Otkriće

Otkrivena rijetka vrsta dinosaurusa, usta im liče na kljun

Ostaci bezubog dvonogog dinosaurusa koji je živio prije oko 70 miliona godina otkriveni su u Brazilu, naveli su istraživači paleontolozi, nazvavši otkriće "veoma rijetkim" nalazom.

Senzacionalno otkriće u Herkulanumu

Italijanski arheolozi koji rade u drevnom rimskom gradu Herkulaneumu, nedaleko od Pompeje, otkrili su djelimično uništen kostur čovjeka nastradalog tokom erupcije Vezuva 79. godine nove ere, piše "Gardijan".

Misteriozna pećina slučajno otkriće jutjubera

Jedan YouTube istraživač došao je do nevjerovatnog otkrića nakon što je naletio na šupljinu i prostoriju ispod drveta, koje su ga dovele do zapanjujuće očuvane pećine vitezova Templara.

Naučnici otkrili misteriozni DNK koji sadrži gene drugih organizama

U jednom dvorištu u Kaliforniji u uzorku blata, otkriven je tajanstveni lanac DNK koji, izgleda, u sebi sadrži gene više različitih organizama iz okruženja. Naučnici su ovaj pronalazak nazvali "Borgovi", prema civilizaciji koja asimiluje druga tehnološki naprednija društva iz američke naučnofantastične serije "Zvezdane staze".

Uskoro će biti objavljeno "uzbudljivo otkriće o Mjesecu"

NASA će u ponedjeljak, 26. oktobra, objaviti, kako je navedeno, "uzbudljivo novo otkriće o Mjesecu".

Otkriće bez presedana: Savršeno sačuvani neuroni žrtve Vezuva

Italijanski areholozi, 2.000 godina poslije erupcije vulkana Vezuv, koja se desila 79. godine nove ere, otkrili su "savršeno očuvane neurone" jedne od žrtava erupcije, piše časopis "Fanpejdž".

Najstariji pomen Hrista pronađen u Viminacijumu?

Najstariji pomen Hrista ikada mogao bi da predstavlja srebrni listić sa starogrčkim slovima i tajanstvenim znacima, star oko hiljadu i osamsto godina, koji je prije nekoliko dana otkriven na arheološkom lokalitetu Viminacijum, rekao je za Tanjug Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta i rukovodilac Naučnog projekta Viminacijum.

Viminacium: Nađeni jerusalimski sarkofazi u kojima su sahranjena djeca

Arheolozi su u arheološkom rimskom nalazištu Viminacium u Srbiji pronašli tri sarkofaga od olova, za koje se pretpostavlja da su u njima sahranjene osobe porijeklom s Bliskog istoka.

Priča o ženi koja je prva, prije pola vijeka, uočila virus korona

Kada je Džun Almeida zavirila u svoj elektronski mikroskop 1964. godine, ona i njene kolege uočile su sivu tačku prekrivenu sitnim “zupcima”. To što je vidjela kasnije je postalo poznato kao virus korona, a Almeida je odigrala ključnu ulogu u njegovom identifikovanju.

Tajna misija Džejmsa Kuka

Bio je moreplovac, istraživač i kartograf u službi britanske Imperije. Prije 250 godina Džejms Kuk je bio prvi Evropljanin koji je kročio na istočnu obalu Australije. Ova priča ima dvije perspektive.

Najčitanije