Plata

Najveća prosječna plata u aprilu u RS 1.385 KM

BANJALUKA - Najveća prosječna neto plata u Republici Srpskoj u aprilu od 1.385 KM isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja, a najniža u ugostiteljstvu - 617 KM, saopšteno je iz Saveza sindikata Republike Srpske.

Prosječna aprilska neto plata 896 KM

BANJALUKA - Prosječna aprilska neto plata u Republici Srpskoj iznosila je 896 KM i nominalno je veća za 1,1 odsto, a realno za 2,1 odsto od martovske, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Samo 17 odsto radnika ima platu veću od 1.200 KM

​BANJALUKA - Platu veću od 1.200 KM imalo je 41.889 radnika u Republici Srpskoj, pokazuju podaci Poreske uprave RS za februar ove godine.

Prosječna plata u martu 907 KM

SARAJEVO - Prosječna mjesečna neto plata u BiH isplaćena u martu iznosila je 907 KM i nominalno je veća za 4,4 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, te ista u odnosu na decembar lani.

U kojoj zemlji regiona su najveće plate?

BANJALUKA - Zemlje regiona, kada su u pitanju plate radnika, daleko su od razvijenih zemalja Evropske unije.

Evo kolike su satnice u zemljama EU

BRISEL - Prostor Balkana je veliki imigracioni prostor. Mnogi građani iz regiona u potrazi za boljim životom odlaze u EU da rade za veće dnevnice.

Najveća martovska plata isplaćena u oblasti finansija

BANJALUKA - Najveća prosječna neto plata u Republici Srpskoj u martu od 1.445 KM isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja i bila je veća za 4,86 odsto u odnosu na februarsku, saopšteno je iz republičkog Saveza sindikata.

Rast plata u Hrvatskoj među najvećim u EU

ZAGREB - Hrvatska je lani bila među članicama EU s najvećom dinamikom rasta plata u privredi, jer je bruto cijena satnice porasla 8,2 odsto, dok je u EU bila veća za 2,7 odsto, a u evrozoni 2,2 odsto, podaci su Statističke agencije EU (Evrostat).

Šeranić trenutno ne može podržati prijedlog o povećanju plata

BANJALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas nakon sastanka sa predstavnicima Sindikata zdravstva i socijalne zaštite da u ovom trenutku ne može podržati prijedlog o povećanju plata, ali da je spreman da razgovara i da zajedno projektuju trenutak kada bi to moglo da bude.

Najveće plate u Evropi imaju države koje su van EU

​Zanimljivo je primijetiti da su najveće plate zapravo u zemljama koje se ne nalaze u Evropskoj uniji. Švajcarci su apsolutni pobjednici i imaju platu 4.370 evra, na drugom mjestu su Islanđani sa 3.568 evra, a na trećem Norvežani sa 3.309 evra.

Najčitanije