Puška

Srpski kalašnjikov u Americi oduševljeno kupuju i NBA zvijezde

Kada je početkom godine "Zastava" predstavila svoj program na najvećem američkom sajmu naoružanja "Shot Show" mnogi su izrazili sumnju u njene ambicije.

Pola vijeka viteškog "broja 1"

Na zasjedanju američke Nacionalne asocijacije za oružje 1966. godine poznata firma "Ruger" predstavila je odabranim novinarima, iz lovačkih i oružarskih revija, četiri prototipa nove jednometne puške. Anahroni mehanizam novog oružja bazirao se na sistemu sa vertikalnim blok zatvaračem koji je u Škotskoj patentirao John Farquharson još 1872. godine i puška nije privukla neku naročitu pažnju.

Osumnjičen da je pucao iz puške pa mu u kući pronađen arsenal

GRADIŠKA - Osoba čiji su inicijali I.M. iz Gradiške uhapšena je juče zbog sumnje da je u mjestu Donji Podgradci ispalila više hitaca iz vatrenog oružja, saopšteno je iz Policijske uprave Gradiška.

Legendarno američko oružje otrgnu­to od za­bo­ra­va

Ima jedna karakterna i upečatljiva scena na kraju kultnog filma "Dobar, loš, zao", trećeg špageti vesterna iz "dolarske trilogije" Serđa Leonea, snimljenog 1966. godine. U toj sceni čovjek bez imena poznat kao "Blondi" (Klint Istvud), sjedeći u sedlu, podiže zadnji mehanički nišan na oktagonalnoj cijevi nekakve dugačke jednometne puške, njen potkundak naslanja na podlakticu lijeve ruke, zapinje oroz te sa dobrih 200 metara pažljivo nišani, puca i pogađa konopac jednim metkom, izbavljajući od sigurne smrti već poluobješenog Tuka (Ilaj Volak), čime mu poklanja život.

"Narodni mauzer" - novi njemački karabin za sve prilike

Njemački gigant "Mauzer" je prije nekoliko godina, na američkom sajmu "Shot Show", predstavio potpuno novi univerzalni karabin namijenjen do sada najširem spektru sportskih korisnika.

Na Siciliji su žene opasnije od puške

Ima jedna scena u filmskom remek-djelu Frensisa Forda Kopole "Kum" iz 1972. godine u kojoj mladi Majkl Korleone, šetajući kroz živopisno sicilijansko planinsko selo, biva "gromom pogođen" zaljubivši se na prvi pogled u svoju buduću nevjestu - Sicilijanku "više grčke nego italijanske ljepote", nazvanu Apolonija po drevnom antičkom gradu.

Ubijen iz lovačke puške u Aranđelovcu

ARANÐELOVAC - Muškarac D.P. (48) ubijen je večeras u Aranđelovcu kada je na njega iz lovačke puške pucao S.R. (49), objavio je portal Objektiv.

"Cosmi" - od starih kišobrana do najboljih poluautomatskih sačmarica

Ako pasionirane zaljubljenike u sportske automobile pitate u kojoj zemlji se proizvode oni najbolji i najbrži modeli, neće vas začuditi odgovor kako je to Italija i da se pojedini sportski četvorotočkaši tamo izrađuju ručno, sa najvećom ljubavlju i pažnjom.

Kalašnjikov prošao testiranje u ekstremnim uslovima

Automatska puška "Kalašnjikov" je testirana u ekstremnim vremenskim uslovima, pokazuje snimak koji je nedavno objavljen na jutjubu.

Rumunija mijenja kalašnjikov Beretom ARX160

Rumunija je započela proces zamjene kalašnjikova italijanskom Beretom ARX160. Planira se licencna proizvodnja do 20,000 primeraka godišnje u domaćim pogonima uz otvaranje novih radnih mjesta.

Najčitanije