Radnici

Svi smo krivi za egzodus radnika

Nedavno mi se drugarica požalila da je već duže vrijeme boli glava, ali da nema vremena da ode na detaljne preglede. Upitam je: "Kako to da nemaš vremena da odeš doktoru?" Na to mi ona kaže da u jednom velikom preduzeću radi po najmanje deset sati dnevno za platu od 450 KM i slobodna je samo svake druge nedjelje. Bolovanje je, naravno, misaona imenica, a godišnji odmori su "narađeni".

GIKIL: Nema vanredne situacije, dva povrijeđana radnika vraćena na posao

SARAJEVO - Kompanija Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac (GIKIL) danas je saopštila da je tokom izvođenja radova na konekciji rezervoara R27 i R28 došlo do manjeg oslobađanja pritiska na krovu rezervoara R28, prilikom čega su dva radnika lakše povrijeđena.

Blizu 29.000 bh. državljana 2018. dobilo boravišnu dozvolu u Sloveniji

SARAJEVO - Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH na rad u inozemstvo ove godine iz BiH je otišlo 10.913 osoba. Od ovog broja 10.090 građana je otišlo u Sloveniju, a 823 radnika su dobila posao u Njemačkoj. Podaci Ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije govore da je dozvolu za boravak u ovoj zemlji 2018. godine dobilo 28.599 državljana BiH.

Nezadovoljni i otpušteni radnici traže smjenu direktora ŠG "Klekovača-Potoci"

ISTOČNI DRVAR - Nezadovoljni i otpušteni radnici Šumskog gazdinstva (ŠG) "Klekovača-Potoci" iz Istočnog Drvara nastavili su i danas proteste sa zahtjevom za smjenu vršioca dužnosti direktora tog šumskog gazdinstva Nikole Jankovića, rekao je predstavnik Sindikata ŠG "Klekovača-Potoci" Radenko Bosnić.

Njemačka traži radnike sa srednjom i višom stručnom spremom

BERLIN - U Njemačkoj je u trećem kvartalu ove godine sa 1,24 miliоnа otvorenih radnih mjesta zabilježen rekordan nedostatka radne snage, javlja Institut za istraživanje tržišta rada (IAB).

U SAD otvoreno 250.000 novih radnih mjesta u oktobru

VAŠINGTON - Poslodavci u Sjedinjenim Državama otvorili su prošlog mjeseca 250.000 novih radnih mjesta i povećali prosečnu platu najviše u gotovo deset godina u nastojanju da privuku i zadrže radnike.

Iseljavanje pogađa poljoprivredu u USK: Lakše naći iglu u plastu sijena nego radnika

BIHAĆ - Poljoprivredna proizvodnja na području Unsko-sanskog kantona u sve većoj mjeri osjeća posljedice odlaska stanovništva s ovih prostora, jer fali radnika, a migracijama su posebno pogođena sela, kaže Husein Selimović, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača USK.

Još traje borba za opstanak Fabrike kreveta u Petrovu

PETROVO - Borba za opstanak Fabrike kreveta "Napco Beds Factory" u Petrovu nije završena, iako će četrdesetak doskorašnjih radnica, sve su prilike, preći da radi u ovdašnju fabriku obuće.

Radna viza i dalje uslov: Radnici iz BiH ipak neće lako do posla u Njemačkoj

BANJALUKA - Zapošljavanje radnika iz Bosne i Hercegovine u Njemačkoj u narednoj godini neće biti jednostavno, kao što se u prvi mah mislilo, jer će i dalje jedan od glavnih uslova biti radna viza.

Radnici moraju da ispune stroge uslove za odlazak u Njemačku

BANJALUKA - Zapošljavanje radnika iz BiH ili drugih zemalja bivše Jugoslavije, ali i svih drugih država van EU u Njemačkoj neće biti moguće bez radnih viza, rečeno je danas Srni u Privrednoj komori Republike Srpske.

Najčitanije