Osteoporoza

Osteoporoza - jedna od pet najčešćih hroničnih bolesti

Osteoporoza je bolest koja se najčešće javlja kod ljudi starije životne dobi i spada u jednu od pet najčešćih hroničnih bolesti, a 80 odsto oboljelih su žene, rekla je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Bolnici "Srbija" Istočno Sarajevo Aleksandra Magazin.

Pobijedite osteoporozu ishranom

Hrana bogata kalcijumom i vitaminom D dobra je za jačanje gustoće kostiju i to su najpoznatije namirnice koje koristimo kada želimo ojačati naše kosti. Međutim i nekoliko drugih vitamina i minerala igraju važnu ulogu, poput vitamina C, kalijuma i magnezijuma.

Vježbajte da spriječite osteoporozu

Smanjenje koštane mase i gubitak čvrstine i elastičnosti kostiju glavne su posljedice osteoporoze. Pokazalo se da su usljed ove bolesti prelomu najpodložnije kosti kukova i podlaktice, i to prvenstveno kod žena po ulasku u menopauzu jer tada slabi lučenje ženskih polnih hormona iz jajnika, koji imaju zaštitnu ulogu.

Osteoporoza: Kada kosti pucaju kao staklo

Kako čovjek stari, tako ima sve više problema sa zdravljem, a jedna od najčešćih bolesti vezanih za starije životno doba je osteoporoza.

Morska so kao najzdraviji beauty trik

Često znamo posegnuti duboko u novčanik kako bismo svom tijelu dali ono najpotrebnije, u nadi kako će upravo to pomoći našem zdravlju, ali i duhu. Znamo se naći i u situaciji kada preplatimo neki proizvod, čisto zato što je marka svjetski poznata, a ne ostavlja efekat na nama.

Peršun u prevenciji osteoporoze i jačanju kostiju

Peršun (lat. petroselinum sativum) je idealno sredstvo za prevenciju osteoporoze, jačanje kostiju, te za liječenje i otklanjanje niza unutrašnjih i vanjskih poremećaja u ljudskom organizmu. Ova ljekovita biljka mediteranskog područja pripada porodici štitarki, a naziva se još i ak, ac, majdonos, petrušin, petrešin, petrušimul…

Najčitanije