Poslodavci

Poslodavci ne prihvataju najnižu platu od 550 KM, predlažu 500 KM

BANJALUKA - Generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske Goran Stanković rekao je da Unija udruženja poslodavaca tokom pregovora nije prihvatila prijedlog ovog saveza da od naredne godine najniža plata u Srpskoj bude 550 KM, već predlaže 500 KM, na šta sindikat ne može pristati.

Država najveći poslodavac u BiH, privatnici pariraju samo u trgovini

SARAJEVO - Osam od deset najvećih preduzeća u Bosni i Hercegovini po broju zaposlenih je u državnom vlasništvu, što je veoma loše za razvoj privatne inicijative i tržišnu ekonomiju, složni su ekonomisti.

Trivić: Potpisano 17 ugovora o učeničkoj praksi kod poslodavaca

BANJALUKA - Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je Srni da je do sada potpisano 17 ugovora o praksi između 10 srednjih škola i 14 privrednih subjekata, te da očekuje da taj broj do početka školske godine bude i veći.

Poslodavci povećavaju plate, plaćaju obuke i ljetovanja kako bi zadržali radnike

BANJALUKA - S obzirom na to da je nestašica radnika u BiH iz dana u dan sve izraženija zbog odlaska u inostranstvo, poslodavci se na razne načine trude da privuku nove i zadrže stare radnike pa im tako neki plaćaju obuke, edukacije, rafting, ljetovanje i mnoge druge benefite.

Poslodavci da zaštite radnike tokom vrućina

BANJALUKA - Povodom toplotnog talasa koji će, prema najavama meteorologa, zahvatiti i Republiku Srpsku, Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Srpske ponovo apeluje da poslodavci preraspodijele radno vrijeme i zaštite zdravlje radnika.

Istraživanje: Ko su najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj?

ZAGREB - Ko su najpoželjniji poslodavci u Hrvatskoj i u čemu se kriju razlozi njihove atraktivnosti, otkriva petnaesto po redu istraživanje "Poslodavac prvog izbora".

Poslodavci u EU moraju uspostaviti sistem za utvrđivanje radnog vremena

BRISEL - Evropski sud pravde donio je odluku da članice EU moraju da obavežu poslodavce da uspostave sistem kojim će se svakodnevno tačno utvrditi radno vrijeme svakog radnika kako bi se poštovali zakoni o radu.

Do kraja mjeseca usaglasiti kolektivni ugovor

BANJALUKA - U ovom mjesecu pokušaće se usaglasiti stavovi za opšti kolektivni ugovor za radnike u Republici Srpskoj, a ako stavovi ne budu usaglašeni, pokušaće se dogovoriti granski kolektivni ugovori.

Od poslodavaca traže 337.000 KM: 114 radnika tužilo 68 gazda

BANJALUKA - Putem Službe za besplatnu pravnu pomoć Saveza sindikata Republike Srpske prošle godine sačinjeno je 68 tužbi protiv poslodavaca, kojima je obuhvaćeno 114 radnika, čiji je ukupan iznos potraživanja oko 337.000 maraka.

Svi kontrolisani poslodavci povećali plate

BANJALUKA - U protekla dva mjeseca Republička inspekcija rada je u okviru svojih nadležnosti izvršila više od 220 provjera koje su se odnosile na obračun i isplate plata, te uvidom u platne liste utvrđeno je da su poslodavci obračunali i iskazali predviđeno povećanje, međutim sindikalci tvrde da je nepravilnosti bilo, ali da ih je teško dokazati.

Najčitanije