Rad

Dodir prirode na koži po recepturi magistra farmacije

Čarobnjacima, zanesenjacima ili narodski rečeno alhemičarima iz srednjeg vijeka cilj je bio da naprave Veliko djelo, tj. Magnum opus. Veliko djelo je podrazumijevalo da alhemičar stvori kamen mudrosti, čudesan eliksir koji liječi sve bolesti i čini vas besmrtnim i kojim se bazični metali mogu pretvoriti u plemenite, najćešće olovo u zlato.

Četvrtina Nijemaca radi od kuće

BERLIN - Blizu četvrtine svih zaposlenih u Njemačkoj radilo je od kuće krajem januara, pokazuju rezultati istraživanja koje je provela Fondacija "Hans Bekler".

Drevna makrame tehnika oživjela u rukama majke i kćerke

Tehnika vezivanja čvorova ili makrame je jedna od najstarijih tehnika ručnog rada. Španska riječ macramé potiče od arapske migramah, što znači ukrasne rese ili izvezeni veo.

90 godina kuju unikate od bakra

SARAJEVO - Kazandžijskim zanatom bavimo se skoro 90 godina, a priča obitelji Hidić u zanatlijskim vodama počela je od našeg djeda, koji je znanje prenio na mog oca, on dalje na moga brata i mene, a ja dalje na svog sina, kojem je sada 17 godina i kojeg jako privlači ovaj znat. Trenutno nas je u proizvodnji četvorica - otac, brat, moj sin i ja, što našu priču i čini posebnom, kazuje Sarajlija Kenan Hidić.

Čuvari tradicije od drveta stvaraju predmete umjetničke vrijednosti

Tradicija se ne može naslijediti, već se stiče i održava velikim trudom. Ona na prvom mjestu obuhvata osjećanje istorije, a odnos prema njoj uvijek je pitanje odnosa prema kulturnoj matrici jednog naroda, i šire, jednog korpusa vrijednosti koje ona obuhvata.

"Ohayo wood": Drvene igračke stvaraju uspomene i vraćaju u djetinjstvo

Kad prestanemo da se igramo, kad pod uticajem godina zamremo i nemamo potrebe za igrom i vjerom u istinitost i stvarnost igre, tada svako od nas zalazi u gustu, teško prohodnu šumu iz koje treba naći i izboriti sebi izlaz na čistinu, svjetlost i slobodan put.

Povoljni uslovi za radove u polju

Agrometeorološki uslovi u većem dijelu sedmice odgovaraju za izvođenje aktuelnih radova u polju, a preporučuje se zatvaranje staklenika i zaštita osjetljivih biljaka na hladnoću, navodi se u biltenu Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Za 34 firme iz RS dodijeljeno 666 detašmana za rad u Njemačkoj

BANJALUKA - Za 34 preduzeća iz Republike Srpske u petak je dodijeljeno 666 detašmana za rad u Njemačkoj u narednoj detašmanskoj 2020/2021 godini, što za naše firme, ali i radnike ima veliki značaj.

U Hrvatskoj uskoro mogućnost zapošljavanja uz trajni rad od kuće?

Među prijedlozima izmjene Zakona o radu u Hrvatskoj na prvom mjestu će se svakako naći fleksibilniji ugovori o radu na neodređeno vrijeme, tj. rješenje za liberalnije uslove u kojima se ugovori o radu ubuduće mogu otkazivati.

Odlazak roditelja na rad u inostranstvo loš po djecu

Članovi Komiteta za socijalna pitanja, zdravstvo i održivi razvoj pri Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope usvojili su nacrte izvještaja, rezolucije i preporuka o posljedicama koje po djecu ostavlja to što njihovi roditelji odlaze u druge zemlje u potrazi za poslom.

Najčitanije