Parlament

Nevjerovatne scene u italijanskom parlamentu: Poslanika jedva iznijeli iz sale

RIM - Umjetnički kritičar i poslanik u italijanskom parlamentu Vitorio Zgarbi iznesen je iz skupštinske sale, nakon što je uzvikivao uvrede na račun drugih poslanika.

PD FBiH usvojio Deklaraciju o zaštiti rijeka: Odzvonilo gradnji MHE

SARAJEVO, BANJALUKA - Zaključak o potpunoj zabrani gradnje malih hidroelektrana (MHE) na rijekama izglasao je Predstavnički dom FBiH, koji je usvojio Deklaraciju o zaštiti rijeka, a u Centru za životnu sredinu ističu da ovaj korak treba da slijede i poslanici u Narodnoj skupštini RS.

Predstavnički dom usvojio izvještaj Vlade FBiH za 2019. godinu

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas je na sjednici usvojio Izvještaj o radu Vlade FBiH za 2019. godinu.

Izrael će imati rekordan broj otvoreno gej poslanika

TEL AVIV - Član izraelske Plavo-bijele stranke alternativnog premijera Benija Ganca, Joraj Lahav-Hercano, postaće šesti javno deklasirani gej poslanik kada položi zakletvu sljedeće nedjelje, čime će Izrael postati zemlja s rekordnim brojem otvoreno gej poslanika.

Istražna komisija traži podatke o uvozu respiratora i pokretnoj bolnici

SARAJEVO - Na trećoj sjednici Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je Program rada Privremene istražne komisije, a Komisija je usvojila zaključke kojima traži podatke o nabavkama i uvozu respiratora kao i o mobilnoj bolnici koja je nabavljena u RS.

Parlament FBiH: 2.000 revizorskih izvještaja kupi prašinu u ladicima

SARAJEVO - Revizorski izvještaji više od 2.000 institucija u Federaciji BiH već drugu godinu stoje u ladicama Parlamenta FBiH zbog toga što još nikada u potpunosti nije formirana komisija za reviziju koju čine članovi oba doma Parlamenta FBiH.

Tuča u parlamentu u Hong Kongu

U parlamentu u Hong Kongu došlo je do sukoba, drugi put ovog mjeseca, nakon što je prokineski poslanik izabran za predsjednika odbora za nadzor zakonskih prijedloga.

Hrvatska u ponedjeljak raspušta parlament, izbori u junu ili julu

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i formalno je poslanicima i predsjednicima odbora uputio odluku o raspuštanju Sabora, u ponedjeljak 18. maja, a predloženi datumi za održavanje izbora su 21. i 28 jun ili 5. i 12. jul.

Komisija za bezbjednost traži dodatne informacije i smjenu Solaka

SARAJEVO - Komisija za bezbjednost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH (FBiH) ocijenila je da je izvještaj Federalne uprave civilne zaštite o javnim nabavkama od proglašenja stanja nesreće zbog epidemije virusa korona nedovoljan, te je zatražila njegovu dopunu, kao i smjenu direktora Uprave Fahrudina Solaka.

Mjere Evropskog parlamenta: Tri milijarde evra za pomoć zdravstvenim sistemima

BRISEL - Evropski parlament je na vanrednom zasjedanju usvojio predložene mjere mobilizacije preko tri milijarde evra za pomoć EU zdravstvenim sistemima u borbi protiv COVID19.

Najčitanije