Pravoslavlje

Depardje prešao u pravoslavlje

Francusku glumac Žerar Depardje (71) u petak je prešao u pravoslavlje i krstio se u ruskoj Crkvi Aleksandra Nevskog u Parizu.

Manastiri Meteora - odricanje i molitva između neba i zemlje

Meteora ili "lebdeće stijene" grupa je grčkih pravoslavnih manastira izgrađenih na visokim kamenim liticama, koje poput stubova strše u nebo. Manastiri su izgrađeni na prirodnim stijenama vapnenca visokim i do 500 metara, na sjeverozapadnom rubu Tesalske ravnice, u blizini rijeke Penej, na istočnim padinama planinskog masiva Pind u centralnoj Grčkoj. Meteora je bila grupa od čak 24 manastira, ali danas je preostalo samo šest: pet muških i jedan ženski.

Trojica azilanata u Crnoj Gori prešla na pravoslavlje

PODGORICA - Tri azilanta iz Irana krstila su se u Hramu Svetog Petra Cetinjskog u Spužu, kod Podgorice, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Bivši pripadnik Kfora u Visokim Dečanima prešao u pravoslavlje

BEOGRAD - Bivši pripadnik Češkog bataljona Kfora na Kosmetu Danijel Švarc koji se dan uoči Nove godine krstio u Visokim Dečanima i prešao u pravoslavlje poručio je da prvi put ima u šta da iskreno vjeruje jer smatra da je pravoslavlje spasenje za sve.

Putin: Podjela u pravoslavlju izazvaće ozbiljne posljedice

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će podjela među pravoslavnim crkvama izazvati "ozbiljne posljedice", nakon odluke Carigradske patrijaršije da prizna autokefalnost ukrajinske pravoslavne crkve.

Pravoslavni hrišćani danas obilježavaju Veliki petak

BANJALUKA, BEOGRAD - Pravoslavni hrišćani danas obilježavaju Veliki petak, u znak sjećanja na dan kada je Isus Hrist raspet na krstu na Golgoti.

Kako su Rusi postali pravoslavci?

Rusi se većinom izjašnjavaju kao pravoslavni hrišćani. Oni se pridržavaju vjere koju su njihovi preci primili prije hiljadu godina. Mnogi, međutim, doživljavaju svoju pripadnost pravoslavlju samo kao pitanje identiteta.

Evo koje holivudske zvijezde Božić slave 7. januara

Neki od njih odlučili su se na pravoslavlje zbog predaka, neki zbog partnera, a neki iz ljubavi prema običaju

Za jedan vijek udvostručen broj pravoslavaca

Za jedan vijek se udvostručio broj pravoslavaca u svijetu, ali u odnosu na ukupan broj hrišćana, pravoslavnih vjernika je ipak sve manje, pokazalo je istraživanje američkog instituta "Pju".

Na Palama predstavljena zbirka epskih pjesama "Pravoslavlje"

PALE - Na Palama je večeras predstavljena zbirka epskih pjesama Saše Nikolića pod nazivom "Pravoslavlje", u kojoj su opjevana žitija pravoslavnih svetaca i krsne slave srpskih porodica.

Najčitanije