Rađanje

Najmanje rođenih u Hrvatskoj otkad postoje statistike

U prvih sedam mjeseci ove godine rođeno je nešto više od 20.000 djece, dok je lani rođeno oko 35.000. To je najmanji broj rođenih otkako se prate statistike.

Ana Tikveša: Jednokratna pomoć za treće i četvrto dijete

BIJELJINA - Grad Bijeljina obezbijediće jednokratnu pomoć u iznosu od 300 konvertibilnih maraka za svako treće i četvrto novorođenče u porodici, nakon što je prijedlog o ovakvom načinu podsticanja povećanja nataliteta Skupštini grada predložila Ana Tikveša, osnivač Udruženja građana "Mama M" i kandidat za odbornika iz Stranke demokratske Srpske Semberija.

DW: Opet pad nataliteta u Njemačkoj

BERLIN - Poslije uzlaznog trenda od 2010, Njemačka sada ponovo bilježi blagi pad nataliteta, piše DW i navodi da je, prema podacima Saveznog zavoda za statistiku, u Njemačkoj 2019. rođeno oko 778.000 beba, što je za 9.400 manje nego prethodne godine.

Trećina Amerikanki odlaže rađanje ili bi manje djece zbog korone

Zbog virusa korona, trećina žena u SAD bi se odlučila da odloži rađanje ili želi da ima manje djece, pokazuju rezultati najnovije ankete, a ta pojava prisutnija je među ženama iz redova afroameričke populacije, koja je i inače među najteže pogođenima kada je riječ o zdravstvenim i ekonomskim posljedicama pandemije.

Naučnici snimili rađanje zvjezdanog sistema

Naučnici iz Evropske južne opservatorije su uspjeli da fotografišu rađanje jednog zvjezdanog sistema.

U UKC RS sve više porođaja, sve manje abortusa

​BANJALUKA - Od 2010. do 2018. godine na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC RS urađeni su 28.491 porođaj i 3.287 legalnih prekida trudnoće, a posljednjih godina uglavnom se povećava broj porođaja, dok je broj abortusa manji iz godine u godinu, potvrdili su u Univerzitetskom kliničkom centru RS.

Trebinjcima uloge u serijalu o Nemanjićima

TREBINJE - Povodom osam vijekova od krunisanja Stefana Prvovjenčanog Radio-televizija Srbije snima serijal "Nemanjići, rađanje kraljevine", čiji će se jedan dio sredinom juna snimati i u Trebinju.

Papa Franjo: Ne rađajte previše djece

VATIKAN - Papa Franjo pozvao je vjernike da ne "rađaju previše djece, u pokušaju rješavanja problema globalnog rasta populacije", prenose ovih dana britanski mediji.

Najčitanije