PIK

"Ignorisanje stavova Rusije 'opaka praksa', PIK će snositi odgovornost"

SARAJEVO – Odluka Narodne skupštine RS o Nacrtu zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu (VSTS) RS može se tumačiti kao želja da se stvori pravosudni sistem koji će biti istinski nezavisan i služiti interesima običnih građana, saopšteno je iz Ambasade Rusije, povodom saopštenja Savjeta za provođenje mira od prošle sedmice o osudi ovog poteza parlamenta RS.

Dodik: PIK nastavlja političko nasilje, danas razgovor sa Boreljom

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik rekao je da će danas imati telefonski razgovor sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Boreljom u vezi sa posljednjim saopštenjem PIK-a o odluci Parlamenta Srpske o VSTS-u.

Dodik: PIK pokazuje da istrajava na očuvanju brljotina i nereda

BANJALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je da reakcija samoorganizovanog antidejtonskog tijela koje se zove Savjet za provođenje mira pokazuje da oni istrajavaju na očuvanju brljotina i nereda koji su visoki predstvanici godinama proizvodili po BiH i da njima nije stalo do očuvanja Ustava BiH na koji se pozivaju.

Šarović o PIK-u: Uzdržan sam, ne mogu nikako uticati

BANJALUKA - Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da je uzdržan oko odluka Savjeta za sprovođene mira u BiH i međunarodnog faktora na koje, kako kaže, ne može ni na koji način da utiče.

Petković: Nema razloga za sjednicu PIK-a

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković izjavio je Srni da nije bilo nikakvog razloga za sazivanje vanredne sjednice Savjeta za sprovođenje mira u vezi sa Nacrtom zakonom o VSTS-u Republike Srpske, jer taj zakonski akt još nije stupio na snagu.

Ambasadori PIK-a reagovali na odluku Narodne skupštine Republike Srpske

Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira (UO PIK) održali su danas vanrednu sjednicu.

Cvijanović: Nikakva odluka PIK-a neće pomoći, samo unutrašnji dogovor

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je danas da nikakva odluka Savjeta za implemetnaciju mira (PIK) neće pomoći da se riješi bilo koji problem u BiH, već samo unutrašnji dijalog i dogovor.

Zaharova ukazala na nekompletan format sjednice upravnog odbora PIK-a

​SARAJEVO - Ruska Federacija ne gubi nadu da će se Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira (PIK) u BiH vratiti načinu rada uz konsenzus i u tom smislu Rusija zadržava punopravno članstvo u njemu, izjavila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ambasada Ruske Federacije: Za krizu krivi Incko i PIK

SARAJEVO - Razlog za unutrašnju političku krizu u BiH su subjektivne odluke bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka i odbijanje partnera iz Savjeta za provođenje mira da ispoštuju odobrenu proceduru za imenovanje visokog predstavnika, rekao je Igor Kalabuhov, ambasador Ruske Federacije, nakon sjednice PIK-a, saopšteno je iz Ambasade Rusije u Sarajevu.

Kako i zašto treba tužiti PIK i OHR

Čitam novinske izvještaje o Deklaraciji o ustavnim principima, koja bi, ako se ne odustane od toga (a nadam se da neće), trebalo da bude razmatrana krajem novembra ili početkom decembra ove godine na predstojećoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske. U deklaraciji je predviđeno da Vlada, u saradnji sa predsjednikom Republike Srpske, pripremi tekst Ustava Republike Srpske kojim će se potvrditi sve nadležnosti Srpske, osim onih koje prema Ustavu BiH pripadaju BiH.

Špirić: Sa PIC-om BiH liči na okupiranu zemlju

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić smatra da BiH liči na okupiranu i navođenu zemlju sa Savjetom za sprovođenje mira (PIC) i ističe da to tijelo mora pokazati nepristrasnost, pogotovo nakon ratnih pokliča koji su ovih dana dolazili iz Federacije BiH (FBiH).

Rusija nije podržala komunike PIK-a

SARAJEVO – Nismo našli mogućim da se pridružimo komunikeu koji su usvojili naši partneri u Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira (PIK), saopšteno je danas iz Ruske ambasade u BiH nakon sjednice političkih direktora PIK-a.

Dodik: PIK ne može da odlučuje, migrantskih centara neće biti u Srpskoj

BANJALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Savjet za sprovođenje mira (PIK) ne može da donosi odluke u vezi sa migrantskom krizom u BiH i ponovio da u Republici Srpskoj neće biti migrantskih centara.

Pavić: Nijedna odluka PIC-a nema veću snagu od skupštinske

BANJALUKA - Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je danas da nijedna odluka Savjeta za sprovođenje mira (PIK) nema veću snagu od odluke Narodne skupštine Republike Srpske.

Dodik: Zaključci nisu usvojeni da bi ih PIC odbacivao ili prihvatao

BANJALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da Narodna skupština Republike Srpske nije usvojila zaključke da bi ih Upravni odbor Savjeta za provođenje mira odbacivao ili prihvatao, jer Savjet za provođenje mira nije tijelo koje je uopšte predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, niti Ustavom BiH.

Najčitanije