Pšenica

Podrška od pet feninga za pšenicu ogromna za farmere

BANJALUKA, BIJELJINA - Farmeri u Republici Srpskoj apeluju na nadležno ministarstvo da ne ukida podršku za proizvedenu pšenicu od pet feninga po kilogramu jer bi to moglo imati nesagledive posljedice u budućnosti.

Cijena pšenice niska, troškovi visoki

ŠAMAC - Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković izjavio je da je ovogodišnja cijena pšenice od oko 30 feninga za kilogram niska, jer su proizvođači imali izuzetno visoke troškove, naročito kada je riječ o zaštiti klasja.

Rod pšenice od 4,5 tona po hektaru

ŠAMAC - Žetva pšenice na šamačkom području završena je na svih 2.860 hektara koliko je i posijano, a prosječan prinos je oko 4,5 tona po hektaru, rekao je stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Šamac Mladen Adžić.

Prinos pšenice i ječma tri do šest tona po hektaru

ŠAMAC - Na šamačkom području počela je žetva pšenice i ječma, a prinos je od tri do šest tona po hektaru u zavisnosti od primjene agrotehničkih mjera i izbora zasijanih sorti, rekao je Srni stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Šamac Mladen Adžić.

Pšenica u silosima čeka bolju cijenu

BANJALUKA, BIJELJINA - Proizvođači pšenice u Republici Srpskoj nisu ni blizu zadovoljni otkupnom cijenom ove žitarice, koja se, kako kažu, kreće od 29 do 31 feninga po kilogramu, pa se veliki broj uzgajivača odlučuje za njeno skladištenje čekajući bolje dane.

Uoči žetve očekivan dobar prinos i kvalitet pšenice

BIJELJINA - U Semberiji je pšenica u veoma dobrom stanju zahvaljujući trudu zemljoradnika, te se uoči žetve, uz korektan odnos mlinara u određivanju otkupne cijene, očekuju dobri proizvodni rezultati, procjenjuju u bijeljinskom Odjeljenju za poljoprivredu.

Lažirali podatke i ostali bez podsticaja

​BANJALUKA - Dvadeset poljoprivrednika iz Republike Srpske izgubilo je pravo na podsticaje u naredne dvije godine jer su lažirali podatke o zasađenim površinama pod merkantilnom pšenicom.

Vrijeme je da zasadite božićnu pšenicu: 5 koraka do najljepšeg ukrasa

Mlada, zelena pšenica je obavezan dio božićne trpeze, a evo i savjeta kako da vam ove godine ona bude bogata, lijepa i gusta.

Najniži rod pšenice u posljednjih 10 godina

SIDNEJ - Australija je danas umanjila svoje projekcije za proizvodnju pšenice za 11 odsto, na najmanje nivo u posljednjih deset godina, usljed velike suše koja je pogodila istočnu obalu zemlje, a što može dovesti do smanjenja izvoza.

Rusija preuzima tržišta pšenice od Amerike i EU?

MOSKVA - Rusija, koja postaje najveći izvoznik pšenice na svijetu, nastavlja sa potiskivanjem EU i SAD sa unosnih tržišta i želi da dostigne izvoz od 77,7 milijardi tona ove žitarice godišnje, navode ekonomski portali.

Najčitanije