Punjač

Poslije Iphonea i Samsung možda dođe bez punjača

Izvještaji kažu da kompanija Apple možda neće uključiti punjač u kutije mobilnih telefona iPhone 12 i iPhone 12 Pro kasnije ove godine. Ta odluka je posljednjih dana žestoko kritikovana, ali sada izgleda da bi Samsung uskoro mogao da krene istim stopama.

Kako prepoznati kvar na turbo punjaču?

Turbo punjač dugo je bio ugrađivan na većinu dizelskih motora, ali sad su dominantni i benzinski motori s turbo punjačima.

Svaka pumpa u Njemačkoj će morati da ima punjač za električna vozila

Njemačka želi da pomogne svojoj autoindustriji u svojim projektima vezanim za električna vozila.

Telefon na punjaču cijelu noć - dobro ili loše za bateriju?

S obzirom na to da ih koristimo tokom većine dana, uobičajeni način da napunimo baterije svojih mobilnih telefona jeste da ih ostavimo na punjaču cijele noći. Međutim, da li je to zaista neophodno?

Evropa odlučila: Od jula isti punjač za sve telefone

Ogromnom većinom glasova Evropski parlament je izglasao prijedlog da svi mobilni telefoni ubuduće koriste isti uređaj za punjenje.

Apple uskoro mijenja punjače zbog novih zakona EU?

Apple će možda ponovo morati da promijeni punjače koje njegovi uređaji koriste, zahvaljujući novim zakonima koje Evropska unija razmatra.

iPhone bi se mogao proizvoditi bez priključka za punjač

Kompanija Apple bi uskoro mogla svoje nove modele mobilnih telefona pustiti u prodaju bez ikakvih priključaka, što znači da će i punjači biti izbačeni iz upotrebe u naredne dvije generacije.

Uskoro prvi srpski punjač za električna vozila

Proizvođači dijelova i komponenti za autoindustriju zapošljavaju 50.000 radnika i slove za najveću industrijsku granu Srbije. U Čačku proizvode opruge za kamione Volvoa i Scania, u Kragujevcu plastične dijelove za Golf ili Passat. Važno pitanje je kako će se naši proizvođači dijelova prilagoditi prelasku autoindustrije sa benzin i dizel motora na električna vozila.

Da li ste znali? Prvi solarni punjač za telefone napravljen u Srbiji

Prvi solarni punjač za mobilne telefone na svijetu napravljen je u Srbiji i 2010. postavljen u Obrenovcu, o čemu je tada izvještavao i londonski BBC, a danas, devet godina kasnije, ne samo da ga koriste građani 23 zemlje svijeta, od Amerike do Bliskog istoka, već je i proširio svoju namjenu.

Apple odustao od bežičnog punjača

Kompanija Apple je odlučila da odustane od svog bežičnog punjača AirPower jer bi bilo "teško održati visoke standarde kompanije" za ovaj uređaj, piše TechCrunch.

Najčitanije