Planina

ČIMAERA: Vječni plamen iz planine

Na vrhu planine na jugozapadu Turske iz zemlje izlazi vatra. Taj fenomen poznat je pod nazivom vječni plamen Čimaera i vatra je to koja gori od davnih vremena. Lokalna legenda kaže da je to vatra koja dolazi od čudovišta, dijelom koze, zmije i lava. No, danas se ipak zna da je to gas koji dolazi iz dubine ove planine, no ne od fosilnih goriva, već od hemijske reakcije u stijenama.

Jugović: Velika korist od ski-centra "Ravna planina"

PALE - Načelnik opštine Pale Boško Jugović izjavio je večeras da će Pale imati veliku korist od Ski-centra "Ravna planina", gdje je danas počelo skijaško takmičenje koje se boduje za učešće na predstojećem Evropskom zimskom omladinskom olimpijskom festivalu 2019. godine, a predstavlja i kvalifikacionu trku za učešće na Svjetskom prvenstvu.

Potraga za migrantima na Plješevici

Ekipe federalne Gorske službe spasavanja od sinoć je u potražnoj akciji na Plješevici, gdje se traga za migrantima.

Bh. alpinisti i visokogorci kreću na ekspediciju u Rusiju

Dok je u Rusiji aktuelna trka ko će osvojiti vrh tabele u okviru Svjetskog prvenstva u fudbalu, hrabri i utrenirani alpinisti i visokogorci iz Bosne i Hercegovine kao i susjednih zemalja, uskoro kreću na put ka Rusiji kako bi dosegli nove vrhove, i to one prave, planinske.

Predstavljene "Priče sa planina"

SOKOLAC - Knjiga putopisa "Priče sa planina" književnika Milanka Borovčanina Romsoka predstavljena je na Sokocu, a riječ je, kako je rečeno na promociji, o pravoj riznici znanih i neznanih istorijskih događaja u vezi sa širim prostorom Romanije.

Turizam prijeti da uništi Duginu planinu u Peruu

Dugina planina ili Vinicunca, kako je nazivaju Peruanci, krajolik je koji oduzima dah zbog svojih prekrasnih boja. U ovom slučaju priroda je kao prava slikarica oslikala ovo područje nijansama tirkizne, crvene, ljubičaste i zlatne boje.

Planine i bez snijega mame goste

BANJALUKA - U ski-centrima širom BiH zadovoljni su posjećenošću i u danima nove godine, iako im, kažu, visoke temperatura tope i pravi i vještački snijeg, pa se nadaju novim padavinama kako bi skijaši mogli potpuno uživati.

Ravna planina je budućnost Jahorine

PALE - Direktor Olimpijskog centra "Jahorina" Dejan Ljevnaić i predstavnik Kineskog investicionog fonda Goran Đoković posjetili su danas Ski-centar "Ravna planina" na Palama gdje se privodi kraju prva faza izgradnje kabinske gondole prema Jahorini čiji će ukupni kapacitet biti 2.200 putnika na čas.

Za vikend pohod na Zec planinu

Planinarsko-alpinistički klub "Summit" organizuje za vikend dvodnevni izlet na Zec planinu i Vranicu.

Četiri osobe oštetile Privredno društvo "Planina" iz Teslića za 4,4 miliona KM

BANJALUKA - Uprava kriminalističke policije Republike Srpske podnijela je Okružnom tužilaštvu u Doboju izvještaj protiv četiri lica i Privrednog društva "Natura vita" iz Teslića zbog sumnje da su oštetili akcionare i teslićko Privredno društvo "Planina" za 4.438.238 KM.

Najčitanije