Prvi svjetski rat

Otvorena izložba "Tamo daleko 1914-1918" o herojskoj borbi našeg naroda

BANJALUKA - Vizuelno-literarna izložba "Tamo daleko 1914-1918" otvorena je danas u Banskom dvoru u Banjaluci.

Tramp nazvao poginule američke vojnike "naivčinama"?

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp našao se na meti kritika jednog dijela javnosti u SAD, uključujući udruženja ratnih vojnih veterana, zbog navodnih komentara u kojima je svojevremeno američke vojnike koji su živote izgubili na bojnom polju, između ostalog, nazvao "gubitnicima" i "naivčinama".

Nevjerovatna priča iz zatvora: Ovako je nastao pilates

Naravno da znate šta je pilates. Da li znate i bizaran način na koji je ta riječ nastala?

Brod na kojem je dogovoren Prvi svjetski rat trune u Hrvatskoj

Nedaleko od Splita, u kojem je provela veći dio svog nevjerovatnog životnog vijeka, uz sam rub ribarske luke u Brižinama, od države, javnosti i istoričara stoji čuvena "Istranka", brod na kojem su moćni evropski carevi dogovorili početak Prvog svjetskog rata.

Srpske zastave u Parizu: Makron prišao i praunuku Živojina Mišića

PARIZ - Centralna saveznička proslava Dana primirja u Prvom svjetskom ratu održana je tradicionalno kod Trijumfalne kapije u Parizu.

101 godina od završetka Prvog svjetskog rata

Danas se navršila 101 godina od završetka Prvog svjetskog rata u kojem je Srbija izgubila gotovo trećinu ukupnog stanovništva, odnosno oko 60 odsto muške populacije.

Prvi svjetski rat počeo je na današnji dan 1914.

BEOGRAD - Na današnji dan 1914. godine Austrougarska je objavila rat Srbiji, čime je počeo Prvi svjetski rat.

Stotinu godina od oslobođenja Banjaluke: "Živio kralj Petar, živjeli osloboditelji!"

Prvi svjetski rat izazvao je korjenite promjene u svim sferama života i ostavio snažan trag u Banjaluci, premda se naš grad tokom rata nije nalazio na prvoj liniji fronta. Srbi u Banjaluci i okolini bili su poslije 1914. godine izloženi surovoj političkoj i vojnoj represiji, koja je pogađala stanovništvo svih uzrasta i društvenih položaja. Zabranjen je rad srpskim listovima, kulturno-prosvjetnim društvima i organizacijama, mnoga lica su lišena slobode, internirana, uzeta za taoce ili im je konfiskovana imovina. Rat je Banjaluci donio privrednu stagnaciju, propadanje, siromaštvo i glad.

Praunuk francuskog generala Makronu: Sram me je pred Srbijom

PARIZ - Pjer Tranije, praunuk francuskog generala iz Prvog svjetskog rata, uputio je pismo predsjedniku Francuske Emanuelu Makronu u kojem osuđuje skandalozni protokol obilježavanja vijeka od kraja rata i način na koji je dočekan predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, objavio je Savez Srba Francuske.

Čepurin: Istorija jača od ceremonije u Parizu

BEOGRAD - Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je povodom skandala oko rasporeda sjedenja u Parizu na svečanom obilježavanju 100 godina od pobjede u Prvom svjetskom ratu da se kosovska specijalna operacija "diplomatija u hodniku" premjestila iz Njujorka u glavni grad Francuske.

Najčitanije