Otpad

Svemirski otpad: Mapa prati "200 tempiranih bombi" u orbiti oko Zemlje

Više hiljada letjelica kruži oko orbite i većina njih nije u funkciji.

Drvarčani svečano ispratili otpad

DRVAR - Nelegalno deponovani otpad je napustio Drvar, a nadamo se i ostale opštine u kojima su ga neodgovorni pojedinci istresli, ali i dalje nema nikakve informacije da je neko zbog ovoga odgovarao ili podnio ostavku, rekla je Živana Sabljić, članica neformalne grupe građana koja je okupljena oko inicijative "Drvar bez italijanskog otpada", nakon što je u Drvaru danas održan performans "Svečani ispraćaj otpada iz Drvara".

Slovenija izvezla 123.000 tona plastičnog otpada u 2020.

Slovenija je izvezla prošle godine nešto više od 201.000 tona otpada, što je znatno povećanje u odnosu na 2019, kada je izvezeno oko 135.000 tona.

Mještani neće otpad iz fabrike u svojoj blizini

LUKAVAC - Građani naselja Huskići, kod Lukavca, potpisuju peticiju i traže obustavu deponovanja materijala iz fabrike "Sisecam Soda" u njihovoj blizini. Naime, na prostoru Površinskog kopa Šikulje, nedaleko od pomenutog naselja, počela je rekultivacija terena gdje će se odlagati gasni kreč.

Pukla lančanica na Drini, plutajući otpad može ugroziti rad Hidroelektrane

VIŠEGRAD - Lančanica na rijeci Drini, koja se nalazi na kilometar od Hidroelektrane "Višegrad", pukla je usljed povećanog dotoka vode i veće količine plutajućeg otpada, koji može ugroziti njen rad.

Košarac: Hrvatska neće odustati od odlaganja otpada u našem dvorištu

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac pozvao je danas predstavnike Ministarstva inostranih poslova BiH da se aktivno uključe u rješavanje problematike odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovska gora.

Eksplodirao dio zida u Trepči, otpad se izlio u Ibar

LEPOSAVIĆ - Dio bedema koji okružuje jalovinu u rudniku Trepča u Leposaviću, urušio se i dio otpada izlio se u rijeku Ibar.

Popović: Moguća tužba protiv Hrvatske u Hagu zbog Trgovske gore

BANJALUKA - Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Vitomir Popović rekao je da će Predsjedništvo BiH moći pokrenuti tužbu protiv Hrvatske pred Međunarodni sudom u Hagu, ukoliko ekspertski tim koji je formirao Savjet ministara BiH u slučaju "Trgovska gora" u svom izvještaju dokaže da je lokacija kasarne "Čerkezovac" neadekvatna za odlaganje radioaktivnog otpada i opasna po život, zdravlje i okolinu.

Okončana procedura za zbrinjavanje 414 tona uvezenog otpada u FBiH

SARAJEVO - Federalna uprava za inspekcijske poslove saopštila je da su stvorene pretpostavke kojima se osigurava zaštita javnog interesa po pitanju prikupljanja i zbrinjavanje 414 tona neopasnog otpada deponovanog na području tri kantona, s obzirom da preduzeće "Krom reciklaža" iz Drvara nije izvršilo rješenje Federalnog inspektora.

Otkriveno da li u petom bloku Černobilja ima nuklearnog otpada

Prvi put poslije 33 godine, zahvaljujući snimcima koje je specijalno konstruisani dron "Elios 2" načinio u petom bloku nuklearne elektrane u Černobilju, saznalo se da li ima nuklearnog otpada.

Najčitanije