Pšenica

Moguće poskupljenje brašna, cijena hljeba još odolijeva

BANJALUKA, SARAJEVO - Za očekivati je da u narednom periodu dođe do skoka cijena pšenice, a samim tim se očekuju više cijene brašna, ističu mlinari, ali i poljoprivrednici iz BiH.

Pad cijene pšenice u Srbiji

NOVI SAD - U skraćenoj berzanskoj sedmici zbog praznika Dana državnosti Srbije, cijena pšenice na novosadskoj Produktnoj berzi za 2,15 odsto bila je manja nego prethodne sedmice, saopšteno je sa Berze.

Izmijenjena procedura za podnošenje zahtjeva za podsticaje

BIJELJINA - Gradsko Odjeljenje za poljoprivredu u Bijeljini obavještava poljoprivredne proizvođače da će pravo na podsticajna sredstva za proizvodnju merkantilne pšenice i uljane repice u 2021. godini (sjetva jesen 2020. godine) imati poljoprivredna gazdinstva koja dostave zahtjeve Agenciji za agrarna plaćanja Republike Srpske, u skladu s Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela koji će biti usvojen početkom 2021. godine.

Poljoprivrednici polako odustaju od sjetve: Uljarice potiskuju pšenicu

BANJALUKA - Iako je do početka jesenje sjetve ostalo tek nekoliko sedmica, dobar dio zemljoradnika u RS o tome i ne razmišlja, a oni poljoprivrednici koje se odluče na taj korak mijenjaće, kažu, sijanje ozimih kultura.

Hrvatska i ove godine mora da uvozi pšenicu

Ovogodišnja žetva pšenice u Hrvatskoj je završena, prinosi su veliki, ali je kvalitet loš pa će morati da se uvezu određene količine durum pšenice kako bi pekarska industrija mogla da proizvodi kvalitetan hljeb i peciva, piše Slobodna Dalmacija.

Marinković: Prinosi pšenice iznad očekivanih

ŠAMAC - Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković izjavio je danas Srni da je žetva pšenice završena na gotovo 99 odsto površina i da su prinosi iznad očekivanih.

Dobar rod pšenice u Semberiji

BIJELJINA - Na semberskim poljima pri kraju je žetva pšenice, a prinos se kreće od pet tona po hektaru, pa sve do deset tona po hektaru, na parcelama gdje je pravovremeno izvršena sjetva i primijenjene sve agrotehničke mjere.

Na provjeri prijavljene parcele sa zasijanom pšenicom u RS

U Republici Srpskoj u toku su provjere da li je pšenicom zasijano svih 15.600 prijavljenih hektara, a ova akcija Ministarstva poljoprivrede preduzeta je radi sprečavanja da milion KM podsticaja bude uzalud potrošeno.

Manje pšenice neće podići cijene hljeba i brašna

BANJALUKA - Iako je pšenica u BiH zazimila u odličnoj kondiciji, optimizam koji je vladao kod poljoprivrednika po pitanju usjeva pšenice trenutno je opao, jer prinosi neće biti očekivani, međutim cijena pšenice ne bi trebalo da se mijenja, a time nema razloga ni za povećanja ni smanjenja cijena brašna ili hljeba.

Prijavili se za podsticaj sa lažnim podacima o zasijanim površinama

BANJALUKA - Kod 38 korisnika podsticaja utvrđeno je potpuno neslaganje prijavljenih površina pod usjevom merkantilne pšenice sa stanjem na terenu, zbog čega će biti sankcionisani i u naredne dvije godine neće imati pravo na bilo koju vrstu podsticaja, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Najčitanije