Rasizam

Vlada Njemačke naručuje istraživanje o sistemskom rasizmu

BERLIN - Vlada Njemačke naručiće istraživanje o institucinalnom rasizmu u društvu, saopštilo je danas njemačko Ministarstvo unutrašnjih poslova, poslije serije skandala izazavnih pošto je otkriveno da mnogi policajci i vojnici imaju krajnje desničarske stavove.

Londonski muzej uklanja Darvina zbog rasizma

LONDON - Podstaknut antirasističkim protestima, britanski Prirodnjački muzej razmatra mogućnost da ukloni neke eksponate povezane sa putovanjima i istraživanjima Čarlsa Darvina, koji mogu biti ocijenjeni kao rasno uvredljivi.

Kafe na Azurnoj obali povukao "rasističke" sladolede

PARIZ - Kafe "Plavo pile" u Sen-Rafaelu na Azurnoj obali odlučio je da zbog optužbi za rasizam, prestane da služi "afrički" sladoled sa puslicom prekrivenom čokoladom ukrašenom debelim crvenim usnama i "kineski" sorbe od limuna sa žutom puslicom, sa tanko izvučenim očima.

Kraj ozloglašene voditeljke Elen Dedženeris

Nakon što je više ljudi koji su radili na emisiji istupilo i progovorilo o užasnim uslovima u kojima su radili ali i ponašanju voditeljke Elen Dedženeris, sada su konačno pokrenute i zvanične procedure protiv nje.

Porodica Džordža Flojda najavila tužbu protiv Mineapolisa

MINEAPOLIS - Advokati porodice ubijenog Afroamerikanca Džordža Flojda najavili su danas da planiraju tužbu protiv američkog grada Mineapolisa i policajaca koji su optuženi za smrt Flojda.

Istraživanje: Fudbalski TV komentatori imaju rasne predrasude

Studija danske istraživačke organizacije "RunRepeat", koja je sporvedena u saradnji sa engleskim Udruženjem profesionalnih fudbalera (PFA), pokazuje da postoje očigledne predrasude u načinu na koji se fudbalski TV komentatori odnose prema igračima različitih boja kože.

Mercedes predstavio crni F1 W11 u borbi protiv rasizma

Aktuelni svjetski prvak Mercedes predstavio je novi vizuelni identitet za svoj ovogodišnji F1 bolid kako bi poslao poruku u borbi protiv rasizma i diskriminacije bilo koje vrste.

Demokrate traže da se ime Džona Vejna skloni sa aerodroma zbog rasizma

Lideri Demokratske partije u okrugu Orindž u SAD traže da se ime poznatog glumca Džona Vejna skloni iz imena aerodroma, da se skloni statua i sve drugo čime se on veliča zbog njegovih rasističkih stavova.

Poznati proizvođači mijenjaju nazive krema zbog kritika o rasizmu

L'Oreal, najveći svjetski proizvođač kozmetike, ukloniće s proizvoda za korekciju tena izraze koji označavaju izbjeljivanje kao što su "bijelo" i "svijetlo", rekla je u petak portparolka kompanije, dan nakon što je to učinio Unilever, u kontekstu jačanja kritika na društvenim medijima.

"Prohujalo sa vihorom" vraćen na repertoar uz napomenu da "negira strahote ropstva"

Jedan od najomiljenijih filmova u istoriji sedme umetnosti "Prohujalo sa vihorom" vraćen je na repertoar striming platforme "HBO Maks" uz propratna dva snimka odricanja od odgovornosti, u kojima se navodi da kultni film "negira strahote ropstva".

Najčitanije