Opera

Premijera opere "Telefon" u NPS: 23 minuta scenskog rolerkostera

SARAJEVO - Opera bufa u jednom činu "Telefon", rađena na muziku Đan-Karla Menotija, premijerno će biti izvedena sutra sa početkom u 19.30 u Narodnom pozorištu Sarajevo (NPS), pod dirigentskom palicom Darija Vučića i u režiji Aleksandra Nikolića.

Nikolić za "Nezavisne": Ružičasta opera "Telefon" krije nešto neprijatno

Kamerna minijatura i ljubavni rolerkoster su riječi koje opisuju novu operu "Telefon" u režijskoj postavci Aleksandra Nikolića, koja se gleda u jednom dahu. Iako prati uspone i padove jednog ljubavnog para, ona je na kraju šarmantni trijumf ljubavi i razumijevanja te je uzbudljiva, puna neobičnih preokreta i scenskih dešavanja.

Opera za mlade "Ježeva kuća" na daskama NPS

SARAJEVO - Opera za mlade "Ježeva kuća", za koju režiju i koreografiju potpisuje Ferid Karajica, trebalo bi da bude izvedena sutra, u 14 časova, na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS).

Kraljevska opera otkazala saradnju sa ruskim dirigentom

Kraljevska opera u Londonu otkazala je saradnju sa ruskim dirigentom Pavelom Sorokinom zbog ruske specijalne vojne okupacije na Ukrajinu, saopštila je ta britanska kulturna ustanova.

Opera pregledač omogućava web adrese u obliku smajlija

Popularni Opera pregledač je objavio da će omogućiti web adrese koje su zasnovane samo na emojima, kako bi se obezbjedio novi nivo kreativnosti na internetu.

Razgrabljene karte dokaz spremnosti za instituciju opere

BANJALUKA - Opera "Služavka gospodarica" kompozitora Đovanija Batiste Pergolezija biće premijerno izvedena u režiji Igora Tešića, pod dirigentskom palicom Dušana Uroševića i u produkciji banjalučke Akademije umjetnosti, večeras s početkom u 20 časova u Kulturnom centru Banski dvor, dok je prva repriza, u subotu, zakazana na istom mjestu i u istom terminu.

Opera testira svoj pregledač za kriptovalute

Opera je objavila sopstveni Web3 "Crypto Browser", koji je dostupan u beta fazi testiranja.

Operskoj divi Anu Netrebko dosta muzike i korone, najavila pauzu

BEČ - Pandemija virusa korona ostavila je duboki trag i na umjetnike širom svijeta, a tako i na svjetski poznatu opersku divu Anu Netrebko (51), koja je najavila pauzu.

Bečka Opera u lockdownu strimuje predstave

Bečka Opera, za koju je, kao i sve kulturne institucije u Austriji, lockdown veliki problem, namjerava da putem besplatnog strima narednih nedjelja obraduje ljubitelje opere.

Obilježavaju 100 godina od rođenja Miroslava Čangalovića

Srpsko narodno pozorište, u saradnji sa Maticom srpskom i Zavičajnim udruženjem "Glamočko kolo" iz Novog Sada i Banjaluke od 8. do 11. septembra organizuju manifestaciju "Dani Miroslava Čangalovića", kojom će biti obilježeno i 100 godina od rođenja ovog najpoznatijeg operskog pjevača sa ovih prostora, a koji je rođen u Glamoču.

"Rok opera" 26. septembra u Novom Sadu

Veliki muzički spektakl pod nazivom "Rok opera" izlazi ponovo pred publiku pod otvorenim nebom 26. septembra na Novosadskom sajmu, saopštili su organizatori.

U Novom Sadu održana rok opera na otvorenom

NOVI SAD - Pred više od 1.000 ljudi na krovu Tržnog centra Promenada, održana je "Rok opera" pod zvijezdama, prvi put na otvorenom u Novom Sadu.

Operski koncert za 2.292 biljke

BARSELONA- Operska kuća u Barseloni, koja je zbog pandemije zatvorena poslednja tri mjeseca, ponovo će se otvoriti u ponedjeljak, ali uz neobičnu publiku - biće to koncert za biljke.

Bečka Opera ponovo otvara svoja vrata

Bečka Opera otvoriće još tokom ovog mjeseca svoja vrata za publiku, ali sa ograničenim brojem posjetilaca.

Beograđanin novi direktor Bečke državne opere

BEOGRAD - Novi direktor Bečke državne opere Bogdan Roščić predstaviće večeras novu umjetničku sezonu, a ova svečanost je ujedno i njegova inauguracija.

Najčitanije