Otisak

Skrivena pećina iz 9. vijeka ukrašena otiscima dlanova majanske djece

U zabačenom dijelu džungle na poluostrvu Jukatan, skrivena podzemna pećina leži ušuškana ispod 15 metara visokog pamučnog drveta. Prije više od 1.200 godina na njenim zidovima majanska djeca ostavila su i danas vidljivi trag - 137 otisaka dlanova u crvenoj i crnoj boji.

Zašto imamo otiske prstiju i kako oni uopšte nastaju?

Otisci prstiju počinju se oblikovati prije nego što se rodimo. Kada fetus počne rasti, vanjski sloj kože je posve gladak. Poslije otprilike 10 sedmica, dublji sloj kože, bazalni sloj, počinje rasti brže od slojeva iznad njega pa se stvaraju zavijutci i nabori, odnosno papilarne linije.

"Moj muž može da otključa moj telefon svojim otiskom prsta"

Jedna Britanka, vlasnica Samsungovog flegšip telefona Galaxy S10, požalila se da njen muž može da otključa njen telefon svojim otiskom prsta.

Samsung upozorava, obrišite sve registrovane otiske prsta

Tehnološki gigant Samsung electronics priznao je danas postojanje ozbiljne greške u radu sistema za čitanje otiska prsta, koja omogućava drugim licima da otključaju najbolje telefone ove marke, a korisnicima je preporučeno da obršu sve registrovane otiske.

Stižu kartice sa skenerom za otisak prsta

Kompanija Mastercard testira platnu karticu sa senzorom za otisak prsta pa će korisnici, umjesto unošenja PIN koda, transakcije potvrditi dodirom prsta po kartici.

Najčitanije