Olaf Šolc

Merkel i Šolc sa premijerima: "Njemačkoj potrebne dodatne mjere"

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel i budući šef Vlade Olaf Šolc razgovarali su danas putem video konferencije sa premijerima pokrajina o daljem djelovanju u borbi protiv pandemije, a sagovornici su zaključili da je potrebno preduzeti dodatne mjere.

Šolc za obaveznu vakcinaciju do kraja februara

BERLIN - Olaf Šolc, koji bi sljedeće nedjelje trebalo da preuzme funkciju njemačkog kancelara, podržava inicijativu da vakcinacija protiv kovida-19 bude obavezna i zabranu ulaska nevakcinisanih u neesencijalne prodavnice, naveli su danas neimenovani izvori.

Ko će naslijediti krunu Angele Merkel i postati "kralj Evrope"?

Angela Merkel je dominirala Evropom - bila je de fakto lider u kriznim vremenima. Već 16 godina Angela Merkel koristi svoj oprezni, smireni pragmatizam kako bi usmjerila kontinent kroz uspon krajnje desnice, odgovor na dolazak migranata i Bregzit.

Šolc uvjeren u formiranje koalicije

BERLIN - Pobjednik na nedavnim parlamentarnim izborima u Njemačkoj Olaf Šolc uvjeren je da je moguće da njegova SDP formira koalicionu vladu.

Šolc: Stranke koje nisu pobijedile ne treba da formiraju vladu

BERLIN - Kandidat za kancelara Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) Olaf Šolc, koji je odnio najviše glasova na parlamentarnim izborima, poručio je CDU/CSU i njihovom lideru Arminu Lašetu da vladu ne treba da formiraju stranke koje nisu dobile podršku građana.

Šolc želi koaliciju sa zelenima i slobodnim demokratama

BERLIN - Olaf Šolc, kandidat njemačke Socijaldemokratske stranke (SPD) za kancelara, izjavio je danas da ima mandat da predvodi novu vladu poslije tijesne pobjede na izborima i da će pokušati da formira koaliciju sa zelenima i slobodnim demokratama.

Šolc osvojio poslaničko mjesto u Bundestagu

BERLIN - Kandidat Socijaldemokratske partije Njemačke za kancelara Olaf Šolc pobijedio je u izbornoj jedinici u Potsdamu i tako osvojio poslaničko mjesto u Bundestagu.

Da li je Šolc nasljednik Merkelove?

​Deset dana uoči izbora za Bundestag socijaldemokrate vode u anketama. Ako Nijemci tako budu glasali 26. septembra, velike su šanse da kandidat SPD Olaf Šolc naslijedi Merkel na mjestu kancelara. Ko je zapravo taj političar?

Njemački ministar ljut: Bilo je prilike da se naruči više vakcina

BERLIN - Njemački ministar finansija Olaf Šolc rekao je da je ljut što prošle godine nije naručeno više vakcina protiv virusa korona, nakon što je šef EU Ursula fon der Lajen ponovo branila stav Evropske komisije o tom pitanju.

Šolc: Trovanje Navaljnog je brutalni, ubilački napad

Njemački vicekancelar Olaf Šolc izjavio je danas da navodno trovanje kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog nervnim agensom "novičok" predstavlja pokušaj ubistva, ocijenivši da će Evropa morati da pruži jedinstven odgovor.

Najčitanije