Rak

Nadarević snima seriju, bolest mu se povlači nakon zračenja

Glumac Mustafa Nadarević (76) u januaru je rekao kako boluje od teške bolesti. Naime, Bori se s rakom pluća već duže vrijeme. Nedavno je za kampanju "Udahni za život" progovorio o tome.

Iz kase RAK BiH nestalo oko 300.000 KM

SARAJEVO - U Reguatornoj agenciji za komunikacije (RAK) BiH potvrdili su danas "Nezavisnim" da je iz kase ove agencije nestalo 300.000 KM.

U BiH od raka godišnje oboli 100 djece

SARAJEVO - U BiH od raka godišnje oboli 100 djece, a po broju oboljelih vodeći je Tuzlanski kanton sa prosječno 15 novodijagnostikovanih slučajeva godišnje.

Od raka godišnje umre skoro 10 miliona ljudi, ovo su faktori rizika

Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se 4. februara, a cilj je da se podigne svijest o toj opakoj bolesti i značaju prevencije, rane dijagnoze i liječenja.

Iznenađujući broj lijekova koji nisu onkološki uništava rak

Američki naučnici proučili su djeluje li u borbi protiv raka više od 4.500 lijekova kojima to nije osnovna namjena i otkrili su da gotovo 50 takvih lijekova ima neki učinak protiv raka.

Pacijentima s rakom pomogle "magične gljive"

Skoro pet godina nakon što je grupi pacijenata koji su oboljeli od karcinoma data jedna doza psihodeličnog lijeka da bi im ublažili depresiju i anksioznost, nova istraživanja otkrivaju da mnogi od njih i dalje osjećaju pozitivne učinke, prenosi NBC News.

T-ćelije, prvi korak ka lijeku "za sve vrste kancera"

Novootkriveni dio našeg imunološkog sistema mogao bi da se koristi kao svojevrstan oklop u borbi protiv svih vrsta raka, tvrde naučnici.

Rak grlića materice sedmično ugasi jedan život u RS

BANJALUKA - Svake sedmice u RS umre jedna žena od posljedica karcinoma grlića materice, a ovo je jedan od rijetkih oblika karcinoma za koji je poznat uzrok, moguće ga je prevenirati i ako se otkrije na vrijeme u potpunosti je izlječiv.

Kako izliječiti rak za jednu sekundu - nova naučna otkrića

Naučnici su potvrdili efikasnost metode liječenja raka protonskim zračenjem, a cijei proces liječenja traje manje od jedne sekunde, navodi se u istraživanju koje je objavljeno u časopisu International Journal of Radiation Oncology, Biology, and Physics.

Saveznici probave, hrana koja čuva crijeva i sprečava rak

Iako vam se čini da možete pojesti bilo šta te da to nema učinak na vaše zdravlje, varate se. Takav način prehrane rizikuje pretilost, ali i probavne smetnje te upale koje mogu rezultirati tumorima.

Najčitanije