Proširenje

Njemačka štampa: Proširenje Evropske unije mora generalno da se zaustavi

Proširenje Evropske unije mora generalno da se zaustavi! Evropskim lažima zapadnom Balkanu mora doći kraj, piše, između ostalog, njemačka štampa nakon samita EU - zapadni Balkan održanom u Sloveniji.

Makron: Balkanu dati kratkoročnu evropsku perspektivu

LJUBLJANA - Francuski predsjednik Emanuel Makron izjavio je danas da su zemlje Balkana na putu ka EU i da im se mora pokazati da su u središtu Evrope i da zaslužuju investicije, trgovinu i eventualno članstvo.

Slovenija predlaže proširenje EU na zapadni Balkan do 2030.

LJUBLJANA - Evropska unija bi do kraja decenije trebalo da se proširi na čitav zapadni Balkan, prema prijedlogu Slovenije koji predstavlja iznenađenje za članice prije samita sljedeće nedjelje.

Zoran Tegeltija i Angela Merkel razgovarali o proširenju EU

SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija razgovarao je danas s kancelarom Njemačke Angelom Merkel o budućnosti proširenja EU i opredijeljenosti institucija BiH za evropski put.

Ðukanović: Sušne godine proširenja u EU

PODGORICA - Ukoliko EU zaboravi jednu sobu u svojoj kući, kakav je zapadni Balkan, to će generisati sve veći nivo netolerancije i konflikata, kazao je predsjednik Milo Ðukanović u Budimpešti poslje sastanka s mađarskim predsjednikom Janošom Aderom.

EU ima nova pravila za Srbiju, Varheji predstavlja dokument

BRISEL - Oliver Varheji, evropski komesar za proširenje, predstaviće danas u Briselu zemljama članicma EU dokument kojim se predlaže način primjene nove, revidirane metodologije u pristupnom procesu Srbije.

Orban: Bez proširenja EU i Srbije u njoj, Unija nije bezbjedna

BLED - Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je danas da bez proširenja EU i primanja Srbije u tu evropsku zajednicu nije moguće kreirati potpunu bezbjednosnu infrastrukturu Unije.

Ambasadori EU: Nova metodologija jasna, želimo proširenje

KOPAONIK - Ambasadori EU, Austrije, Njemačke i Italije u Srbiji složili su se danas na Kopaonik biznis forumu da je nova metodologija o proširenju EU veoma jasna i da suštinskih promjena nema, jer su cilj reforme i vladavina prava.

Varhelji: Proširenje na zapadni Balkan ostaje cilj Unije

BRISEL - Cilj EU ostaje proširenje na Srbiju, BiH, samoproglašeno Kosovo, Crnu Goru, Albaniju i Sjevernu Makedoniju, izjavio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Da li je proširenje EU pred reformom?

LUKSEMBURG - Savjet EU na sastanku u Luksemburgu razmatra danas mogućnost otvaranja pristupnih pregovora sa Sjevernom Mekedonijom i Albanijom.

Najčitanije