Povrće

Jesenju sjetvu treba početi od kraja avgusta

Ako želite produžiti vegetacijsku sezonu, to znači da imate novu priliku za sadnju, a jesen je idealno vrijeme za to. Početak septembra je jedno od najboljih doba godine za sadnju lukovica cvijeća koje cvjetaju na proljeće, jednogodišnjih i višegodišnjih biljaka i povrća te drveća, grmlja i trajnica. Hladnije temperature i kiša pomoći će biljkama da uspostave jači korijenski sistem prije zime.

Brokoli - zeleno carstvo vitamina i minerala

Ovo magično povrće povećava sposobnost jetre da proizvodi enzime koji neutralizuju toksine u organizmu

Gaspaćo, hladna supa idealna za ljetne dane

Španija je poznata po mnogim jelima i pićima - nezaobilazna paelja, tortilja od krompira i jaja, raznovrsni tapasi i vino, serano pršut, ćorizo kobasica, mirisna sangrija, ćurosi...

Najbolja i najgora hrana koju možete pojesti prije treninga

Dijetetičarke Chloe McLeod i Jessica Spendlove čvrsto vjeruju da je prehrana uoči treninga gotovo jednako važna kao i sam trening.

Cijene voća i povrća se uduplaju do stola potrošača

BANJALUKA - Cijene voća i povrća u Republici Srpskoj, dok ovi proizvodi dođu do krajnjeg potrošača, budu uduplane, saglasni su poljoprivredni proizvođači tvrdeći da oni nemaju uticaj na to te da su svjesni da cijene domaćih proizvoda na policama i tezgama dostižu sve vrtoglavije cifre.

Domaće voće i povrće puni tegle

Prerađivači u Republici Srpskoj skrojili su za ovu godinu veće planove otkupa sirovine, a ako im vremenski uslovi budu išli naruku i voće i povrće rodi, neće biti potrebe da tegle dopunjavaju sirovinom iz uvoza.

Prirodna prevencija protiv gripa i prehlade

Kako izreka kaže, ono si šta jedeš. Vitamini, minerali i antioksidansi - oni čine vaš imuni sistem jakim, a bez njih, osjetljiviji ste na viruse i infekcije.

Voćari i povrtari bez entuzijazma, ali izvoz raste

SARAJEVO - Iako je iz Evropske unije stigla dobra vijest da će proizvođači i izvoznici voća i povrća iz zemalja zapadnog Balkana i u narednih pet godina svoju robu prodavati bez carina kupcima u Evropskoj uniji, povrtari i voćari iz BiH se žale da im ta pogodnost neće mnogo pomoći.

Slabija prodaja povrća u RS, građanima važnija ušteda od zimnice

BANJALUKA - Potražnja za povrćem za zimnicu na pijacama u RS je slična kao i prošle godine, građani ga uglavnom kupuju na kartone i vreće na stočnim pijacama, jer tako mogu da uštede nešto novca, dok prodaja ovih proizvoda na gradskim pijacama ide slabije.

Šta i kako sijati i saditi u jesen?

Ako još niste započeli s uzgojem zimskog povrća, još imate vremena posijati i posaditi veliki broj vrsta. Kraj septembra i oktobar idealni su za sjetvu i sadnju kupusnjača, crvenog luka i bijelog luka, raznih salata, korijandera, repe.

Najčitanije