Ptice

Pojedine vrste ptica u BiH otkazale svoj let

Ekstremne vremenske i prirodne katastrofe, sve češće klimatske promjene i uništavanje ekosistema postaju glavne teme današnjice. Na nedavno održanom Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, koji okuplja najveće svjetske moćnike, jedno od ključnih pitanja je bila ekološka održivost.

Osakatio zaštićene ptice, pa ih prodavao

NOVI SAD - Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine otkrila je kod Ž.T. (63) iz Bačkog Gradišta zaštićene vrste ptica kojima je amputirao krila i kasnije nudio na prodaju.

Milion morskih ptica uginulo iznad Tihog okeana

Čak milion morskih ptica uginulo je iznad Tihog okeana u periodu manjem od 12 mjeseci, a stručnjaci navode da je za to kriva topla voda.

Mrtve ptice padaju s neba

Proteklih dana u Australiji su paklene vrućine. Dok su ljudi bili zatvoreni u kućama i s upaljenim klima-uređajima, životinjama je bilo teže da pronađu sigurno sklonište. Tako su ptice, iscrpljene od toplote, padale mrtve s neba.

Čikago najveći "ubica" ptica

Ptice su sve manje kako se klima mijenja, upozoravaju naučnici.

Porodica postavila fontanu za ptice u dvorištu, došao piton

Kada je jedna australijska porodica donijela odluku o postavljanju fontane za ptice u svom dvorištu, ovome se sigurno nisu nadali. Pomislili su kako će njihov novitet u dvorište privući razne vrste ptica te da će to biti zanimljivo za cijelu porodicu. No rezultat je ipak bio drugačiji. Kada su naredno jutro otišli provjeriti koje su ih ptičice odlučile posjetiti, šokirali su se.

Stotine miliona ptica ugine zbog zalijetanja u nebodere

ČIKAGO - U Sjedinjenim Državama oko 600 miliona ptica ugine svake godine zbog zalijetanja u nebodere, tvrdi istraživači Laboratorije za ornitologiju Kornel.

Sudarili se avion i jato ptica iznad Sarajeva

SARAJEVO - Prilikom slijetanja aviona iz Budimpešte kompanije Wizz Air došlo je do sudara aviona i jata ptica, ali je avion sletio na aerodrom u Sarajevu bez problema.

Pšenicom otrovano oko 70 životinja

BEOGRAD - Oko 70 životinja uginulo je u prethodna dva dana kod Vršca, usljed, kako se pretpostavlja, trovanja sjemenom pšenice, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Uzgoj ptica u BiH pred gašenjem

SARAJEVO - Zlatko Velić, predsjednik "Ornitološkog kluba Banjaluka 1952", tvrdi da je uzgajivača sve manje i manje, a da ljubitelji ptica ulažu vlastita sredstva kako bi održali hobi u kojem nema zarade

Najčitanije