Pasoš

Grčki pasoš za sedam godina dobilo 200.000 Albanaca

TIRANA - Oko 200 000 Albanaca dobilo je grčko državljanstvo, u periodu od 2011. do 2018. godine.

Ko ne plaća alimentaciju za djecu ne može dobiti pasoš

SARAJEVO - Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama BiH, kojim se predviđa da osobe koje nisu izmirile sve dospjele imovinsko-pravne obaveze iz bračnog odnosa ili odnosa roditelja i djece, odnosno alimentaciju, ne mogu izvaditi pasoš BiH kao i da se takvim osobama već izdati pasoš može oduzeti, upućen je danas u parlamentarnu proceduru.

Najmoćnije pasoše imaju Singapur i Japan

ZAGREB, - Prema najnovijem istraživanju, Japan i Singapur imaju najmoćnije pasoše, a BiH se na ovoj listi nalazi na 51. mjestu.

Udala se pa upala u probleme: Iz BiH ne može u Hrvatsku zbog prezimena

ZENICA - Maja Marković-Šimić je hrvatska državljanka koja živi u Zenici u BiH. Uprkos tome što ima dvojno državljanstvo, ne može izaći iz države u kojoj živi i ući u zemlju čija je državljanka, odnosno u Hrvatsku.

Uhapšen državljanin Srbije: Pokušao izaći iz BiH sa lažnim pasošom Hrvatske

SARAJEVO - Na Aerodromu Sarajevo uhapšen je državljanin Srbije N.B. (49), jer je graničnim provjerama utvrđeno da je iz BiH pokušao izaći sa falsifikovanom putnom ispravom Hrvatske, koja je glasila na drugo ime i za koju je utvrđeno da je potražuje Interpol kao ukradeni dokument.

Svaki drugi građanin BiH živi u inostranstvu

BANJALUKA - BiH ima oko dva miliona imigranata u 51 zemlji svijeta, podaci su Ministarstva bezbjednosti BiH.

Više od milion stanovnika BiH nema pasoš

SARAJEVO - Iako bh. državljani imaju mogućnost da putuju u 193 zemlje svijeta, interesantno je da više od milion stanovnika BiH ne posjeduje putne isprave. Naime, trenutno je izdato 2.219.220 pasoša bh. stanovnicima, a u toku je i proces liberalizacije viznog režima s dodatnih pet država.

Japan ima najjači pasoš na svijetu, BiH na 49. mjestu

VAŠINGTON - Prema godišnjoj listi kompanije Henli i Partners, Japan i dalje ponosno nosi tutulu najjačeg pasoša na svijetu, mogu putovati u 190 zemalja, dok drugo mjesto dijele Singapur i Južna Koreja, tačnije mogu bez vize putovati u isti broj zemalja, odnosno 189.

BiH pasoša se ove godine odreklo više od četiri hiljade građana

SARAJEVO - Svakodnevno i masovno se građani Bosne i Hercegovine odriču svog državljanstva. Od januara do 11. decembra ove godine pasoša BiH odreklo se čak 4.099 građana. Podatak je ovo Ministarstva civilnih poslova BiH, a Zorica Rulj, portparol tog ministarstva, kaže da u postupku odricanja od bh. državljanstva stranke nisu dužne navesti razloge zbog kojih to čine.

Britanci sve više zainteresovani za pasoš Njemačke

BERLIN - Sve više Britanaca želi da dobije njemačko državljanstvo kako se približava izlazak Velike Britanije iz Evropske unije.

Najčitanije