Planeta

Kina traži nastanjivu planetu izvan Sunčevog sistema

Kina kreće u potragu za nastanjivom planetom izvan Sunčevog sistema i namjerava da 2025. lansira novi gravitacioni teleskop sa satelita.

Naučnici pronašli planetu koja bi potencijalno mogla podržavati život?

Istraživači vjeruju da u blizini umirućeg sunca možda postoji planeta koja bi mogla podržavati oblike života.

Naučnici utvrdili gdje treba tražiti vanzemaljce

Novo istraživanje pokazuje da je veoma mala vjerovatnoća da će se na velikim planetama koje nemaju svoje satelite razviti život.

Naučnici otkrili planete lutalice koje besciljno jure kroz svemir

​Međuzvjezdani prostor prepun je planeta lutalica koji su izgubile svoju matičnu zvijezdu, pa sada besciljno jure kroz svemir.

ESA najavljuje novu misiju otkrivanja planeta sličnih Zemlji

Evropska svemirska agencija (ESA) predstavila je planove za istraživanje stvaranja i razvoja egzoplaneta pomoću novog satelita.

Otkrivena nova planeta, godina traje osam sati

Astronomi su pronašli udaljenu egzoplanetu čija bi površina mogla biti napravljena od rastopljenog gvožđa, piše Independent.

Astronomi na pragu velikog otkrića - prve planete van naše galaksije

Do sada je pronađeno oko 5.000 egzoplaneta - planeta koje kruže van Sunčevog sistema, ali su one locirane unutar galaksije Mliječni put.

Svježi dokazi u (ne)postojanju "Planete devet"

Više od 800 manjih objekata otkriveno je u okolini Neptuna. Otkriće bi moglo da pomogne u identifikaciji hipotetičke planete u našem Sunčevom sistemu poznate kao "Planeta devet".

Klimatske promjene o kojima priča čitav svijet

Svijetu je predstavljena do sada najtačnija i najsveobuhvatnija naučna prognoza kakva sudbina čeka planetu kada je riječ o klimatskim promjenama.

Banjaluka podržala projekat "Zaštitimo planetu"

Manifestacija "Zaštitimo planetu", posvećena promociji važnosti zaštite životne sredine i "Ciljeva održivog razvoja", u organizaciji UNDP-a i Vlade Kraljevine Švedske, otvorena je u parku "Petar Kočić".

Obilježen Međunarodni dan planete, pokupili smeće i zasadili cvijeće

BANJALUKA, TREBINJE - Krajnje je vrijeme da se ljudi posvete zaštiti životne sredine, poručeno je danas povodom Dana planete Zemlje, koji je nizom manifestacija obilježen u BiH, a organizovane su i radne akcije tokom kojih su volonteri čistili gradske površine i sadili cvijeće.

Otkrivena "planeta lave", sposobna da stvori novu atmosferu

Neobična planeta GJ 1132 b, koja kruži oko patuljaste zvijezde udaljene oko 41 svjetlosnu godinu od Zemlje, očigledno je u jednom trenutku izgubila atmosferu kako bi stvorila novu. Sumnja se da je trenutna atmosfera planete proizvod vulkanske aktivnosti, na koju je vjerovatno uticao odnos planete i zvijezde.

Kovid-19 utišao planetu, manje buke u 2020.

Naučnici su utvrdili da je planeta Zemlja imala najtiši period u proteklih nekoliko decenija tokom 2020. godine, jer je pandemija kovid-19 značajno smanjila ljudsku aktivnost i njen uticaj na koru planete, piše britanski Gardijan.

NASA: Naša galaksija ima 300 miliona naseljivih planeta

Naša galaksija možda vrvi od života, a potencijalno u Mliječnom putu ima najmanje 300 miliona planeta koje su naseljive za čovjeka, tvrdi NASA.

Otkrivena planeta veličine Zemlje koja luta kroz našu galaksiju

Planeta veličine Zemlje otkrivena je kako luta kroz našu galaksiju i nije vezana za neki zvjezdani sistem, poput našeg Sunčevog sistema.

Najčitanije