Palestina

Plan Amerike: Nova država - "Nova palestina"

Libanska TV stanica objavila je da bliskoistočni mirovni plan SAD predviđa osnivanje palestinske države koja bi se zvala "Nova Palestina".

Rezolucijom podržali rješenje sa dvije države

VAŠINGTON - Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je rezoluciju kojom se podržava rješenje sa dvije države u sukobima Izraela i Palestinaca.

Izrael dozvolio ulazak hiljadama palestinskih radnika

JERUSALIM - Izrael je dozvolio da hiljade Palestinaca iz pojasa Gaze uđu u tu zemlju da rade.

Abas: Palestina zaslužuje da bude punopravna članica UN-a

NJUJORK - Predsjednik Palestine Mahmud Abas je izjavio da Ujedinjene nacije (UN) trebaju biti pokrovitelj mirovnih pregovora između Palestine i Izraela, dodajući da njegova zemlja neće prihvatiti posredovanje SAD-a.

Bojevom municijom na demonstrante: Ubijena dva Palestinca

JERUSALIM/GAZA - Dva Palestinca ubijena su danas izraelskom vatrom tokom sukoba na granici pojasa Gaze i Izraela, saopštila je palestinska vlast.

Palestinci protiv "plana vijeka" i Trampove administracije

JERUSALIM - Stotine Palestinaca demonstriralo je širom Zapadne obale protiv, za ovu nedjelju zakazane, ekonomske konferencije u Bahreinu kojom će se započeti realizacija plana Trampove administracije za mir na Bliskom istoku.

Novi Zeland izbrisao Izrael sa mape, zamijenio ga Palestinom

Novozelandska internet stranica za imigraciju objavila mapu s određenim činjenicama o palestinskim imigrantima te je prikazala Izrael obilježen plavom bojom i označen kao Palestina, a nakon toga su nastali problemi.

Jordanski kralj: Održivi mir samo uz osnivanje palestinske države

AMAN - Održivi mir na Bliskom istoku moguć je samo uz stvaranje palestinske države na teritoriji koju je Izrael okupirao tokom rata 1967. godine, sa istočnim Jerusalimom kao prijestonicom, izjavio je jordanski kralj Abdulah.

Izraelski mediji o Trampovom planu: Uskoro osnivanje države Nova Palestina

TEL AVIV - Prve detalje dugo očekivanog plana predsjednika SAD-a Donalda Trampa, takozvanog "sporazuma vijeka", koji su cirkulisali između zvaničnika u izraelskom Minitarstvu spoljnih poslova, objavili su neki izraelski mediji na hebrejskom jeziku, ali ih ni jedna zainteresovana strana nije potvrdila.

Izrael ukinuo mjere zabrane, postignuto primirje?

JERUSALIM - Izraelska vojska ukinula je zaštitne mjere na jugu zemlje, što AP tumači kao mogućnost da je postignuto primirje sa ekstremističkom organizacijom Hamas.

Najčitanije