Plate

Plate se ne mogu umanjiti bez Sindikata

DOBOJ - Primanja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave u isključivoj su nadležnosti Posebnog kolektivnog ugovora čiji potpisnici su Sindikat uprave Republike Srpske i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave i ne može doći do smanjenja plata bez Sindikata, dogovoreno je na današnjem sastanku premijer Srpske Radovana Viškovića sa delegacijom Sindikata uprave.

Srbi poručili Incku da nametne i plate i izbore

SARAJEVO - Blokada institucija BiH, ukoliko se produži i u septembru, mogla bi dovesti do obustave isplate plata zaposlenima u državnim institucijama s obzirom na to da nije usvojen budžet institucija BiH za ovu godinu, a da odluka o privremenom finansiranju koju je donijelo Vijeće ministara važi do septembra. Takođe, postoji mogućnost i blokade izbornog procesa u BiH s obzirom na to da je 2022. godina izbora.

Radnici bez plata, smeće se gomila

Zbog ekonomskih teškoća u kojima se nalazi Javno komunalno preduzeće "Komb" iz Bužima u pitanje je dovedeno pružanje osnovnih komunalnih usluga koje pruža ova firma, prije svega odvoza smeća i vodosnabdijevanja.

Plate u ugostiteljstvu skočile samo četiri marke

BANJALUKA - U prosjeku, plate u Srpskoj su u proteklih godinu dana povećane za 36 maraka, sa 958 na 994, što zavisi od oblasti do oblasti, pa su, recimo, zaposleni u ugostiteljstvu i hotelijerstvu osjetili rast na tekućim računima od svega četiri KM.

Višković: Najniža plata u Srpskoj 540 KM

BANJALUKA - Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je Vlada danas utvrdila set zakona kojim se omogućava povećanje plata svim radnicima u Republici Srpskoj, za što će iz budžeta biti izdvojeno 70 miliona KM.

Višković sa vladajućim strankama o setu zakona o povećanju plata

BANJALUKA - U Banjaluci je počeo sastanak predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića sa predstavnicima političkih stranaka koje čine većinu u Narodnoj skupštini Srpske o setu zakona kojima će biti regulisano povećanje plata u Srpskoj.

Moguće povećanje plata zdravstvenim radnicima za šest odsto

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske pronašla je mogućnost da svim zaposlenim u javnim zdravstvenim ustanovama, koji su uložili napor u borbi protiv virusa korona, poveća plate za šest odsto, izuzev direktora ovih ustanova za koje je planirano povećanje od tri odsto.

Rast minimalne plate ne prati rast privrede

BANJALUKA - U slučaju da Vlada Republike Srpske odluči da najniža plata u Republici Srpskoj bude 600 KM, trošak poslodavca po osnovu isplate te minimalne plate u posljednjih pet godina povećaće se za više od 54 odsto, međutim pitanje je da li je privreda rasla po stopi koja to omogućava i da li će poslodavci pod teretom najniže plate biti prinuđeni da otpuštaju radnike.

Uprkos naredbi, kriju primanja zaposlenih

SARAJEVO, BANJALUKA - Iako je Savjet ministara BiH još 2018. godine naložio svim institucijama u BiH da na svojim veb-stranicama objavljuju plate zaposlenih i imenovanih lica, više od 75 odsto institucija to nije uradilo.

Neoporezivi dio plate ide na 1.000 KM

BANJALUKA - Neoporezivi dio plate u Republici Srpskoj uskoro bi trebalo da bude 1.000 KM i, prema nezvaničnim informacijama, u realizaciju te odluke već se krenulo, a to bi dovelo do povećanja plata svim radnicima u Republici Srpskoj za određen iznos, zavisno od toga koliko trenutno primaju.

Najčitanije