Ovisnost

Roditeljska ovisnost o ekranu može preći na djecu

Agencija za zaštitu okoline upozoravala je na opasnosti pasivnog pušenja 1991. godine, otprilike 30 godina nakon što su naučnici ustanovili da pušenje cigareta izaziva rak. Danas, sve više istraživanja ukazuje na novi indirektni zdravstveni rizik.

Ovisnost o igricama i internetu se može liječiti

Istraživanjem sprovedenim u četiri klinike u Njemačkoj i Austriji na vremenskom uzorku od pet godina potvrđeno je da postoji efikasno liječenje ovisnosti o internetu i igricama.

Kanabis konzumira 11,6 odsto učenika prvih razreda srednjih škola

NOVI SAD - Na području Novog Sada 11,6 odsto učenika prvih razreda srednjih škola konzumira kanabis, sredstva za smirenje koristi njih 5,9 odsto, a 8,8 odsto srednjoškolaca uživa inhalanse i ekstazi, saopšteno je danas iz Pokrajinske vlade Vojvodine povodom realizacije projekta "Ti odluči", čiji je cilj prevencija različitih oblika zavisnosti.

WHO: Ovisnost o seksu je mentalna bolest

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je zvanično klasifikovala kompulsivno seksualno ponašanje, odnosno ovisnost o seksu, kao mentalnu bolest.

U BiH ima teških ovisnika o internetu koji su hospitalizovani

SARAJEVO - Sati provedeni za računarom, mobilnim telefonom ili tabletom mnogima su postala redovna aktivnost, međutim, stručnjaci upozoravaju da takvo ponašanje dovodi do štetnih posljedica, prije svega ovisnosti, što može ozbiljno narušiti psihičko zdravlje djece i adolescenata.

Ispovijest bivšeg ovisnika Josipa Barišića: U raljama droge proveo 15 godina

PRIJEDOR - Srećan sam što sam živ. Zbog predoziranja mnogo mojih prijatelja je umrlo, a neki su čak i sami sebi oduzeli život, kaže Josip Barišić (35) iz Bugojna, koji je u raljama droge proveo 15 godina i koji danas apeluje na mlade da nikada ne eksperimentišu s bilo kakvim narkoticima.

Virtuelni svijet ugasio dječje igre

ZENICA, BANJALUKA - Gotovo svako treće dijete koje dođe u Centar za mentalno zdravlje Zenica u nekom obliku ima problem prekomjerne upotrebe interneta, upozorili su stručnjaci iz ove ustanove.

Najčitanije