Rast

U Kini blagi rast cijena u septembru

PEKING - Septembarski indeks potrošačkih cijena (CPI) u Kini porastao je za 0,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Trišić: Rast cijene nafte dovešće do lančanih poskupljenja

Predsjednik Grupacije za promet nafte i naftnih derivata Privredne komore Republike Srpske Dragan Trišić izjavio je Srni da je znatan rast cijena nafte u Srpskoj, kao i u okruženju, izazvao "tektonske poremećaje" u formiranju maloprodajnih cijena, te izrazio uvjerenje da će zbog toga doći do lančanih poskupljenja ostalih proizvoda i usluga.

Visok rast kineskog izvoza u septembru

PEKING - Rast kineskog izvoza neočekivano se ubrzao u septembru, jer je nastavak solidne globalne potražnje djelimično nadoknadio pritisak koji fabrike trpe zbog nestašica struje, uskih grla u dobavljačkim lancima i ponovnog oživljavanja slučajeva virus korona u zemlji.

Rast ekonomije BiH najsporiji u regionu

BANJALUKA, SARAJEVO - Ekonomski rast BiH ove godine biće najsporiji u odnosu na zemlje regiona, pokazuje najnoviji izvještaj Svjetske banke.

Svjetska banka: Delta soj usporava privredni oporavak

VAŠINGTON - Oporavak istočnoazijskog i pacifičkog regiona usporen je širenjem delta varijante virusa korona, što vjerovatno usporava ekonomski rast i povećava nejednakost u regionu, saopštila je Svjetska banka.

Temperatura u regionu povećava se stepen brže nego u svijetu

Baš kao u Njujorku i u Beogradu su Ujedinjene nacije organizovale "Razgovore o klimatskim promjenama", uoči velikog klimatskog samita u Glazgovu.

Zašto se smanjuje najviši narod na planeti

Uprkos tome što decenijama drže prvo mjesto liste najviših naroda na planeti, Holanđani se smanjuju. Naučnici uzroke "visinske krize" vide djelimično u ekonomskoj krizi, uplivu migrantskog stanovništva, ali u nedostatku čvrstih dokaza ne isključuju ni dodatne faktore.

Košarac: Nastavak ekonomskog rasta poslije krize izazvane koronom

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac istakao je da se bilježi oporavak i nastavak ekonomskog rasta poslije krize izazane virusom korona, a šansu za bolju ekonomsku perspektivu vidi u pristupanju inicijativi "Otvoreni Balkan".

Plate u ugostiteljstvu skočile samo četiri marke

BANJALUKA - U prosjeku, plate u Srpskoj su u proteklih godinu dana povećane za 36 maraka, sa 958 na 994, što zavisi od oblasti do oblasti, pa su, recimo, zaposleni u ugostiteljstvu i hotelijerstvu osjetili rast na tekućim računima od svega četiri KM.

EU: Region "trese" inflacija, cijene u BiH nastaviće da rastu

BANJALUKA, BRISEL - U regionu zapadnog Balkana je proteklih mjeseci nakon više godina deflacije došlo do naglog povećanja cijena, navedeno je u novom kvartalnom izvješaju o stanju ekonomija zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU Evropske komisije.

Najčitanije