Pčele

Prijedorčanin proizvodi pčelinji otrov koji liječi mnoge bolesti

PRIJEDOR - Radu sa pčelama posvetio sam skoro cijeli život, a od pčelarstva, kao jedinog izvora prihoda, živim od 2000. godine. Nema formule kako biti dobar pčelar, važna je isključivo ljubav prema ovim važnim i vrijednim insektima i eko-sustavu - pčelarstvo je težak fizički posao koji iziskuje velika odricanja, trud i rad, a ujedno i psihoterapija, kazuje pčelar Sulejman Jakupović.

Cijena kilograma meda biće viša od 20 KM zbog slabih prinosa

BANJALUKA, SARAJEVO - Prinosa meda u BiH ove sezone zbog nepovoljnih vremenskih uslova gotovo da nije ni bilo, tvrde pčelari, a sve je to dovelo do skoka cijena pa tako sada kilogram kvalitetnijeg meda košta i do 20 KM, a kako kažu, može se očekivati da će cijene u nekom naredom periodu još rasti.

Krađa pčelinjih društava, šteta 10.000 KM

Policijskoj stanici Gacko prijavljeno je da je jedno ili više nepoznatih lica u selu Domrke, u ovoj opštini, ukralo 16 pčelinjih društava, akumulator sa solarnim panelom i vagu za pčelinje društvo, a procijenjena šteta je oko 10.000 KM, saopšteno je iz Policijske uprave Trebinje.

Godinama čuli zvukove, iznenađenje bilo u kutiji za roletne

Beogradsko udruženja pčelara objavilo je fotografije koje su zabilježili u jednom stanu u Teslinoj ulici.

Pomor pčela u Kikindi: Otkriven otrov, ali ne i odgovorni

KIKINDA - Trovanje je ponovo ugrozilo sezonu u kikindskim pčelinjacima. Otkrivena je vrsta otrova koja je uništila 36 pčelarskih gazdinstava, ali nisu oni koji su odgovorni. Situacija se ponavlja iz godine u godinu, a sve je više odgajivača koji odustaju od pčelarstva.

Oprašivanje biljaka: Mjehurići sapunice umjesto pčela

Najnovije istraživanje japanskh naučnika pomoći će da biljke budu oprašene. Umjesto pčela kojih je sve manje, sada će to raditi mjehurići sapunice, piše BBC.

Pomor pčela u Međimurju, zahvaćene stotine košnica

U hrvatskom Međimurju se dogodio ogroman pomor pčela, a sumnja se na masovno trovanje.

Danas se obilježava Svjetski dan pčela

Današ se obilježava Svjetski dan pčela, dan posvećen podizanju svijesti o važnosti pčela i drugih oprašivača u svijetu.

Crna pčela drvarica: Banjalučanin u dvorištu fotografisao neobičnu pčelu

Banjalučanin Ratko Kukolj u svom dvorištu u naselju Rosulje pronašao je neobičnu pčelu.

Simpsonovi ponovo šokirali: Predvidjeli i invaziju "pčela ubica"

Simpsonovi su nadaleko poznati po tome što su predvidjeli brojne svjetske događaje. Stvari postaju zaista izuzetno zanimljive pošto se čini da su tvorci serije predvideli i virus korona, ali i dolazak stršljena ubica u SAD.

Najčitanije