Ombudsman

Ombudsmani: Otvaramo tri predmeta u vezi s imenovanjima Andree Dorić

BANJALUKA - Institucija Ombudsmana za ljudska prava BiH potvrdila je da će otvoriti tri predmeta u vezi s imenovanjima Andree Dorić na funkcije u APIF-u i Putevima RS, nakon što je ona na te funkcije, po sopstvenom priznanju, došla uz podršku partije.

Nasilje nad djecom u Srpskoj konstantno raste

BANJALUKA - Od ukupnog broja savjetodavnih razgovora prošle godine 16 odsto se odnosilo na temu zlostavljanja i nasilja, te je broj razgovora na ovu temu bio pet puta veći u 2021. u odnosu na godinu ranije.

Svi zajedno treba da zaštitimo djecu od nasilja

BANJALUKA - Tokom 2020. godine prijavljeno je oko 1.240 slučajeva nasilja u porodici, od kojih je nad djetetom prijavljeno 747, rekla je danas Dragica Radović, ombudsman za djecu RS.

Ombudsman: Djeca ne smiju da se koriste u predizborne svrhe

BANJALUKA - S obzirom da se približavaju ovogodišnji lokalni izbori i da je zvanično započela predizborna kampanja, Ombudsman za djecu skrenuo je pažnju cjelokupnoj javnosti, a naročito političkim subjektima i svim medijima koji prate izborne aktivnosti da Konvencija o pravima djeteta jasno obavezuje da svi subjekti moraju svoje aktivnosti, koje se tiču djece i u koje su uključena djeca, sprovoditi isključivo u najboljem interesu djece.

Ombudsman reagovao jer je na TV Hepi poređen zahvat na kravi i na ženi

Zaštitnik građana u Srbiji saopštio je danas da je pokrenuo postupak kontrole u zakonitosti rada Regulatornog tijela za elektronske medije (REM), zbog priloga emitovanog na TV Hepi u kome se, kako se navodi, poredi medicinski zahvat na kravi i na ženi.

Koliko je zaposlenih Bošnjaka u institucijama FBiH u odnosu na Hrvate

Od ukupno 15.592 zaposlenih u državnim institucijama u Bosni i Hercegovini, njih 6.899 su Bošnjaci (44,28%), od kojih je 1.416 na rukovodećim pozicijama. Srba je 5.639 (36,16%), od toga 1.043 na rukovodećim mjestima, a Hrvata 2.887 (18,45%), od kojih 699 rukovodilaca. Ostalih je 156, a 12 na rukovodećim pozicijama. Među zaposlenima je i 11 iz nacionalnih manjina (tri rukovodeća), piše Večernji list BiH.

Uložiti sve napore u očuvanje zdravlja djece

BANJALUKA - Institucija ombudsmana za djecu Republike Srpske pozvala je nadležne u sistemu, ali i pojedince, da u vrijeme vanredne situacije zbog virusa korona posebnu pažnju obrate na djecu kao jednu od najosjetljivijih kategorija društva, te ulože dodatne napore kako bi njihovo fizičko i mentalno zdravlje ostalo netaknuto.

Ombudsmani zabrinuti zbog nasilja nad novinarima

BANJALUKA - Ombudsmani za ljudska prava BiH izrazili su zabrinutost zbog nasilja nad novinarima, njihovog uznemiravanja i zastrašivanja.

Dobojlije se ove godine žalile samo pet puta Ombudsmanu za ljudska prava

DOBOJ - Samo pet puta tokom ove godine Dobojlije su se požalile Ombudsmanu za ljudska prava BiH, tri predmeta su već okončana, a dvije žalbe su još u postupku.

Ombudsman za djecu RS: Masovna okupljanja opasna za djecu

BANJALUKA - Dragica Radović, ombudsman za djecu Republike Srpske, poručila je da roditelji snose odgovornost za svoju djecu i mogu ih voditi gdje hoće, i na javne skupove, mirne proteste, stadione, koncerte, ugostiteljske objekte i slično, ali da moraju preuzeti i odgovornost za eventualne posljedice za djecu zbog rizika koje takvi skupovi nose.

Najčitanije