Okean

Ispod površine okeana otkrivene naslage stare 2,6 miliona godina

Nalazi radioaktivne prašine duboko ispod površine okeana sugerišu da se Zemlja kreće kroz masivan oblak čestica i plina nastao nakon snažne eksplozije zvijezde.

U Atlantskom okeanu pluta 21 milion tona plastike

LONDON - U Atlantskom okeanu pluta između 12 i 21 milion tona plastičnih predmeta, pokazuju najnovija naučna istraživanja objavljena u žurnalu "Prirodne komunikacije".

Skriveni okean ispod leda na Antarktiku

Žil Vern je poslao svoju fikcijsku podmornicu "Nautilus" na Južni pol kroz skriveni okean ispod debelog leda. Ova priča je napisana 40 godina prije nego što je ijedan istraživač došao do tog mjesta, ali je u svakom slučaju bila samo polufikcija.

Zemljotres u okeanu kod Indonezije

DŽAKARTA - Zemljotres s epicentrom duboko u okeanu potresao je indonežansko ostrvo Javs, ali nije bilo povrijeđenih niti je prijavljena materijalna šteta.

Snažan zemljotres blizu Novog Zelanda

VELINGTON - Zemljotres jačine 7,4 stepena po Rihterovoj skali dogodio se u Tihom okeanu blizu Novog Zelanda.

Naučnici pronašli najčistiji vazduh na svijetu

NJUJORK - Naučnici vjeruju da su pronašli najčistiji vazduh na svijetu, bez čestica prouzrokovanih ljudskom aktivnošću, koji se nalazi iznad Južnog okeana, koji okružuje Antarktik.

Dramatično ubrzanje klimatskih promjena na dnu okeana

Dublji slojevi okeana zagrivaju se sporije, ali mnogo dramatičnijom brzinom nego njihova površina, što nagovještava veoma tmurnu budućnost za dubokomorsku faunu, pokazalo je novo istraživanje.

Naučnici predviđaju katastrofalno povećanje nivoa okeana

Međunarodna grupa naučnika, koju predvode istraživači sa Nanjang tehnološkog univerziteta u Singapuru, zaključila je da će podizanje nivoa mora u 21. vijeku biti snažnije nego što se smatralo prije, objavljeno je u časopisu "Klajmat end atmosferik sajens".

Otkrivena čudna bakterija na dnu okeana, preživljava bez kiseonika

Neobična forma bakterije koja je otkrivena na dnu okeana ima čudan metabolizam kakav nema nijedna do sada otkrivena forma. Sama stvara energiju i preživljava u svim uslovima.

Morima i okeanima plutaju tankeri nafte koju niko ne želi

Amerika crpi velike količine nafte hidrauličkim frakturiranjem, Rusija i zemlje OPEC-a u svojevrsnom su naftnom ratu na iscrpljivanje i zasipaju tržište sirovinom, a povrh svega naftu gotovo niko neće jer je svjetski saobraćaj usporio zbog pandemije virusa korona.

Najčitanije