Osiromašeni uranijum

Godišnjica upozorenja UN o opasnostima osiromašenog uranijuma na KiM

BIJELJINA - Ujedinjene nacije /UN/ saopštile su na današnji dan 2001. godine da su "pronađeni dokazi o radioaktivnosti na osam od 11 testiranih područja na Kosovu".

Prve tužbe zbog osiromašenog uranijuma krajem avgusta

Advokat Srđan Aleksić najavio je danas da će prve tužbe oboljelih od karcinoma, sa predstavljanjem medicinskih dokaza da je uzročnik bolesti osiromašeni uranijum bačen na Srbiju u NATO bombardovanju, biće predate nacionalnim sudovima krajem avgusta ili početkom septembra.

Zašto Njemačka šalje osiromašeni uranijum u Rusiju?

Ekološki aktivisti su zabrinuti: osiromašen uranijum iz Njemačke se šalje na preradu u Rusiju. Tako je bilo prije deset godina, pa je zbog protesta kao odredište transporta odabrana Francuska. Ali, Rusija je ponovo u igri.

Skup u Rimu: Italijani i Srbi su žrtve NATO bombardovanja

RIM - U Italiji je održan skup posvećen posljedicama korišćenja osiromašenog uranijuma, na kojem je učestvovala i srpska delegacija, a sa koje je poručeno da je vrijeme da se čuje istina i da NATO nikada više ne bi smio da koristi osiromašeni uranijum.

Predstavljen izvještaj o posljedicama NATO bombardovanja

BEOGRAD - Naučno-medicinska studija koju je Komisija za utvrđivanje istraživanja posledica NATO bombradovanja uradila sa Institutom za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" pokazala je da kod djece u uzrasnoj grupi od 5 do 9 godina, a koja su rođena poslije 1999. godine, postoji određena tendencija rasta obolijevanja od malignih bolesti.

Srpska broji žrtve osiromašenog uranijuma

BEOGRAD - Od 2008. godine do danas samo u opštini Kalinovik, koja ima oko 2.000 stanovnika, od bolesti koje se dovode u vezu sa Nato bombardovanjem Republike Srpske umrlo je 56 ljudi, a sa nekim od oblika malignog oboljenja trenutno se bori još njih 24.

Gotemiler: Vojska Kosova samo u skladu sa Ustavom

BRISEL - Zamjenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotemiler izjavila je danas da proces u vezi sa oružanim snagama Kosova mora biti u skladu sa ustavom Kosova.

Uskoro prve tužbe građana protiv članica NATO

NIŠ - Prve tužbe srpskih građana oboljelih od karcinoma protiv zemalja članica NATO koje su bombardovale Srbiju osiromašenim uranijumom treba očekivati tokom jeseni, rečeno je danas u Nišu na Međunarodnom simpozijumu "Posljedice bombardovanja SR Jugoslavije osiromašenim uranijumom 1999".

Italijanski pukovnik tvrdi: Na Kosovu sam dobio tumor

RIM - Pukovnik italijanskog Crvenog krsta Emeriko Marija Lačeti izjavio za "Novosti" da mu je po povratku s Kosova dijagnostikovan "džinovski tumor" na plućima.

NATO: Osiromašeni uranijum nije uzrok zdravstvenih rizika

BRISEL - Komitet NATO je na osnovu nezavisnih dokaza došao do zaključka da upotreba osiromašenog uranijuma tokom sukoba na Kosovu nije bila uzrok trajnih zdravstvenih rizika, navodi NATO štab u odgovoru regionalnoj televiziji "N1".

Najčitanije