Ratni Zločin

Sretko Pavić osuđen na 11 godina zatvora za zločine u Prijedoru

SARAJEVO - Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je Sretka Pavića na 11 godina zatvora za ratni zločin počinjen nad civilima na području Prijedora.

Svjedočenje supruga silovane Srpkinje

SARAJEVO - U nastavku suđenja Ademu Kostjerevcu, optuženom da je kao pripadnik takozvane Armije BiH u Zvorniku 1992. godine silovao trudnu Srpkinju, svjedok Tužilaštva BiH rekao je da mu je supruga, kada je razmijenjena poslije pet mjeseci, pričala da je bila zatvorena u selu Bajrići i da je silovao Kostjerevac.

Huseinu Mujanoviću 10 godina zatvora za zlostavljanje srpskih civila

BEOGRAD - Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je danas prvostepenom presudom Huseina Mujanovića za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na deset godina zatvora.

Albanski zvaničnici u strahu od haških optužnica povukli opasan potez

Optužni prijedlozi protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija uzrokovali su još jednu dramu na relaciji Priština-Brisel - pitanje ostanka misije EU na KiM. Drama je počela kada su iz Specijalnog tužilaštva stigle optužnice na potvrdu Specijalnog suda, a nastavila se kada je iz kabineta predsjednika prištinskih institucija razaslato saopštenje da Euleks više nema mandat za ostanak na Kosmetu i da misija EU za sprovođenje vladavine zakona više nije potrebna Prištini.

Počinje suđenje za silovanje trudne Srpkinje

SARAJEVO - Pred Sudom BiH za 8. jul zakazan je početak suđenja Ademu Kostjerevcu optuženog da je kao pripadnik takozvane Armije BiH u Zvorniku 1992. godine silovao trudnu Srpkinju.

Milanu Dragišiću četiri godine zatvora za zločin u Bosanskom Petrovcu

BEOGRAD - Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu izreklo je danas prvostepenu presudu Milanu Dragišiću od četiri godine zatvora za ubistvo civila bošnjačke nacionalnosti i još dva pokušaja ubistva 20. septembra 1992. godine u Bosanskom Petrovcu, nakon pogibije njegovog brata.

U Mađarskoj uhapšen državljanin Srbije optužen za zločine na Kosovu

BUDIMPEŠTA - U Mađarskoj je uhapšen državljanin Srbije, osumnjičen za ratne zločine protiv civilnog stanovništva tokom 1999. godine na Kosovu.

U Bjelovcu služen parastos za 109 ubijenih Srba

BRATUNAC - U crkvi Svetog Proroka Ilije u Bjelovcu kod Bratunca danas je služen parastos za 109 ubijenih Srba iz tog i susjednih sela Sikirić i Loznička Rijeka, od kojih su 68 masakrirale muslimanske snage iz Srebrenice na današnji dan 1992. godine.

"Veselji u Hag pozvan kao osumnjičeni"

PRIŠTINA - Iako predsjednik DPK, Kadri Veselji, koji je u ponedjeljak otputovao za Hag, gdje će u Specijalnom sudu biti saslušan u okiru istraga o zločinima tzv. OVK nad Srbima, nije rekao u kom svojstvu je pozvan, bivši agent SHIK, Naim Miftari, kaže da je predsjednik parlamenta pozvan kao osumnjičeni.

Potvrđena optužnica protiv Malka Koromana

SARAJEVO - Sud BiH potvrdio je optužnicu koja Malka Koromana tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene 1992. godine na Palama.

Najčitanije