Plastika

Jedna vrsta rakova razgrađuje mikroplastiku, ali to nije dobra vijest

Irski naučnici su otkrili da je jedna vrsta sićušnih slatkovodnih rakova u stanju da razgradi mikroplastiku na najsitnije čestice za samo nekoliko dana, što je mnogo brže nego što se do sada vjerovalo i to ih je zabrinulo. To znači da čestice plastike mikroskopske veličine dospevaju u lanac ishrane na do sada nepoznat način.

Umjetnički projekat koji pokazuje koliko mikroplastike sadrži hrana

Suši zamotan u rastrgane plastične vrećice ili čaša piva koju, umjesto fine bijele pjene, krase komadići stiropora samo su jedan dio provokativne foto serije "Microplastic" koju potpisuje "Sweet Sneak Studio", a koja istražuje uticaj plastike na zagađenje. Ovom prilikom posebnu pažnju je dobila mikroplastika i njen udio u svakodnevnoj prehrani.

Crv koji jede plastiku i luči alkohol dospio u ruke naučnika

Sposobnost crva da grickaju polietilen i luče glikol potiče od specifičnih bakterija koje se nalaze u njihovim crijevima.

U okeanima će uskoro biti više plastike nego živih bića

​Ekološka grupa Earth Island Institute podnjela je tužbu protiv Coke, Pepsi, Nestlé, te drugih velikih kompanija koje se smatraju velikim zagađivačima, i koje javnost obmanjuju u vezi sa tim koliko plastike recikliraju.

Rusi napravili ekološku plastiku

Ruski naučnici napravili su materijal na osnovu polietilena koji se može razgraditi u prirodnoj sredini.

Karipske zemlje uvele nove mjere protiv zagađenja okeana

U sedam karipskih zemalja 1. januara 2020. godine stupila je na snagu zabrana plastike i polistirena za jednokratnu upotrebu.

Francusko zbogom plastičnim štapićima za uši

Francuska od 1. januara 2020. plastične štapiće za uši, izuzetno opasne za okolinu, ali i zdravlje potrošača, konačno izbacuje sa polica.

Njemačka "protjeruje" plastične kese

Njemačka vlada usvojila je Prijedlog zakona o zabrani plastičnih kesa u maloprodaji, pri čemu su izuzete kesice za pakovanje voća i povrća.

"Coca Cola" najveći zagađivač plastikom

​NJUJORK - Sakupljanje plastičnog otpada, koje je na Svjetski dan čišćenja prikupilo više od 70.000 volontera širom svijeta, pokazuje da je "Coca Cola" najveći svjetski zagađivač plastikom.

Šveđani uvode porez na plastične vrećice

U Švedskoj uskoro planiraju uvesti porez na plastične vrećice kako bi pokušali smanjiti upotrebu plastične ambalaže u ovoj zemlji.

Najčitanije