Poljoprivreda

Za napredak poljoprivrede značajno uvođenje informacionih tehnologija

BANJALUKA - Uvođenje informaciono-komunikacionih tehnologija u poljoprivredu neophodno je radi smanjenja troškova, a u Republici Srpskoj bi u ovoj godini trebalo da bude nabavljen softver za satelitsku analizu u ovoj oblasti, rečeno je danas u Banjaluci na konferenciji o informacionim tehnologijama u agraru.

Poljoprivrednici USK traže uvođenje reda u agrar

BIHAĆ - Nedostatak radne snage, nedovoljni poticaji i zakonska neuređenost najveći su problemi s kojima se suočava poljoprivredna proizvodnja na području Unsko-sanskog kantona.

Za poljoprivredu, energetsku efikasnost i pravosuđe 71 milion evra

SARAJEVO - Delegacija EU u BiH počela je ugovaranje projekata u okviru finansijskog paketa vrijednog 71 milion evra, a sredstva će biti korištena za sektor poljoprivrede, energetske efikasnosti i pravosuđa.

Preko satelita do zdravijih poljoprivrednih proizvoda u RS

BANJALUKA - Satelitski sistem koji bi trebalo da omogući identifikaciju usjeva na teritoriji Republike Srpske, kao i praćenje njihovog zdravstvenog stanja u realnom vremenu, sljedeći je korak u modernizaciji poljoprivredne proizvodnje u RS, kazali su za "Nezavisne" u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, te dodali da je nadležni resor u fazi dogovaranja uvođenja u korištenje sistema za primjenu satelitskih produkata u poljoprivredi.

Pašalić: Nepogode stvaraju ozbiljne probleme razvoju poljoprivrede

BANJALUKA - Razvoju poljoprivrede u Republici Srpskoj ozbiljne probleme stvaraju sve esktremnije vremenske nepogode zbog čega se izdvajaju velika sredstva za izgradnju sistema za navodnjavanje, podstiče postavljanje protivgradnih mreža i jača "Protivgradna preventiva", izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.

Milion KM za 22 poljoprivredna proizvođača

SARAJEVO - U okviru projekta "Farma dva" švedske Vlade i USAID-a obezbijeđeno je milion KM grant podrške za 22 izabrana projekta za nabavku nove opreme i pružanje obuka, realizaciju studijskih putovanja i drugu tehničku podršku za poljoprivredne proizvođače u BiH, rekla je sekretar za razvojnu saradnju Ambasade Švedske Ema Bergenholc.

Pašalić: Rast agrarnog budžeta prati rast ukupnog budžeta Srpske

BANJALUKA - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da rast agrarnog budžeta prati rast ukupnog budžeta Srpske.

Počeo Sajam poljoprivredne i organske proizvodnje u Zenici

ZENICA - Deveti sajam poljoprivrede i organske proizvodnje i narodnog stvaralaštva "OPENS 2019" počeo je danas u Zenici, a tokom tri dana trajanja sajma građani i posjetioci tog grada moći će kupiti proizvode 100 izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine.

Dobojski poljoprivrednici se udružili: Klasterom do velikih tržišta

DOBOJ - Odlazak stanovništva trbuhom za kruhom i manjak radne snage jedan je od problema sa kojim se suočavaju članovi tek osnovanog dobojskog klastera, jer su za proizvodnju kvalitetne jagode, krastavca kornišona ili suve šljive, osim agrotehničkih mjera, potrebne i vrijedne ruke ne samo seljaka, nego i sezonaca.

Iz EU najavljena znatna sredstva za bh. poljoprivredu

TUZLA - EU će putem svojih fondova staviti na raspolaganje BiH znatna finansijska sredstva za razvoj poljoprivrede, rečeno je danas na sastanku šefa Delagacije EU u BiH Lars-Gunara Vigemarka i premijera Tuzlanskog kantona Denijala Tulumovića.

Najčitanije