Otkriće

Uskoro će biti objavljeno "uzbudljivo otkriće o Mjesecu"

NASA će u ponedjeljak, 26. oktobra, objaviti, kako je navedeno, "uzbudljivo novo otkriće o Mjesecu".

Otkriće bez presedana: Savršeno sačuvani neuroni žrtve Vezuva

Italijanski areholozi, 2.000 godina poslije erupcije vulkana Vezuv, koja se desila 79. godine nove ere, otkrili su "savršeno očuvane neurone" jedne od žrtava erupcije, piše časopis "Fanpejdž".

Najstariji pomen Hrista pronađen u Viminacijumu?

Najstariji pomen Hrista ikada mogao bi da predstavlja srebrni listić sa starogrčkim slovima i tajanstvenim znacima, star oko hiljadu i osamsto godina, koji je prije nekoliko dana otkriven na arheološkom lokalitetu Viminacijum, rekao je za Tanjug Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta i rukovodilac Naučnog projekta Viminacijum.

Viminacium: Nađeni jerusalimski sarkofazi u kojima su sahranjena djeca

Arheolozi su u arheološkom rimskom nalazištu Viminacium u Srbiji pronašli tri sarkofaga od olova, za koje se pretpostavlja da su u njima sahranjene osobe porijeklom s Bliskog istoka.

Priča o ženi koja je prva, prije pola vijeka, uočila virus korona

Kada je Džun Almeida zavirila u svoj elektronski mikroskop 1964. godine, ona i njene kolege uočile su sivu tačku prekrivenu sitnim “zupcima”. To što je vidjela kasnije je postalo poznato kao virus korona, a Almeida je odigrala ključnu ulogu u njegovom identifikovanju.

Tajna misija Džejmsa Kuka

Bio je moreplovac, istraživač i kartograf u službi britanske Imperije. Prije 250 godina Džejms Kuk je bio prvi Evropljanin koji je kročio na istočnu obalu Australije. Ova priča ima dvije perspektive.

Značajno arheološko otkriće: U Tuzli pronađen rimski vodovod

TUZLA- U Gornjoj Tuzli danas je javnosti predstavljeno vrijedno arheološko otkriće iz doba rimske vladavine, a riječ je o starom vodovodu dužine 11,2 metara.

Kolumbova plovidba do Novog svijeta 12. oktobra davne 1492.

Na današnji dan, 12. oktobra 1492, dogodilo se jedno od najvećih otkrića u istoriji svijeta. Kristifor Kolumbo i njegovi moreplovci nakon duge plovidbe okeanom ugledali su obale Novog svijeta.

Epohalno otkriće ruskih paleontologa

Na Tamanskom poluostrvu ruski paleontolozi su otkrili gotovo netaknutu lobanju kavkaskog elasmoterijuma, vrste drevnog nosoroga, drugu lobanju ove vrste koja je otkrivena na svijetu, ali prvu mužjaka.

Arheolozi otkrili izuzetan lokalitet na jezeru Titikaka

LIMA - Tim arheologa iz evropskih i latinoameričkih država otkrio je na jezeru Titikaka, koje se nalazi na granici između Perua i Bolivije, veoma važan i interesantan lokalitet, javio je "New York Times".

Najčitanije