Pčele

U Hrvatskoj ponovo veliki pomor pčela

ZAGREB - Na poljima u Međimurju, Podravini i na Slavonskom Gorju vlada ponovo pomor pčela, kao prije dvije godine.

Vrijeme za detaljan pregled pčelinjih društava

Predsjednik Društva pčelara Novi Grad Miloš Odžić rekao je da je vrijeme za detaljan pregled i utvrđivanje stanja u pčelinjim društvima, ali da košnice ne treba otvarati dok temperatura vazduha ne bude 15 stepeni Celzijusovih.

Nikad gora godina, pčelari dižu kredite da sačuvaju pčelinjake

SANSKI MOST - Pčelari u Sanskom Mostu kažu kako ne pamte goru godinu kada je u pitanju proizvodnja meda, te ističu da je u pitanje doveden opstanak velikog broja košnica na ovim prostorima.

Pčele u Zagrebu zuje protivzakonito

​ZAGREB - Iako urbano pčelarstvo u Hrvatskoj nije dozvoljeno, u Zagrebu za to pčele ne haju i bezbrižno zuje na Trgu bana Jelačića, oko Sabora ili u Maksimirskoj ulici.

Pčelari na ulicama Santjaga, policajce izbole pčele

SANTIJAGO - Četiri pčelara privedena su u Čileu nakon protesta koji pozivaju na podršku vlade njihovoj industriji.

Otkrivena vrsta pčela koje se hrane mesom

Ogromna većina pčela se hrani polenom i nektarom, ali su određene vrste evoluirale tako da su počele da se hrane mesom, zamjenjujući cvjetne livade životinjskim leševima.

Skočio u vodu da se spasi od roja pčela, pojele ga pirane

Tijelo muškarca pronađeno je u jezeru u Brazilu nakon što su ga rastrgle pirane.

Pčelari u USK dižu kredite kako bi spasili pčelinjake

BIHAĆ - Pčelari na području Unsko-sanskog kantona kažu kako ne pamte goru godinu kada je u pitanju proizvodnja meda te ističu da je u pitanje doveden opstanak velikog broja košnica na ovim prostorima

Prijedorčanin proizvodi pčelinji otrov koji liječi mnoge bolesti

PRIJEDOR - Radu sa pčelama posvetio sam skoro cijeli život, a od pčelarstva, kao jedinog izvora prihoda, živim od 2000. godine. Nema formule kako biti dobar pčelar, važna je isključivo ljubav prema ovim važnim i vrijednim insektima i eko-sustavu - pčelarstvo je težak fizički posao koji iziskuje velika odricanja, trud i rad, a ujedno i psihoterapija, kazuje pčelar Sulejman Jakupović.

Cijena kilograma meda biće viša od 20 KM zbog slabih prinosa

BANJALUKA, SARAJEVO - Prinosa meda u BiH ove sezone zbog nepovoljnih vremenskih uslova gotovo da nije ni bilo, tvrde pčelari, a sve je to dovelo do skoka cijena pa tako sada kilogram kvalitetnijeg meda košta i do 20 KM, a kako kažu, može se očekivati da će cijene u nekom naredom periodu još rasti.

Krađa pčelinjih društava, šteta 10.000 KM

Policijskoj stanici Gacko prijavljeno je da je jedno ili više nepoznatih lica u selu Domrke, u ovoj opštini, ukralo 16 pčelinjih društava, akumulator sa solarnim panelom i vagu za pčelinje društvo, a procijenjena šteta je oko 10.000 KM, saopšteno je iz Policijske uprave Trebinje.

Godinama čuli zvukove, iznenađenje bilo u kutiji za roletne

Beogradsko udruženja pčelara objavilo je fotografije koje su zabilježili u jednom stanu u Teslinoj ulici.

Pomor pčela u Kikindi: Otkriven otrov, ali ne i odgovorni

KIKINDA - Trovanje je ponovo ugrozilo sezonu u kikindskim pčelinjacima. Otkrivena je vrsta otrova koja je uništila 36 pčelarskih gazdinstava, ali nisu oni koji su odgovorni. Situacija se ponavlja iz godine u godinu, a sve je više odgajivača koji odustaju od pčelarstva.

Oprašivanje biljaka: Mjehurići sapunice umjesto pčela

Najnovije istraživanje japanskh naučnika pomoći će da biljke budu oprašene. Umjesto pčela kojih je sve manje, sada će to raditi mjehurići sapunice, piše BBC.

Pomor pčela u Međimurju, zahvaćene stotine košnica

U hrvatskom Međimurju se dogodio ogroman pomor pčela, a sumnja se na masovno trovanje.

Najčitanije