Privreda

Poslovna klima u Njemačkoj na dvogodišnjem minimumu

Poslovno raspoloženje njemačkih privrednika znatno se ohladilo u julu, imajući u vidu da je indeks poslovne klime, koji izračunava ekonomski institut IFO, pao na 88,6 poena sa 92,2 boda u junu.

Predsjednik Udruženja poslodavaca: Njemačka pred najvećom krizom ikada

BERLIN - Nalazimo se pred najvećom krizom koju je zemlja ikada vidjela, upozorava predsjednik Udruženja poslodavaca Njemačke (BDA) Rajner Dulger.

Evropska komisija: Privrednicima iz regiona olakšati poslovanje

BRISEL, BANJALUKA - Evropska unija će u narednom periodu olakšati poslovnoj zajednici na zapadnom Balkanu pristup finansiranju i poslovanje u cijelom regionu kroz uklanjanje poslovnih barijera koje sprečavaju prekograničnu regionalnu poslovnu saradnju, kažu u Evropskoj komisiji.

Čubrilović: Poboljšati privredni ambijent i uslove rada

BANJALUKA - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je svim građanima, radnicima i sindikatima u Srpskoj 1. maj - Međunarodni praznik rada, uz želju da u Republici Srpskoj budu dodatno unaprijeđeni i poboljšani privredni ambijent, uslovi rada i podignut standard svih građana.

Privrednicima svaka olakšica važna

SARAJEVO, BANJALUKA - Privremene suspenzije i smanjenje carinskih stopa kod uvoza u BiH za sirovine i materijale koje se ne mogu nabaviti kod nas su veoma značajne za domaće privrednike.

Dodik: Ekonomske posljedice po BiH ruske odluke o dolaru

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je danas da je nastupila nova era nakon stupanja na snagu zahtjeva Ruske Federacije da robu više ne prodaje za dolare i istakao da posljedice takve odluke po ekonomiju u BiH nisu male.

Stagflacija realna prijetnja i za BiH

SARAJEVO, BANJALUKA - Mnogi ekonomisti u svijetu sve više upozoravaju na mogućnost stagflacije, odnosno stagnacije privrede u uslovima velike inflacije, koja, kako se ranije očekivalo, po svemu sudeći nije prolazna i s kojom će se svjetske privrede boriti i u narednim mjesecima.

Privrednici da prijave probleme u naplati potraživanja iz Rusije i Ukrajine

BANJALUKA - Privredna komora Republike Srpske pozvala je privredna društva iz Srpske koja imaju problem u naplati potraživanja od poslovnih partnera iz Ukrajine ili Rusije, da dostave Komori detaljno opisane probleme, uz jasne dokaze, kako bi bili proslijeđeni Vladi Srpske u cilju traženja zajedničkih rješenja.

Izvoz iz Srpske oborio rekord u januaru

BANJALUKA - Republika Srpska u januaru 2022. godine izvezla je robu i usluge u vrijednosti od 372.429.000 KM, što je za čak 110.865.000 KM više nego u januaru prošle godine i za 80.810.000 KM više negu u januaru 2018. godine, koji je bio rekordan.

Rast cijena nekretnina mogao bi ugroziti privredu

ZAGREB - Evropski odbor za sistemski rizik (ESRB) upozorio je pet zemalja članica, među kojima i Hrvatsku, da bi rast cijena nekretnina mogao ugroziti privredu i dovesti do kraha tržišta nekretnina, te pozvao na preduzimanje hitnih mjera.

Višković: Očekujem da cijena struje za privrednike bude 53 evra

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da očekuje da "Elektroprivreda Srpske" prihvati njegov prijedlog da cijena električne energije za sve privrednike bude 53 evra.

Vlade presuđuju o cijeni struje

BANJALUKA - Na sastanku predstavnika "Elektroprivrede Republike Srpke" (ERS) i privrednih subjekata iz sektora ugostitelja i trgovine na kojem se razgovaralo o novim ugovornim cijenama električne energije po kojima bi se znatno uvećala donesena je odluka da Vlada RS o tome da konačnu riječ.

Kako Njemačka privreda ulazi u novu godinu

Opet ima tamnih oblaka: novi soj virusa, inflacija, problemi u snabdijevanju... Ali anketa Instituta njemačke privrede sprovedena među 2.800 firmi iz svih 48 sektora pokazuje još neviđeni optimizam.

Višković: Cijenu električne energije rješavati u "Elektroprivredi"

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da privredni subjekti iz sektora trgovine i ugostiteljstva problem oko cijene električne energije moraju rješavati u "Elektroprivredi Republike Srpske", a ne u Vladi.

Struja za privredu u RS skuplja za četvrtinu

BANJALUKA - Cijene električne energije za privredu u Srpskoj od 1. januara iduće godine porašće sa sadašnjih 38 evra na 53 evra po megavat-času, dok će do kraja 2022. godine od povećanja biti pošteđeni privrednici koji su potpisali dvogodišnji ugovor sa "Elektroprivredom RS" .

Najčitanije