Otkriće

Epohalno otkriće ruskih paleontologa

Na Tamanskom poluostrvu ruski paleontolozi su otkrili gotovo netaknutu lobanju kavkaskog elasmoterijuma, vrste drevnog nosoroga, drugu lobanju ove vrste koja je otkrivena na svijetu, ali prvu mužjaka.

Arheolozi otkrili izuzetan lokalitet na jezeru Titikaka

LIMA - Tim arheologa iz evropskih i latinoameričkih država otkrio je na jezeru Titikaka, koje se nalazi na granici između Perua i Bolivije, veoma važan i interesantan lokalitet, javio je "New York Times".

Arheološka otkrića 2018: Hljeb i pivo od prije 14 milenijuma

​Međunarodni stručni časopis "Arheologija", koji se dvomjesečno štampa u SAD, tradicionalno na kraju svake godine objavljuje listu s 10 najvažnijih otkrića u svijetu na tom polju u toku godine koja je upravo prošla.

Pronađena planeta dva puta veća od Zemlje?

Studentkinja Merin Peterson sa Univerziteta Montreal nije mogla ni da nasluti kakvo je otkriće čeka već na prvoj godini studija fizike. Ona je otkrila novi egzoplanet.

Otkrivena drevna peruanska civilizacija

Uz pomoć mini-robota opremljenih sa dvije kamere arheolozi su u srednjem Peruu otkrili brojne podzemne galerije, glinene posude i podzemne grobnice drevne civilizacije Čavin koja je svoj vrhunac u toj zemlji doživjela između 1300. i 550. godine prije Hrista.

Otkriven grob praistorijskih Romea i Julije star 5.000 godina

Grob star 5.000 godina pronađen je u području Karagandi u Kazahstanu, a u njemu su sahranjeni praistorijski "Romeo i Julija".

Pronađen 2.000 godina star skelet sa ranama poput Isusovih

Skelet iz rimskog doba tek je drugi fizički dokaz o razapinjanju. Jedini drugi primjer jeste ekser dužine 19 centimetara, pronađen u tijelu jednog Jevrejina 1968. godine u Jerusalimu.

Pronađen skelet čovjeka koji je pokušao da se spase užasa Pompeje

Zvaničnici arheološkog lokaliteta Pompeja saopštili su novo otkriće - skelet muškarca pogođenog ogromnim kamenom, dok je pokušavao da pobjegne od erupcije vulkana Vezuv 79. godine.

Astronomi otkrili najveći objekat u svemiru?

Astronomi su otkrili 14 različitih galaksija koje samo što se nisu sudarile u svemiru. Uočeni objekat je označen kao galaktičko protojato, i predstavlja preteču većeg galaktičkog jata koje bi moglo da nastane.

Najraniji homo sapiens imao je neočekivana umijeća

Na travnatim afričkim terenima neki od najranijih homo sapiensa pokazivali su neočekivano sofisticirana umijeća koristeći pigmente za izradu boje, stvarajući napredno oruđe i razmenjujući dobra s drugim grupama ljudi, pokazala su nova istraživanja.

Najčitanije