Puč

Predsjednik Gvineje Bisao: Napad na demokratiju nije uspio

DAKAR - Umaro Sisoko Embalo, predsjednik Gvineje Bisao, izjavio je danas da je ubijeno "mnogo" pripadnika bezbjednosnih snaga u "neuspjelom napadu na demokratiju".

Gvineja Bisao: Pucnjava kod vlade, strahuje se da je izveden puč

BISAU - Nakon što se danas u Bisau, glavnom gradu Gvineje Bisao, čula jaka pucnjava u blizini kompleksa gdje se održavaju sjednice vlade, strahuje se da je u toj zapadnoafrickoj državi izveden još jedan puč, a nije jasno ni gdje se nalazi predsjednik Sisoko Embalo.

Premijer Ukrajine: Da li je Rusija htjela da izvede puč u Kijevu? Apsolutno

KIJEV - Ukrajinski premijer Denis Šmigal optužio je danas Rusiju da "apsolutno" stoji iza planiranog organizovanog puča da se svrgne pro-zapadna vlada u Kijevu, a za tu priliku se pozvao na obavještajne podatke.

Ukrajinske službe bezbjednosti istražuju mogući puč

KIJEV - Ukrajinska služba bezbjednosti najavila je istragu o pripremama mogućeg državnog udara koji navodno planira grupa Ukrajinaca i Rusa.

Svjetska banka suspendovala pomoć Sudanu

VAŠINGTON - Svjetska banka suspendovala je pomoć Sudanu, nakon što je u toj zemlji u ponedjeljak izveden puč.

Sjednica SB UN o Sudanu završena bez saglasnosti

NJUJORK - Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija sastao se kako bi raspravljao o situaciji u Sudanu poslije vojnog puča izvedenog u ponedjeljak, ali nakon sastanka nije izdato nikakvo saopštenje, javlja Rojters.

Gvineja nakon puča otvorila granice

KONAKRI - Gvineja je nakon puča, ponovo otvorila svoje kopnene i vazdušne granice iz komercijalnih i humanitarnih razloga, izjavio je danas vojni portparol.

Bajden najavio sankcije protiv odgovornih za vojni puč u Mjanmaru

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države će uvesti sankcija osobama odgovornim za vojni puč koji se dogodio 1. februara u Mjanmaru, najavio je danas predsjednik Amerike Džo Bajden.

U Turskoj 121 osoba osuđena na doživotni zatvor zbog puča

ANKARA - Sud u Ankari osudio je 121 osobu na doživotnu kaznu zatvora zbog navodne umiješanosti u pokušaj vojnog puča 2016, javila je danas državna novinska agencija Anadolija.

Turske vlasti naredile hapšenje 133 pripadnika vojske

ANKARA - Turske vlasti naredile su hapšenje 133 pripadnika vojske zbog sumnje da su povezani sa mrežom koju Ankara optužuje da stoji iza pokušaja državnog udara 2016. godine.

Turska obilježava tri godine od pokušaja vojnog udara

ANKARA - Turska obilježava danas tri godine od neuspjelog pokušaja vojnog udara protiv vlasti, a širom zemlje održavaju se molitve i komemoracije za žrtve.

Maduro poručio: Kazniću izdajnike!

VENECUELA - Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro, čiji legitimitet osporavaju opozicioni vođa Huan Gvaido i dio njegovih sunarodnika, pozvao je vojsku da se bori protiv izdajnika i pučista. Poručio je da neće oklijevati da zatvori i sudi svima koje smatra odgovornim za neuspjelu vojnu pobunu na koju je pozvao Gvaido.

Bolton: To nije državni udar, Kubanci kontrolišu vlast u Venecueli

VAŠINGTON - Američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton je pozvao na promjenu režima u Venecueli.

Svijet o Venecueli: Tramp prati, Putin razgovara

VAŠINGTON/MOSKVA - Situacija u Venecueli se zakuvava, nakon što je opozicioni lider Huan Gvaido pozvao građane i vojsku da ga podrže u zbacivanju s vlasti predsjednika Nikolasa Madura, a reakcije stižu iz Bijele kuće, Kremlja, od predsjednika Evropskog parlamenta i pojedinih članica EU.

Izvršen vojni puč u Sudanu, predsjednik uhapšen?

KARTUM - Oružane snage Sudana saopštile su danas da će uskoro izdati važno saopštenje povodom dešavanja u Hartumu i spekulacija koje su se pojavile u javnosti da je izvršen vojni puč u kojem je uhapšen predsjednik te zemlje Omar el Bašir.

Najčitanije