Planina

Poginula dva planinara

VELINGTON - Dva Australijanca poginula su tokom planinarenja nedaleko od Kvinstauna na novozelandskom Južnom Ostrvu, saopštila je danas policija.

Na Staroj planini požar zahvatio 10 hektara, nema povrijeđenih

BEOGRAD - Na području opštine Gadžin Han kod Donjeg Dušnika, na Staroj planini, došlo je do požara u kojem gori lišće kroz hrastovu i bagremovu šumu, na površini od oko 10 hektara, rečeno je večeras Tanjugu u MUP-u Srbije.

Iljušin 76 počeo da gasi požar na Staroj planini

BEOGRAD - Avion Ministarstva za vanredne situacije Rusije iljušin 76 počeo je danas da gasi požara u nepristupačnim predjelima Stare planine u Srbiji, izjavio je ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

Zaustavljeno širenje požara na Staroj planini

TRGOVIŠTE - Širenje požara na Staroj planini je zaustavljeno, trenutno se kod lokaliteta Arbinje samo dežura, dok stanovništvo i naselja nisu ugroženi.

Požar na Staroj planini gasiće i ruski Iljušin

BEOGRAD - Srbija je zatražila pomoć Rusije u gašenju požara na Staroj planini, u kojem za sada nisu ugroženi ljudski životi i imovina, rekao je načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić i dodao da se očekuje da će ruski avion "Iljušin 76" stići u Srbiju narednih dana.

Požari na jugu Srbije, angažovano više od 200 vatrogasaca

Dok vatrogasci pokušavaju da se izbore sa požarom na Staroj planini koji bukti od nedjelje, na jugu Srbije buknula su još dva požara - u Trgovištu i kod Prokuplja, prenio je RTS. U akciji gašenja angažovane je više od 200 vatrogasaca. Mještani nisu ugroženi.

Marić: Nema ugroženih na Staroj planini, spasioci na terenu

BEOGRAD - Predrag Marić, načelnik sektora za vanredne situacije apelovao je da se prestane sa spekulacijama u vezi s požarom koji je izbio juče oko 13 časova u mjestu Vražja glava na Staroj planini i zahvatio suvu travu i rastinje.

Gori Stara planina: Veliki požar iz Bugarske proširio se na srpski dio

Požar koji je počeo na bugarskoj strani Stare planine preselio se i na srpski dio, a prema riječima očevidaca gori trava i nisko rastinje.

ČIMAERA: Vječni plamen iz planine

Na vrhu planine na jugozapadu Turske iz zemlje izlazi vatra. Taj fenomen poznat je pod nazivom vječni plamen Čimaera i vatra je to koja gori od davnih vremena. Lokalna legenda kaže da je to vatra koja dolazi od čudovišta, dijelom koze, zmije i lava. No, danas se ipak zna da je to gas koji dolazi iz dubine ove planine, no ne od fosilnih goriva, već od hemijske reakcije u stijenama.

Jugović: Velika korist od ski-centra "Ravna planina"

PALE - Načelnik opštine Pale Boško Jugović izjavio je večeras da će Pale imati veliku korist od Ski-centra "Ravna planina", gdje je danas počelo skijaško takmičenje koje se boduje za učešće na predstojećem Evropskom zimskom omladinskom olimpijskom festivalu 2019. godine, a predstavlja i kvalifikacionu trku za učešće na Svjetskom prvenstvu.

Najčitanije