Poljoprivreda

Klasteri poboljšali plasman dobojskih poljoprivrednika

DOBOJ - Plasirati paradajz, paprike, krastavce i druge kulture na police velikih marketa je za male proizvođače bila nemoguća misija, kažu poljoprivrednici jer im veliki igrači niskim cijenama zagorčavaju život, ali udruživanjem u klastere sada im se otvaraju vrata na koja su ranije bezuspješno kucali.

Za poboljšanje kvaliteta zemljišta u Banjaluci 200.000 KM

Za subvencije za poboljšanje kvaliteta zemljišta, za šta je obezbijeđeno 200.000 KM, prijavilo se 106 kandidata iz 25 banjalučkih mjesnih zajednica, saopšteno je iz Centra za razvoj poljoprivrede i sela Banjaluka.

Tri gazdinstva organizovala zasad 13.500 živica jagode

STANARI - Tri poljoprivredna gazdinstva u Stanarima organizovala su zasad oko 13.500 živica jagode sorte "kler" na ukupnoj površini od oko tri dunuma, rekao je Srni predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača "Poljoprivrednik" iz Stanara Mihajlo Gavrić.

Na lagerima se kiseli 20 miliona litara mlijeka

SARAJEVO - Mljekarska industrija je u do sada najtežoj situaciji, tvrde predstavnici poljoprivrednih udruženja iz oba entiteta. Kažu da su viškovi mlijeka ogromni, čak 20 miliona litara je na lageru i nema se kome distribuirati.

Bh. proizvodima olakšava se pristup tržištu EU

BANJALUKA, BRISEL - Evropska komisija predložila je paket mjera kojima bi se olakšala trgovina na evropskom kontinentu i u regionu Mediterana, a u BiH bi mjere, ako budu usvojene, najviše koristi mogle donijeti poljoprivrednicima.

Sajam šljive u Gradačcu čuva tradiciju i u doba korone

GRADAČAC - U Gradačcu je danas otvoren 47. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije i Sajam šljive.

Za investicije u poljoprivredno-prehrambenom sektoru tri miliona KM

Evropska unija objavila je javni poziv za dodjelu tri miliona KM bespovratnih sredstava za investicije u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda BiH, putem projekta "EU for agri" za oporavak od krize izazvane pandemijom virusa korona, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Uvoz žitarica 23 puta veći od izvoza

SARAJEVO, BANJALUKA - Izvoz žitarica iz BiH u prvom polugodištu ove godine iznosio je nepunih 4,8 miliona KM, dok je uvoz u istom periodu premašio 111 miliona KM.

Rekordan urod povrća, kupaca ni za lijeka

SANSKI MOST - Poljoprivredni proizvođači na području općine Sanski Most sumiraju prinose, koji su rekordni, ali problem za većinu u ovom trenutku je kako proizvode plasirati na tržište.

Vučić: Bićemo prvi u Evropi, bez negativnog rasta

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je Srbija proporcionalno svojoj snazi i veličini pojedinačno najviše uložila u saniranje posljedica epidemije virusa korona po privredu, oko 5,8 milijardi evra, i da se zato očekuje da na godišnjem nivou nema negativan rast, što bi značilo da je prva u Evropi.

Najčitanije