RAK

Jedna vrsta rakova razgrađuje mikroplastiku, ali to nije dobra vijest

Irski naučnici su otkrili da je jedna vrsta sićušnih slatkovodnih rakova u stanju da razgradi mikroplastiku na najsitnije čestice za samo nekoliko dana, što je mnogo brže nego što se do sada vjerovalo i to ih je zabrinulo. To znači da čestice plastike mikroskopske veličine dospevaju u lanac ishrane na do sada nepoznat način.

Savjet ministara BiH imenovao direktore SIPA i RAK-a

SARAJEVO – Na sjednici Savjeta ministara BiH, koja je u podne počela u Sarajevu, imenovani su direktori Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), potvrđeno je "Nezavisnim" iz Savjeta ministara.

Zabranjen lov rakova i brojnih vrsta ribe

BANJALUKA - U Srpskoj nije dozvoljen lov riječnog, barskog niti potočnog raka, a zabrana se odnosi i na brojne vrste ribe.

Mitrović: Savjet RAK-a još nije dostavio prijedlog novog direktora agencije

SARAJEVO - Savjetu ministara BiH još nije stigao prijedlog za direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), rekao je Srni ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Vojin Mitrović.

Draško Milinović predložen za direktora RAK-a

SARAJEVO - Bivši direktor RTRS-a Draško Milinović predložen je za direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH, potvrdio je ministar saobraćaja i komunikacija u Savjetu ministara Vojin Mitrović.

Savjet RAK-a donio mjere za pomoć elektronskim medijima

SARAJEVO - Imajuću u vidu da je trenutna zdravstvena kriza uzrokovana virusom korona prouzrokovala opadanje prihoda korisnika dozvola u emitovanju, Savjet Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) izmijenio je Odluku o visini stope i vrijednosti boda za obračun godišnje naknade za dozvole, kojom se utvrđuje visina stope obračuna godišnje naknade za dozvole u emitovanju za 2020. godinu u iznosu od 0,25 odsto (umjesto 0,50 %) od ukupnog prihoda korisnika dozvole u fiskalnoj 2019. godini.

Otkriven test krvi koji može da detektuje 50 različitih vrsta raka

Najnovijim istraživanjem otkriven je novi test krvi koji može da detektuje više od 50 različitih vrsta kancera, a dr Džefri Oksnard sa bostonskog Instituta za rak “Dana-Faber”, koji je dio Medicinske škole Harvard, kaže da je test još uvijek u fazi kliničkog ispitivanja, ali je već donio važna otkrića.

Apel RAK-a građanima: Racionalno koristite internet

SARAJEVO - Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) apeluje na građane, korisnike telekomunikacionih usluga, da racionalno koriste internet u okolnostima proglašenog vanrednog stanja prirodne i druge nesreće.

Uče pacove da "nanjuše" rak kod čovjeka

Naučnici sa Južnog državnog Univerziteta u Rostovu na Donu stvorili su tehnologiju koja može tačno identifikovati rizik za razvoj brojnih opasnih bolesti kod čovjeka, uključujući rak pluća, želuca i tuberkulozu.

Nadarević snima seriju, bolest mu se povlači nakon zračenja

Glumac Mustafa Nadarević (76) u januaru je rekao kako boluje od teške bolesti. Naime, Bori se s rakom pluća već duže vrijeme. Nedavno je za kampanju "Udahni za život" progovorio o tome.

Najčitanije