Radna snaga

Norveški naftaš Ekvinor otpušta 20 odsto radne snage

OSLO - Norveška naftna i gasna kompanija Ekvinor namerava da značajno smanji radnu snagu u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Britaniji, kako bi finansije prilagodila padu cijene nafte, izjavio je danas portparol kompanije.

Bentli otpušta četvrtinu radne snage

LONDON - Kompanija Bentli, koja pravi automobile u britanskom gradu Kru, svim zaposlenima je dala priliku da prihvate "dobrovoljno otpuštanje".

Jeftina radna snaga postaje prošlost

BANJALUKA - Problemi koji muče investitore u RS su nedostak radne snage te kako zaustaviti trend odlaska iz RS i BiH, kazao je Pero Ćorić, direktor Privredne komore RS.

Odliv radne snage otvorio put za studentske poslove

BANJALUKA, SARAJEVO - Sve manji broj radne snage u BiH natjerao je sve više poslodavaca da radnike traži među studentima putem omladinskih organizacija.

Balkan za EU rasadnik jeftine radne snage

BERLIN, BANJALUKA - Uprkos dobrim namjerama i lijepim željama, proces proširenja EU na zapadni Balkan zapao je u krizu, dijelom zbog zamora proširenjem unutar EU, Brexita i problema unutar same EU, a dijelom zbog sporosti provođenja reformi i rasprostranjene korupcije u samom regionu, pišu njemački mediji, ocjenjujući nedavno završeni samit u Pozdanu u okviru Berlinskog procesa.

Švajcarskoj fale desetine hiljada zanatlija

​BERN - Švajcarskoj nedostaje veliki broj zanatlija, koji su trenutno najtraženija radna snaga na tržištu rada.

Nastavlja se osipanje bh.radne snage

BRISEL, BANJALUKA - U Bosni i Hercegovini je nastavljeno osipanje radne snage s obzirom na to da registrovani broj nezaposlenih raste značajno brže nego novozaposlenost, istaknuto je u najnovijem kvartalnom ekonomskom izvještaju Evropske komisije za zemlje u procesu proširenja.

Hrvatska rekorder po manjku radne snage

​ZAGREB - Zbog masovnog iseljavanja Hrvatska je postala globalni rekorder po relativnom manjku radne snage, pokazalo je istraživanje konsultantske kuće Manpower sprovedeno u 44 države.

Voćari u problemima: Radnicima mala dnevnica od 50 KM

Jovo Dragojević, najveći bh. proizvođač sadnica voća, paulovnije i ukrasnog drveća, pribojava se da neće moći ispuniti zahtjeve tržišta. U njegovom rasadniku u Bereku kod Nove Topole ima na desetine hiljada sadnica raznog voća, spremnih za vađenje i tržište, ali nema radnika. Zbog toga je Dragojević potražio spas u Srbiji.

Gazde lome koplja oko uvoza radne snage

SARAJEVO - Entitetska udruženja poslodavaca imaju različit stav kada je u pitanju zapošljavanje stranih radnika, pa tako u Udruženju poslodavaca FBiH smatraju da bi Vijeće ministara BiH trebalo da razmisli o uvođenju zelenog kartona, dok u Uniji poslodavaca RS smatraju da bi s tim trebalo sačekati.

Najčitanije