Planete

Crna rupa se sudarila sa misterioznim objektom

Astronomi se i dalje češu po glavama zbog otkrića sudara crne rupe sa misterioznim objektom neuobičajene veličine i mase.

Marina Ševkušić: Ja sam kompetentna i obrazovana žena

Nakon vijesti da je novi ministar Miloš Lučić već počeo da formira svoj kabinet, te da će jedna od savjetnica biti i Marina Ševkušić, nekadašnja druga pratilja mis planete Zemlje BiH, reagovala je i Ševkušićeva.

Film Majkla Mura pogledalo skoro dva miliona ljudi

Poznati američki filmski dokumentarista Majkl Mur postavio je na YouTube kanal na Dan planete Zemlje svoj novi film "Planeta ljudi".

Zaustavljen društveni život, ali ne i zagađenje prirode

BANJALUKA, SARAJEVO - Vanredna situacija izazvana pandemijom kovida-19 u BiH zaustavila je društveni život, ali ne i uništavanje prirodnih dobara radi koristoljublja i bogaćenja pojedinaca eksploatacijom prirode.

50 godina obilježavanja Dana planete Zemlje, 50 godina ljudske štete

U više od 150 zemalja diljem svijeta, na današnji dan obilježava se Dan planeta Zemlje.

Lansiran satelit za proučavanje drugih planeta

Evropska svemirska agencija (ESA) lansirala je danas svemirski brod sa satelitom koji će u naredne tri godine proučavati planete u drugim solarnim sistemima.

NASA: U našoj blizini uočena super-Zemlja, vjerovatno je naseljiva

Astronomi posljednjih godina otkrivaju sve više planeta koji se nalaze izvan našeg Sunčevog sistema, odnosno koji kruže oko neke druge zvijezde. Često su te planete toliko udaljeni od nas da bi nam, ako putujemo brzinom svjetlosti, trebalo stotinu godina da do njih uopšte dođemo. Neki su nam mnogo bliže, ali nisu nastanjivi i ne mogu podržavati život kakav poznajemo.

Prihvaćene inicijative za zaštitu izvora i kanjona rijeke Sane

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske prihvatilo je inicijative za pokretanje postupka proglašenja zaštićenih područja na rijeci Sani koje je Centar za životnu sredinu podnio u januaru 2019. godine. Riječ je o dvije inicijative koje se odnose na proglašenje zaštićenog područja “izvora rijeke Sane sa ponorom Mračaj” i “zaštićenog područja kanjona Prizren Grad”.

Širom svijeta danas se obilježava Dan planete Zemlje

BIJELJINA - Širom svijeta danas se obilježava Dan planete Zemlje čiji cilj je da ojača svijest i poštovanje ljudi prema životnoj sredini i prirodi.

NASA otkrila dvije nove planete

Pet mjeseci nakon lansiranja, NASA orbitalni teleskop koji traži planete izvan Sunčevog sistema, otkrio je dvije udaljene planete, objavili su zvaničnici.

Najčitanije