Plastika

Evoluciona zamka koja navodi morske kornjače da jedu plastiku

Kornjače su evoluirale da bi mogle da žive u oblastima otvorenog mora, gdje su predatori relativno rijetki. To ih sada stavlja u izuzetno opasan položaj jer u tim oblastima "buja" plastika koju ove životinje, misleći da je hrana, unose intenzivno.

Michelin gume od recikliranih plastičnih boca

Proizvođač guma Michelin namjerava da u budućnosti koristi velike količine recikliranih PET boca za proizvodnju guma.

Slovenija izvezla 123.000 tona plastičnog otpada u 2020.

Slovenija je izvezla prošle godine nešto više od 201.000 tona otpada, što je znatno povećanje u odnosu na 2019, kada je izvezeno oko 135.000 tona.

U Atlantskom okeanu pluta 21 milion tona plastike

LONDON - U Atlantskom okeanu pluta između 12 i 21 milion tona plastičnih predmeta, pokazuju najnovija naučna istraživanja objavljena u žurnalu "Prirodne komunikacije".

Godišnje gutamo 50.000 čestica plastike, kako ih otkriti u tkivu?

Naučnici su odavno dokazali povezanost prodiranja mikro i nano-čestica plastike, koje ljudi udišu ili gutaju, s rakom, posebno mozga, s neplodnosti, upalama, problema s jetrom i srcem. Naučnici iz Arizone uspjeli su razviti metodu otkrivanja tih čestica u organima ljudi.

Maske za lice pogoršavaju već ozbiljnu krizu zagađenja

Lična zaštitna oprema za jednokratnu upotrebu (PPE) značajno doprinosi već ozbiljnoj krizi plastičnog zagađenja, upozoravaju stručnjaci.

Jedna vrsta rakova razgrađuje mikroplastiku, ali to nije dobra vijest

Irski naučnici su otkrili da je jedna vrsta sićušnih slatkovodnih rakova u stanju da razgradi mikroplastiku na najsitnije čestice za samo nekoliko dana, što je mnogo brže nego što se do sada vjerovalo i to ih je zabrinulo. To znači da čestice plastike mikroskopske veličine dospevaju u lanac ishrane na do sada nepoznat način.

Umjetnički projekat koji pokazuje koliko mikroplastike sadrži hrana

Suši zamotan u rastrgane plastične vrećice ili čaša piva koju, umjesto fine bijele pjene, krase komadići stiropora samo su jedan dio provokativne foto serije "Microplastic" koju potpisuje "Sweet Sneak Studio", a koja istražuje uticaj plastike na zagađenje. Ovom prilikom posebnu pažnju je dobila mikroplastika i njen udio u svakodnevnoj prehrani.

Crv koji jede plastiku i luči alkohol dospio u ruke naučnika

Sposobnost crva da grickaju polietilen i luče glikol potiče od specifičnih bakterija koje se nalaze u njihovim crijevima.

U okeanima će uskoro biti više plastike nego živih bića

​Ekološka grupa Earth Island Institute podnjela je tužbu protiv Coke, Pepsi, Nestlé, te drugih velikih kompanija koje se smatraju velikim zagađivačima, i koje javnost obmanjuju u vezi sa tim koliko plastike recikliraju.

Najčitanije