Ranko Pavlović

Godišnja nagrada UK RS Pavloviću: "Strašni sud" spoj konkretnog i univerzalnog

Godišnja nagrada Udruženja književnika Republike Srpske (UK RS) za najbolju knjigu u 2021. godini, pripala je književniku Ranku Pavloviću za zbirku pripovijedaka "Strašni sud".

Pavlović za "Nezavisne": Siromašno djetinjstvo moje generacije bilo je vrlo bogato

Književnik Ranko Pavlović prošle sedmice boravio je u Tesliću, gdje je Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" predstavilo njegov legat sačinjen od više hiljada knjiga, slika, dokumenata, priznanja i ličnih predmeta koje je ovaj književnik ustupio gradu svog djetinjstva.

Ranko Pavlović o zbirci pjesama "Vinski soneti": Izdavaštvo je postalo neka vrsta pijace

Stvoritelj je vino načinio prvo, /da osvješta glinu i u njoj Adama. /Iz rebra zatim Eva dođe sama, /pa Bog stvori zmiju, jabuku i drvo... Ovim stihovima književnik Ranko Pavlović započinje novu knjigu pjesama "Vinski soneti".

"Plavet" - najnoviji književni trag Ranka Pavlovića

BANJALUKA - Kada ostaneš bez ičega,/ a ostane ti samo riječ,/ imaćeš sve. Jer, pomoću nje/ izgradićeš nov svijet /i sebe u tom svijetu. Ovako piše književnik Ranko Pavlović u najnovijoj knjizi pjesama "Plavet", koja je još u rukopisu ovjenčana nagradom "Gordana Todorović" i koja je skoro objavljena u izdanju Centra za turizam, kulturu i sport iz Svrljiga.

"Sovica" Ranku Pavloviću

ISTOČNO SARAJEVO - Nagrada "Sovica", koju dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske iz Istočnog Sarajeva, za najbolju neobjavljenu knjigu za djecu pripala je Ranku Pavloviću, književniku iz Banjaluke.

Pavlovićeve pjesme objavljene u Indiji

BANJALUKA - Tekuća godina proglašena je godinom prijateljstva Indije i Srbije u oblasti kulture i tim povodom u indijskom časposu "Advaitam Speaks Literary", koji izlazi na engleskom jeziku, objavljeni su stihovi četiri srpska pjesnika Nadije Rebronja, Ranka Pavlovića, Nenada Trajkovića i Đorđa Sibinovića. Pjesme je na engleski prepjevala Danijela Trajković.

Djelo "Gromada", književnika Ranka Pavlovića, promovisano u Banjaluci

BANJALUKA - U gotovo punoj Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor povodom proslave 85. godina postojanja ove institucije u srijedu uveče promovisan je roman "Gromada", književnika Ranka Pavlovića.

Promocija romana 'Gromada' u Banskom dvoru

BANJALUKA - Promocija romana "Gromada" Ranka Pavlovića večeras sa početkom u 19 časova biće upriličena u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor.

Ranku Pavloviću dodijeljena nagrada Akademije "Ivo Andrić"

BANJALUKA, BEOGRAD - Svakom piscu čije djelo makar tračkom svjetla obasja nagrada uz koju stoji Andrićevo ime mora da zadrhti ruka dok ispisuje nove stihove ili prozne rečenice. Koliko mu takvo priznanje pričinjava zadovoljstvo, toliko ga podstiče na preispitivanje onoga što je stvorio i što stvara.

Najčitanije