekološka grupa Earth Island Institute podnjela je tužbu protiv Coke, Pepsi, Nestlé, te drugih velikih kompanija koje se smatraju velikim zagađivačima, i koje javnost obmanjuju u vezi sa tim koliko plastike recikliraju.

Šta bismo otkrili kada bi nestali svjetski okeani

Okeani prekrivaju većinu Zemljine površine, uključujući i njen najduži planinski lanac te drevne rute kojima su u davnoj prošlosti ljudi prelazili s kontinenta na kontinent.

"Napila" se rijeka, hiljade litara vina iscurile u vodu

SAN FRANCISKO - Više od 97.000 galona crnog vina iscurilo je iz velikih bačvi iz jedne vinarije i završilo u rijeci koja se uliva u Pacifički okean sjeverno od zaliva u San Francisku.

Milion morskih ptica uginulo iznad Tihog okeana

Čak milion morskih ptica uginulo je iznad Tihog okeana u periodu manjem od 12 mjeseci, a stručnjaci navode da je za to kriva topla voda.

Najčitanije