Oscar

Maja Novaković za "Nezavisne": Nadam se nominaciji za "Oscara"

Iako Bratunčanki Maji Novaković film nije bio primarno obrazovanje, školujući se za istoričara umjetnosti zavoljela je i film, a ta ljubav donijela joj je i svjetski uspjeh. Naime, njen dokumentarni film "A sada se spušta veče" nedavno je nagrađen na festivalu "Full Frame" u Daramu u Sjevernoj Karolini, čime se direktno svrstao u kvalifikacije za nominaciju za "Oscara". I dok je ovaj intervju za "Nezavisne" bio u procesu izrade, Novakovićevoj je stigla još jedna nagrada, i to iz Los Anđelesa. Mlada autorka govori o procesu snimanja kratkog filma koji je prikazao dvije bake koje žive izolovano u brdima istočne Bosne, ali i o svojoj porodici.

Razmatra se odlaganje dodjela Oskara 2021.

LOS ANÐELES - Akademija Filmske umjetnosti i nauke razmatra mogućnost odlaganja ceremonije 93. dodjele Oskara koja je zakazana za 28. februar 2021. godine.

COVID-19 izmijenio pravila za dodjelu sljedećeg Oskara

Američka akademija za film i nauku, koja je organizator dodjele prestižne nagrade Oskar, najavila je danas da će, zbog prestanka rada bioskopa usljed epidemije virusa korona, samo filmovi prikazani na striming platformama i video pej per vju, biti u konkurenciji za dodelu Oskara iduće godine, izvijestio je Rojters.

Preminuo reditelj crtanog filma "Tom i Džeri"

Gene Deitć, dobitnik Oscara za animaciju, producent i ilustrator nekih od kultnih crtanih filmova poput Toma i Džerija i Popaja, preminuo je u 96. godini u svom stanu u Pragu.

Sjeverna Makedonija se nada Oscaru

Tri godine za produkciju, dvije nominacije za Oscara i protagonistkinja koju ne možete zaboraviti. Dokumentarni film "Honeyland" - "Zemlja meda" prati život jedne pčelarke u Makedoniji koji se odvija u bespućima.

Stiven King na meti kritike poslije izjave o Oskaru

Ovogodišnje nominacije za Oskara kritikovane su zbog toga što u njima nije izražena polna i rasna različitost, a sada se na meti kritičara zbog toga našao i slavni pisac Stiven King.

Šta treba znati o dodjeli "Oscara"

​HOLIVUD - "Zlatnim globusima" u Holivudu je počela glamurozna sezona dodjela nagrada za najveća filmska ostvarenja. Poznato je da ni ovogodišnja dodjela "Oscara" neće imati voditelja, a svjetski mediji prenijeli su još neke zanimljivosti koje su do sada poznate o ovogodišnjoj ceremoniji.

Dodjela Oscara i ove godine bez voditelja

Svečana dodjela Oscara, najgledanijeg prenosa iz Holivuda, i 9. februara će se kao i prošle godine, održati bez voditelja, objavili su organizatori.

Prvi put u istoriji korejski film kandidat za "Oscara"

Prvi put u istoriji jedan korejski film visoko se kotira kao kandidat za "Oscara". Ovo ostvarenje našlo se na trećem mjestu favorita, odmah iza "Irca" Martina Skorsezea i "Bilo jednom u Holivudu" Kventina Tarantina. Film "Parazit" režisera Bong Džun-Hoa već je zaradio 130 miliona dolara u svjetskim bioskopima.

Bračni par Obama producirao film za "Oscara"

Dokumentarni film "Američka fabrika", iza kojeg stoje u ulozi producenata bivši američki predsjednik Barak Obama i njegova supruga Mišel, najavljuje učešće u trci za "Oscara".

Najčitanije