Plastika

Na plažama Indijskog okeana 238 tona plastike

Krajem prošlog mjeseca istraživači sa Univerziteta u Tasmaniji pronašli su oko 414 miliona komada plastike na Kokosovim ostrvima u Australiji i procijenili da se na plažama ostrva u Indijskom okeanu trenutno nalazi oko 238 tona plastike, uključujući 373.000 četkica za zube i 977.000 cipela.

Stvorena plastika koja se može neograničeno reciklirati

Amerikanci su od 2015. reciklirali manje od 10% plastike koju su koristili. To nije tako samo zbog lijenosti, nego je i stvar u tome što mnoge vrste plastike nisu pogodne za recikliranje.

EU uvodi nova pravila u borbi protiv zagađenja plastikom

BRISEL - Savjet EU usvojio je direktivu kojom se uvode nova ograničenja za određene plastične proizvode za jednokratnu upotrebu, a u skladu s novim pravilima do 2021. u EU će biti zabranjeni plastični tanjiri, pribor za jelo, slamke, štapići za balone i štapići za uši za jednokratnu upotrebu.

Do 2050. u morima više plastike nego ribe

Prema podacima Ujedinjenih nacija, 30 odsto riba otrovano je plastikom, do 2050. godine u morima će biti više plastike nego ribe.

Koji proizvodi od plastike će biti zabranjeni u EU?

Evropski parlament danas je odobrio novi zakon kojim se zabranjuju plastični predmeti za jednokratnu upotrebu kao što su tanjiri, pribor za jelo ili slamke za piće.

Kit progutao 40 kilograma plastike

Uginuli kit kojeg je voda izbacila na obalu Filipina imao je 40 kilograma plastičnih kesa u stomaku, saopštili su istraživači.

170 zemalja odlučilo smanjiti upotrebu plastike, SAD se protivi

NAJROBI - Odluku o "znatnom smanjenju" upotrebe plastike do 2030. godine donijelo je 170 zemalja poslije pet dana razgovora na skupu UN za životnu sredinu u Nairobiju.

BiH spremna da isprati direktive EU o zabrani plastičnih tanjira i slamki

BRISEL, BANJALUKA - Evropski parlament i Savjet Evropske unije postigli su dogovor o zabrani korištenja plastike za jednokratnu upotrebu, kao što su plastični tanjiri i slamke, i očekuje se da on stupi na snagu u naredne dvije godine, a kada se to desi, i nadležni u BiH će, kako kažu, biti spremni da isprate direktive EU, dok ekolozi smatraju da bi ovo mnogo doprinijelo očuvanju okoline.

EU postigla dogovor o zabrani upotrebe plastike

BRISEL - Evropska unija postigla je dogovor o zabrani upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu, kao što su plastični tanjiri ili slamčice.

U stomaku uginulog kita pronađeno šest kilograma plastičnog otpada

U stomaku uginulog kita u Indoneziji je pronađeno blizu šest kilograma plastičnog otpada.

Najčitanije