Plastika

Njemačka "protjeruje" plastične kese

Njemačka vlada usvojila je Prijedlog zakona o zabrani plastičnih kesa u maloprodaji, pri čemu su izuzete kesice za pakovanje voća i povrća.

"Coca Cola" najveći zagađivač plastikom

​NJUJORK - Sakupljanje plastičnog otpada, koje je na Svjetski dan čišćenja prikupilo više od 70.000 volontera širom svijeta, pokazuje da je "Coca Cola" najveći svjetski zagađivač plastikom.

Šveđani uvode porez na plastične vrećice

U Švedskoj uskoro planiraju uvesti porez na plastične vrećice kako bi pokušali smanjiti upotrebu plastične ambalaže u ovoj zemlji.

Plastični otpad u okeanima dobrim dijelom s brodova

Na malom ostrvu prikladnog naziva Ineksesibl (Nepristupačno), usred južnog Atlantika, većina plastičnih boca nasukanih na obali vjerovatno je bačena s kineskih trgovačkih brodova, zaključeno je u jednoj studiji objavljenoj u ponedjeljak.

Indija zabranjuje korišćenje plastike

NJUJORK - Indija je pokrenula kampanju sa ciljem zabrane korišćenja plastike za jednokratnu upotrebu, izjavio je indijski premijer Narendra Modi.

Grad u Ekvadoru reciklira plastične flaše za autobuske karte

Briga za okolinu u Ekvadoru se isplati, barem onima koji se koriste javnim prevozom u Gvajakvilu u kojem stanovnici mogu plastične flaše zamijeniti za novac za autobuske karte.

Grad u Indiji daje obrok u zamjenu za plastiku

NJU DELHI - U Indiji će se problem gladi rešavati istovremeno sa problemom reciklaže. Obrok se može platiti plastičnim otpadom.

Na plažama Indijskog okeana 238 tona plastike

Krajem prošlog mjeseca istraživači sa Univerziteta u Tasmaniji pronašli su oko 414 miliona komada plastike na Kokosovim ostrvima u Australiji i procijenili da se na plažama ostrva u Indijskom okeanu trenutno nalazi oko 238 tona plastike, uključujući 373.000 četkica za zube i 977.000 cipela.

Stvorena plastika koja se može neograničeno reciklirati

Amerikanci su od 2015. reciklirali manje od 10% plastike koju su koristili. To nije tako samo zbog lijenosti, nego je i stvar u tome što mnoge vrste plastike nisu pogodne za recikliranje.

EU uvodi nova pravila u borbi protiv zagađenja plastikom

BRISEL - Savjet EU usvojio je direktivu kojom se uvode nova ograničenja za određene plastične proizvode za jednokratnu upotrebu, a u skladu s novim pravilima do 2021. u EU će biti zabranjeni plastični tanjiri, pribor za jelo, slamke, štapići za balone i štapići za uši za jednokratnu upotrebu.

Najčitanije