Pšenica

BiH bi zbog skuplje pšenice mogla da obere bostan

BANJALUKA, SARAJEVO - Kupci na domaćem tržištu u budućem periodu mogli bi skuplje da plaćaju pšenicu zbog poremećaja na svjetskom tržištu pšenice.

Rusija ograničila izvoz žitarica zbog pandemije korone

MOSKVA - Rusija je u cilju izbjegavanja porasta cijena na domaćem tržištu zbog pandemije virusa korona, uvela kvote na izvoz žitarica do kraja juna, usljed čega je izvoz od 43,3 miliona tona snižen na sedam miliona tona.

Sjeverna Makedonija ograničila izvoz pšenice i brašna

Vlada Sjeverne Makedonije zbog pandemije virusa korona donijela je odluku kojom se ograničava izvoz pšenice i maslina sa tarifnim oznakama 1001 19 00 00, 1001 91 90 00 i 1001 99 00 00 i brašna od pšenice s tarifnim oznakom 1101 00.

Cijena ruske pšenice veća od cijene nafte

MOSKVA - Cijena pšenice je na kraju prošle nedjelje porasla za 1000 rubalja i dostigla oko 20 dolara za tonu.

Pšenica zazimila u odličnoj kondiciji

BANJALUKA - Vremenski uslovi u Republici Srpskoj trenutno odgovaraju usjevima pšenice, te usjevi nemaju sada nikakvih problema sa daljom vegetacijom i sa ugrožavanjem nekog trenutnog opstanka, rekao je za "Nezavisne" Dragan Mandić iz Zavoda za strna žita pri Poljoprivrednom institutu RS, koji kaže da je stanje zasad odlično.

Rusija svjetski broj 1 u izvozu pšenice

MOSKVA - Ruski poljoprivredni sektor je u procvatu i zemlja je nadmašila SAD i Kanadu postavši najveći svjetski izvoznik pšenice, saopštio je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.

Povećanjem podsticaja do veće sjetve pšenice

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković rekao je danas da se nada da povećanje podsticaja sa 200 na 300 KM po hektaru podstaći proizvođače da pšenicom zasiju veće površine.

Veći podsticaji za proizvodnju pšenice u RS

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i iduće godine će iz agrarnog budžeta podržati proizvodnju pšenice, pa će umjesto 200 KM podsticaji iznositi 300 KM po hektaru.

Uskoro počinje jesenja sjetva: Uljarice potiskuju pšenicu

BANJALUKA, BIJELJINA - U ovogodišnjoj jesenjoj sjetvi, koja bi trebalo da počne krajem ovog i početkom narednog mjeseca, poljoprivrednici očekuju da će se nauštrb pšenice, povećati usjevi uljarica, poput uljane repice, suncokreta i soje.

Podrška od pet feninga za pšenicu ogromna za farmere

BANJALUKA, BIJELJINA - Farmeri u Republici Srpskoj apeluju na nadležno ministarstvo da ne ukida podršku za proizvedenu pšenicu od pet feninga po kilogramu jer bi to moglo imati nesagledive posljedice u budućnosti.

Najčitanije