Ptice

Porodica postavila fontanu za ptice u dvorištu, došao piton

Kada je jedna australijska porodica donijela odluku o postavljanju fontane za ptice u svom dvorištu, ovome se sigurno nisu nadali. Pomislili su kako će njihov novitet u dvorište privući razne vrste ptica te da će to biti zanimljivo za cijelu porodicu. No rezultat je ipak bio drugačiji. Kada su naredno jutro otišli provjeriti koje su ih ptičice odlučile posjetiti, šokirali su se.

Stotine miliona ptica ugine zbog zalijetanja u nebodere

ČIKAGO - U Sjedinjenim Državama oko 600 miliona ptica ugine svake godine zbog zalijetanja u nebodere, tvrdi istraživači Laboratorije za ornitologiju Kornel.

Sudarili se avion i jato ptica iznad Sarajeva

SARAJEVO - Prilikom slijetanja aviona iz Budimpešte kompanije Wizz Air došlo je do sudara aviona i jata ptica, ali je avion sletio na aerodrom u Sarajevu bez problema.

Pšenicom otrovano oko 70 životinja

BEOGRAD - Oko 70 životinja uginulo je u prethodna dva dana kod Vršca, usljed, kako se pretpostavlja, trovanja sjemenom pšenice, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Uzgoj ptica u BiH pred gašenjem

SARAJEVO - Zlatko Velić, predsjednik "Ornitološkog kluba Banjaluka 1952", tvrdi da je uzgajivača sve manje i manje, a da ljubitelji ptica ulažu vlastita sredstva kako bi održali hobi u kojem nema zarade

Povećanjem broja ptica spasavaju šume od insekata

BIHAĆ - Radnici preduzeća "Unsko-sanske šume" započeli su ovih dana postavljanje velikog broja kućica i hranilica za ptice u šumama na području ovog kantona i ovim mjerama se nastoji suzbiti negativno djelovanje štetnog insekta potkornjaka.

Kako su živjele ptice za vrijeme dinosaurusa?

Minijaturni fosil praistorijske ptice pomaže naučnicima da razumiju razvoj ptica u vrijeme dinosaurusa.

Evropa je najveći ubica ptica

Svake godine oko 25 miliona ptica strada na putevima migracije preko Mediterana, uz to, oko dva miliona ptica je ilegalno ubijeno u sjevernoj i centralnoj Evropi, uključujući i region Kavkaza, pokazuje studija koju je objavila organizacija "BirdLife International". Iznenađujuće je da je većina ptica ubijena "iz zabave", navela je šef tima studije AnLor Broš.

U Srbiji stradalo preko 220.000 divljih ptica

U Srbiji u posljednjih 18 godina stradalo više od 220.000 jedinki divljih ptica, pokazuje izvještaj Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Nevrijeme izazvalo stradanje 1.500 ptica u Čapljini

ČAPLJINA - Sinoćnje nevrijeme koje je zahvatilo okolna područja Čapljine izazvalo je masovno stradanje ptica.

Najčitanije