Prava

OHCHR: Poginulo više od 3.000 civila

ŽENEVA - Kancelarija UN za ljudska prava (OHCHR) saopštila je danas da je broj civilnih žrtava u Ukrajini od početka vojne akcije Rusije 24. februara premašio 3.000.

Zaharova: Znamo da je Srbija pod pritiskom glasala u UN

MOSKVA - Moskva prima k znanju izjave srpskih političara da je Beograd bio pod pritiskom da glasa za suspenziju Rusije iz Savjeta UN za ljudska prava, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Pandemija virusa dovela do pandemije kršenja ljudskih prava

​BANJALUKA, SARAJEVO - Period pandemije virusa korona doveo je i do pandemije kršenja ljudskih prava, jer su zbog epidemioloških mjera brojna ljudska prava ograničena, te tako tokom lockdowna nismo imali slobodu kretanja i okupljanja, smanjene su ekonomske aktivnosti većine građana, kao i prava na socijalnu zaštitu, a porastao je i broj slučajeva porodičnog nasilja.

Kršenje autorskih prava: Niko ne odgovara za krađu fotografija

BANJALUKA, SARAJEVO - Iako su Zakonom o autorskim pravima i srodnim pravima Bosne i Hercegovine fotografije, kao autorsko djelo, formalno zaštićene, kršenja istih su svakodnevna i niko za to ne odgovora.

Svi zajedno treba da zaštitimo djecu od nasilja

BANJALUKA - Tokom 2020. godine prijavljeno je oko 1.240 slučajeva nasilja u porodici, od kojih je nad djetetom prijavljeno 747, rekla je danas Dragica Radović, ombudsman za djecu RS.

Prodaja sopstvene muzike postala trend

Mnoge svjetski poznate ličnosti, među kojima su Tina Tarner, Dejvid Geta, Šakira i Bob Dilan, odlučile su se na veliki korak u karijerama, te su svoja autorska prava na neke od najpopularnijih pjesama ili čak na cijeli muzički opus prodale velikim kompanijama.

Svakodnevni rad na unapređenju poštovanja prava potrošača u Srpskoj

BANJALUKA - Inspektorat Republike Srpske preventivnim i korektivnim svakodnevnim radom preduzima aktivnosti na unapređenju poštovanja prava potrošača u Srpskoj, uvažavajući činjenicu da su oni najveća ekonomska grupacija na koju utiče ponašanje privrednih subjekata, odnosno njihovo poštivanje zakona.

Srpski učitelj dobio Hrvatsku pred sudom u Strazburu

ZAGREB - Evropski sud za ljudska prava presudio je da je Hrvatska povrijedila pravo na poštovanje privatnog života učitelju srpske nacionalnosti iz mjesta Darda, koji je dobio otkaz jer nije predavao na standardnom hrvatskom jeziku.

7.200 "ljudi bez adrese" na ivici siromaštva

BANJALUKA, SARAJEVO - Međunarodni dan ljudskih prava BiH je dočekala boreći se s virusom korona, koji ostavlja negativne posljedice na stanovništvo, distancirajući jedne od drugih i u socijalnom i fizičkom smislu, i samim tim uzrokujući i kršenje osnovnih ljudskih prava, poručeno je juče u sklopu obilježavanja ovog dana.

Švajcarci odlučuju o odgovornosti kompanija za kršenje ljudskih prava

BERN - Glasači u Švajcarskoj danas odlučuju o zakonu kojim bi švajcarska preduzeća bila finansijski i pravno odgovorna za kršenje ljudskih prava ili štetu nanijetu životnoj sredini.

Dom naroda PS BiH: Podržan Specijalni izvještaj Institucije ombudsmana

SARAJEVO - Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH podržao je Specijalni izvještaj Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH o zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih u institucijama, upravnim organizacijama i regulatornim tijelima BiH, Republike Srpske, Federacije BiH, Brčko distrikta i kantonima FBiH sa izuzetkom policijsko-bezbjednosnih struktura.

Ombudsmani za ljudska prava BiH - obezbijediti pristup informacijama

BANJALUKA - Ombudsmani za ljudska prava BiH pozivaju javne organe na svim nivoima vlasti da obezbijede efikasniju primjenu zakona o slobodi pristupa informacijama i proaktivnim pristupom u objavljivanju informacija svoj rad učine transparentnim.

BH novinari: Neophodno formirati mrežu za zaštitu autorskih prava

Zaštita autorskih prava je prvenstveno u rukama novinara, odnosno medija koji moraju zahtijevati od svojih kolega, ali i od javnosti da poštuje njihova prava, zaključeno je tokom završne konferencije projekta "Zaštita autorskih prava novinara i drugih medijskih djelatnika u Bosni i Hercegovini", koja je održana danas u Sarajevu.

Osumnjičen da je nelegalno omogućavao pristup TV serijama

Policijski službenici Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske oduzeli su od lica čiji su inicijali A.S. iz Prnjavora veći broj predmeta zbog sumnje da je počinilo krivično djelo nedozvoljeno korištenje autorskih prava, čime je oštetilo "Junajted medija grupu" za nekoliko desetina hiljada evra.

Hrvati prodaju TV prava za 103.000.000 evra - Hajduk odbio

Osam hrvatskih fudbalskih klubova prihvatilo je prijedlog novog ugovora o prodaji TV prava, vrijednog 103.000.000 evra, a samo je splitski Hajduk glasao protiv.

Najčitanije