Rad

U februaru više od 400.000 nezaposlenih u BiH

SARAJEVO - Krajem februara u BiH je bilo 410.776 osoba na evidencijama zavoda i službi zapošljavanja ili za 4.251 ili 1,02 odsto manje nezaposlenih nego prethodnog mjeseca, podaci su Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Bankari u SAD: Ne jedem, ne kupam se, ne spavam

Nedostatak sna, više od 100 časova rada nedjeljno, tretman od strane starijih bankara, mentalni i fizički stres...

Ručno izrađeni medvjedići odrasle vraćaju u djetinjstvo

U djetinjstvu većina nas je imala omiljenog plišanog medvjedića, bez kojeg je bilo nezamislivo provesti dan i sa kojim smo odlazili i u zemlju snova. U njima smo, kako struka navodi, prepoznavali prijatelje, ali i sredstvo za upoznavanje svijeta - kroz igru sa plišanim prijateljima razvijali smo osjećanja, opažanja, ali i socijalne vještine, maštu, empatiju, inteligenciju...

Dodir prirode na koži po recepturi magistra farmacije

Čarobnjacima, zanesenjacima ili narodski rečeno alhemičarima iz srednjeg vijeka cilj je bio da naprave Veliko djelo, tj. Magnum opus. Veliko djelo je podrazumijevalo da alhemičar stvori kamen mudrosti, čudesan eliksir koji liječi sve bolesti i čini vas besmrtnim i kojim se bazični metali mogu pretvoriti u plemenite, najćešće olovo u zlato.

Četvrtina Nijemaca radi od kuće

BERLIN - Blizu četvrtine svih zaposlenih u Njemačkoj radilo je od kuće krajem januara, pokazuju rezultati istraživanja koje je provela Fondacija "Hans Bekler".

Drevna makrame tehnika oživjela u rukama majke i kćerke

Tehnika vezivanja čvorova ili makrame je jedna od najstarijih tehnika ručnog rada. Španska riječ macramé potiče od arapske migramah, što znači ukrasne rese ili izvezeni veo.

90 godina kuju unikate od bakra

SARAJEVO - Kazandžijskim zanatom bavimo se skoro 90 godina, a priča obitelji Hidić u zanatlijskim vodama počela je od našeg djeda, koji je znanje prenio na mog oca, on dalje na moga brata i mene, a ja dalje na svog sina, kojem je sada 17 godina i kojeg jako privlači ovaj znat. Trenutno nas je u proizvodnji četvorica - otac, brat, moj sin i ja, što našu priču i čini posebnom, kazuje Sarajlija Kenan Hidić.

Čuvari tradicije od drveta stvaraju predmete umjetničke vrijednosti

Tradicija se ne može naslijediti, već se stiče i održava velikim trudom. Ona na prvom mjestu obuhvata osjećanje istorije, a odnos prema njoj uvijek je pitanje odnosa prema kulturnoj matrici jednog naroda, i šire, jednog korpusa vrijednosti koje ona obuhvata.

"Ohayo wood": Drvene igračke stvaraju uspomene i vraćaju u djetinjstvo

Kad prestanemo da se igramo, kad pod uticajem godina zamremo i nemamo potrebe za igrom i vjerom u istinitost i stvarnost igre, tada svako od nas zalazi u gustu, teško prohodnu šumu iz koje treba naći i izboriti sebi izlaz na čistinu, svjetlost i slobodan put.

Povoljni uslovi za radove u polju

Agrometeorološki uslovi u većem dijelu sedmice odgovaraju za izvođenje aktuelnih radova u polju, a preporučuje se zatvaranje staklenika i zaštita osjetljivih biljaka na hladnoću, navodi se u biltenu Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Najčitanije