Pogon

Počela izgradnja najmoćnijeg ledolomca u istoriji

MOSKVA - U Primorskom kraju na brodogradilištu Zvezda počela je izgradnja najmoćnijeg nuklearnog ledolomca u svetu "Rusija" projekta Lider. To je saopštilo je preduzeće Atomflot (deo Rosatoma).

"Pipistrel" - slovenački avion na električni pogon

Slovenačka vazduhoplovna kompanija proizvela je prvi električni avion na svijetu koji je sertifikovan od strane Agencije za vazduhoplovnu sigurnost Evropske unije (EASA), što znači da ispunjava sigurnosne standarde i može se komercijalno koristiti.

Tracta (1928.): prvi automobil s prednjim pogonom

Francuska firma Tracta napravila je i prvi zglob konstantne brzine, uslijedili su američki Ruxton i Cord L-29 te njemački Stoewer V5, DKW F1, Adler Trumf, a 1934. stiže slavni Citroēn Traction Avant…

Ford ponovo odložio početak proizvodnje

Proizvodni pogoni Forda u Sjevernoj Americi ostaće zatvoreni neodređeno vrijeme, barem kada je riječ o izradi automobila, odnosno proizvodnja u fabrikama u Meksiku i SAD neće biti obnovljena 6. i 15. aprila, kako je to ranije bilo najavljeno.

Izgorjela brenta, spriječeno širenje vatre na magacin i silose

BIJELJINA - U požaru na pilani u bijeljinskom naselju Bjeloševac izgorio je proizvodni pogon, a, brzom intervencijom pripadnika Vatrogasne jedinice Janja, spriječeno je širenje vatre na skladište drvopređivačkih proizvoda koji se nalazi pod istim krovom.

Trebaju li vam zimske gume ako imate pogon 4×4

Mnogi vlasnici trendovskih crossovera opremljenih pogonom na sve točkove smatraju kako im uz pogon 4×4 ne trebaju zimske gume.

Naučnici razvili robota na vazdušni pogon

​Soft roboti obećavaju bolji, nežniji pristup automatizaciji, ali često su opterećeni složenošću, troškovima i potrebom za žicama.

Otvoren tekstilni pogon, zaposleno 40 žena

SREBRENICA - Pogon tekstilne industrije "Merkur fešn" iz Ivanjice u Srbije otvoren je danas u Srebrenici gdje je zaposleno 40 žena, od kojih je 90 odsto iz ovog mjesta.

Tekstilni pogon "Neniteks" prestao sa radom

SREBRENICA - Tekstilni pogon "Neniteks" u Skelanima, čiji je vlasnik iz Arilja, prestao je sa radom, izjavio je Srni načelnik Odjeljenja za privredu srebreničke opštine Cvijetin Maksimović.

Pogledajte kako se različiti pogoni ponašaju na klizavoj podlozi

Kako se na klizavoj podlozi ponašaju automobili za različitom vrstom pogona?

Najčitanije