Pčelarstvo

Starčevačka kultura pripitomila pčele prije 8.000 godina

Iskopavanje na arheološkom nalazištu na trasi auto-puta Ruma - Šabac u ataru sela Klenak jedno je od najvećih u istoriji srpske arheologije. Dosadašnja istraživanja pokazala su da su na tom prostoru živjeli ljudi u gotovo svim epohama.

Zekija Kozlica uspješna u pčelarstvu punih 15 godina

BIHAĆ - Sve je više žena u poduzetništvu koje se bave i poslovima koji su se ranije isključivo smatrali muškim, pa se tako pripadnice ljepšeg pola u sve većoj mjeri bave i pčelarstvom.

Prijedorčanin proizvodi pčelinji otrov koji liječi mnoge bolesti

PRIJEDOR - Radu sa pčelama posvetio sam skoro cijeli život, a od pčelarstva, kao jedinog izvora prihoda, živim od 2000. godine. Nema formule kako biti dobar pčelar, važna je isključivo ljubav prema ovim važnim i vrijednim insektima i eko-sustavu - pčelarstvo je težak fizički posao koji iziskuje velika odricanja, trud i rad, a ujedno i psihoterapija, kazuje pčelar Sulejman Jakupović.

Cijena kilograma meda biće viša od 20 KM zbog slabih prinosa

BANJALUKA, SARAJEVO - Prinosa meda u BiH ove sezone zbog nepovoljnih vremenskih uslova gotovo da nije ni bilo, tvrde pčelari, a sve je to dovelo do skoka cijena pa tako sada kilogram kvalitetnijeg meda košta i do 20 KM, a kako kažu, može se očekivati da će cijene u nekom naredom periodu još rasti.

Supružnici uzgajaju neobično i rijetko voće, pčele i ovce

SOKOLAC - Pedesetpetogišnji supružnici Predrag i Marina Janković opredijeli su se da na svom imanju na Sokocu zasade 15 vrsta bobičastog voća i da na imanju u selu Krnije u blizini Sokoca, uz to atraktivno voće, brinu o 90 pčelinjih društava i desetak romanovskih ovaca.

U pčelarstvo uloženo 762.000 evra

NOVI SAD - Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo za dvije i po godine uložio je 90 miliona dinara /oko 762.000 evra/ podsticajnih sredstava za razvoj pčelarstva u Vojvodini, rekao je danas resorni sekretar Vuk Radojević.

Otvoren 12. međunarodni sajam pčelarstva i opreme

BRČKO - Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić danas je na Trgu mladih otvorio 12. Međunarodni sajam pčelarstva i opreme na kojem učestvuje 60 izlagača.

Niske temperature zadaju glavobolju pčelarima: Hladnoća pustoši košnice

ZVORNIK, BANJALUKA - Niske temperature zasad nisu nanijele veću štetu pčelarima čije pčele imaju dovoljno hrane, ali ukoliko bi se niske temperature nastavile to bi se moglo odraziti na brojnost pčela u košnicama, upozoravaju pčelari.

Najčitanije