Otkriće

Priča o ženi koja je prva, prije pola vijeka, uočila virus korona

Kada je Džun Almeida zavirila u svoj elektronski mikroskop 1964. godine, ona i njene kolege uočile su sivu tačku prekrivenu sitnim “zupcima”. To što je vidjela kasnije je postalo poznato kao virus korona, a Almeida je odigrala ključnu ulogu u njegovom identifikovanju.

Tajna misija Džejmsa Kuka

Bio je moreplovac, istraživač i kartograf u službi britanske Imperije. Prije 250 godina Džejms Kuk je bio prvi Evropljanin koji je kročio na istočnu obalu Australije. Ova priča ima dvije perspektive.

Značajno arheološko otkriće: U Tuzli pronađen rimski vodovod

TUZLA- U Gornjoj Tuzli danas je javnosti predstavljeno vrijedno arheološko otkriće iz doba rimske vladavine, a riječ je o starom vodovodu dužine 11,2 metara.

Kolumbova plovidba do Novog svijeta 12. oktobra davne 1492.

Na današnji dan, 12. oktobra 1492, dogodilo se jedno od najvećih otkrića u istoriji svijeta. Kristifor Kolumbo i njegovi moreplovci nakon duge plovidbe okeanom ugledali su obale Novog svijeta.

Epohalno otkriće ruskih paleontologa

Na Tamanskom poluostrvu ruski paleontolozi su otkrili gotovo netaknutu lobanju kavkaskog elasmoterijuma, vrste drevnog nosoroga, drugu lobanju ove vrste koja je otkrivena na svijetu, ali prvu mužjaka.

Arheolozi otkrili izuzetan lokalitet na jezeru Titikaka

LIMA - Tim arheologa iz evropskih i latinoameričkih država otkrio je na jezeru Titikaka, koje se nalazi na granici između Perua i Bolivije, veoma važan i interesantan lokalitet, javio je "New York Times".

Arheološka otkrića 2018: Hljeb i pivo od prije 14 milenijuma

​Međunarodni stručni časopis "Arheologija", koji se dvomjesečno štampa u SAD, tradicionalno na kraju svake godine objavljuje listu s 10 najvažnijih otkrića u svijetu na tom polju u toku godine koja je upravo prošla.

Pronađena planeta dva puta veća od Zemlje?

Studentkinja Merin Peterson sa Univerziteta Montreal nije mogla ni da nasluti kakvo je otkriće čeka već na prvoj godini studija fizike. Ona je otkrila novi egzoplanet.

Otkrivena drevna peruanska civilizacija

Uz pomoć mini-robota opremljenih sa dvije kamere arheolozi su u srednjem Peruu otkrili brojne podzemne galerije, glinene posude i podzemne grobnice drevne civilizacije Čavin koja je svoj vrhunac u toj zemlji doživjela između 1300. i 550. godine prije Hrista.

Otkriven grob praistorijskih Romea i Julije star 5.000 godina

Grob star 5.000 godina pronađen je u području Karagandi u Kazahstanu, a u njemu su sahranjeni praistorijski "Romeo i Julija".

Najčitanije