Pravosuđe

Izvještaj Stejt departmenta: Pravosuđe u BiH pod političkim uticajem

VAŠINGTON - Postoje indicije da je pravosuđe u BiH podložno političkom uticaju, odgovornost sudija i tužilaca je na niskom nivou, a za tužioce se smatra da su neefikasni i podložni manipulacijama političke prirode, navedeno je u Izvještaju o stanju ljudskih prava u BiH za prošlu godinu, koji je objavio Stejt department.

Žene zastupljenije na pozicijama sudija i tužilaca u Srpskoj

BANJALUKA, ISTOČNO SARAJEVO - U pravosudnim institucijama u Republici Srpskoj na pozicijama tužilaca i sudija žene su brojčano zastupljenije od muškaraca.

Delegacija EU u BiH: Intergitet ključan za nezavisno pravosuđe

SARAJEVO - Delegacija EU u BiH pozvala je danas sve relevantne vlasti da preduzmu hitne korake kako bi se poboljšao integritet pravosuđa u BiH, ističući da je integritet ključan za nezavisno, nepristrasno, odgovorno, profesionalno i efikasno pravosuđe.

Parlament i pravosuđe

Izvještaji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) o radu pravosuđa za 2017. i 2018. godinu, koji su se našli na dnevnom redu Parlamentarne skupštine BiH početkom januara 2020. godine, nisu usvojeni ("primljeni k znanju", kako je to krstio zakonodavac!).

Za poljoprivredu, energetsku efikasnost i pravosuđe 71 milion evra

SARAJEVO - Delegacija EU u BiH počela je ugovaranje projekata u okviru finansijskog paketa vrijednog 71 milion evra, a sredstva će biti korištena za sektor poljoprivrede, energetske efikasnosti i pravosuđa.

U RS na snagu stupio Zakon o platama zaposlenih u pravosuđu

BANJALUKA - U Republici Srpskoj stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o platama zaposlenih u institucijama pravosuđa kojim je propisano povećanje plata od pet do 20 odsto, rečeno je danas Srni u Ministarstvu pravde Republike Srpske.

Tegeltija: Ponovo se pokušava preuzeti kontrola na pravosuđem

SARAJEVO - Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija smatra da je pravosuđe u BiH istrgnuto iz ralja politike, ali da se ponovo pokušava preuzeti kontrola.

"Nezavisne" saznaju: VSTS se cijepa na dva dijela

​BANJALUKA, SARAJEVO - Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH će se razdvojiti na dva dijela - onaj koji bira tužioce i drugi koji bira sudije, a ideju da se ova pravosudna institcija podijeli na dva podtijela podržavaju i sam VSTS, ali i međunarodna zajednica, saznaju "Nezavisne"

Stubovi bh. pravosuđa pucaju pod teretom kriminala

BRISEL - Sistem pravosuđa u BiH ne uspijeva da se izbori u borbi protiv ozbiljnog kriminala i korupcije, a nijedna od četiri postojeće pravosudne nadležnosti ne funkcioniše adekvatno.

Sudije i tužioci moraju opravdati visoke plate

BANJALUKA, SARAJEVO - Plate sudija i tužilaca u BiH, prema podacima iz odgovora BiH na upitnik Evropske komisije, dosežu i više od 4.500 maraka, a dio javnosti smatra da bi nosioci pravosudnih funkcija trebalo da opravdaju tako visoka primanja te da ubrzaju reforme.

Najčitanije