Okean

Svjetski okeani 2021. godine najtopliji u istoriji

Svetski okeani su 2021. godine postali najtopliji i dostigli najviši nivo kiselosti u istoriji, a otapanje lednika je još više podiglo nivo mora, saopštila je danas Svjetska meteorološka organizacija (SMO).

Međunarodna svemirska stanica pada u okean 2031. godine

HJUSTON - Međunarodna svemirska stanica (MSS) nastaviće sa radom do 2030. godine, prije nego što padne u Pacifik početkom 2031. godine, saopšteno je iz američke Agencije za istraživanje svemira (Nasa).

Lednjak otopio oko 61 milion olimpijskih bazena slatke vode u okean

Divovski lednjak koji se odvojio od Antarktika 2017. otpustio je otapanjem oko 61 milion olimpijskih bazena slatke vode u okean, što je postavilo pitanja o uticaju na morski ekosistem, prema istraživanju objavljenom u četvrtak.

Iran, Rusija i Kina počele zajedničke mornaričke vježbe

TEHERAN - Iran, Rusija i Kina počeli su danas zajedničke mornaričke vježbe u Indijskom okeanu, s ciljem povećanja pomorske bezbjednosnosti.

Najviše temperature okeana u istoriji zabilježene 2021.

Najviše temperature okeana u istoriji mjerenja zabilježene su 2021, šestu godine zaredom kako je oborena ovaj rekord, piše "Gardijan", navodeći da su svjetski okeani sve topliji, a njihove temperature nastavljaju da rastu.

Stručnjaci: Ako se nastavi ovako, nećemo opstati kao vrsta

Požari koji ovoga ljeta bukte širom svijeta najgori su od kada su počela satelitska osmatranja, a i po količini ugljen-dioksida koji je ispušten u atmosferu. Posljedica su globalnog zagrijavanja, a prouzrokovaće još veće globalno zagrijavanje i nesagledivu štetu po živi svijet na planeti. Stručnjaci upozoravaju da je povratak prirodnim rješenjima jedini način da se uspore klimatske promjene.

Zemljotres u Atlantskom okeanu, prijeti cunami

Zemljotres jačine 7,5 stepeni Rihterove skale dogodio se u oblasti Južnih Sendvičkih Ostrva na jugu Atlantskog okeana, saopštio je Američki institut za geološka istraživanja (USGS).

Struje u Atlantskom okeanu pokazuju da stižu velike vremenske promjene

Sistem struja Atlantskog okeana, motor klime na sjevernoj hemisferi, mogao bi oslabiti do te mjere da bi uskoro moglo doći do velikih globalnih vremenskih promjena, pokazala je naučna studija.

Tajland zabranio kreme za sunčanje koje štete koralima

Tajland je zabranio korištenje kreme i losione za sunčanje koje sadrže hemikalije koje mogu da oštete korale u pomorskim nacionalnim parkovima.

Naučnici zabrinuti zbog razvoja "mrtvih zona" u Tihom okeanu

Naučnici su zbog razvoja velike hipoksične zone u Tihom okeanu zabrinuti za budućnost okeanskih ekosistema.

Pandemija smanjila buku u okeanima

Pandemija je učinila 2020. godinu "godinom tišine" u okeanima, jer buka koja nastaje ljudskim aktivnostima znatno je smanjena, pokazuju rezultati naučnih studija.

Južna Koreja razmatra mogućnost tužbe protiv Japana

Predsjednik Južne Koreje Mun Džai-in potvrdio je da je naredio državnim zvaničnicima da razmotre mogućnost da se protiv Japana podnese tužba međunarodnom sudu zbog ispuštanja radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima u Tihi okean, uprkos protestima japanskih ribara i organizacija za zaštitu životne sredine.

Ispod površine okeana otkrivene naslage stare 2,6 miliona godina

Nalazi radioaktivne prašine duboko ispod površine okeana sugerišu da se Zemlja kreće kroz masivan oblak čestica i plina nastao nakon snažne eksplozije zvijezde.

U Atlantskom okeanu pluta 21 milion tona plastike

LONDON - U Atlantskom okeanu pluta između 12 i 21 milion tona plastičnih predmeta, pokazuju najnovija naučna istraživanja objavljena u žurnalu "Prirodne komunikacije".

Skriveni okean ispod leda na Antarktiku

Žil Vern je poslao svoju fikcijsku podmornicu "Nautilus" na Južni pol kroz skriveni okean ispod debelog leda. Ova priča je napisana 40 godina prije nego što je ijedan istraživač došao do tog mjesta, ali je u svakom slučaju bila samo polufikcija.

Najčitanije